Όλα όσα πιστεύεις εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία σου. Κι έτσι, ενώ ορισμένες προκλήσεις και περιστάσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν από εσένα, έχεις τη δύναμη ν’ ασκήσεις εξουσία στη νοοτροπία σου. Αυτή περιλαμβάνει, σε ποιον ή τι θα καταβάλεις ενέργεια, πώς θ’ αντιδράσεις σε συμπεριφορές άλλων, τι καθημερινές αποφάσεις θα πάρεις και γενικότερα την εικόνα που θα διαμορφώσεις για τον εαυτό σου. Άλλωστε, όλες οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν σ’ αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σου, οπότε είναι στο χέρι σου ν’ ανυψώσεις τη φιλοσοφία σου απέναντι στη ζωή κι αυτή με τη σειρά της να σε οδηγήσει σε μια καλύτερη ποιότητά της.

Αρχικά, προσπάθησε να θέσεις στόχους, οι οποίοι είναι σημαντικοί για σένα. Μπορεί στο παρελθόν να έχεις πάρει αποφάσεις σκεπτόμενος τι θα πουν οι άλλοι, όμως ήρθε η ώρα ν’ αποκολληθείς από αυτή τη νοοτροπία. Γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου και θέσε στόχους που σε εμπνέουν, σε εξιτάρουν και γεμίζουν λάμψη τη ζωή σου. Μ’ αυτό το πρώτο βήμα, βρίσκεις έναν σκοπό στη ζωή σου κι αντιμετωπίζεις τις καθημερινές προκλήσεις.

Σε δεύτερο στάδιο, προσπάθησε να είσαι ανοιχτός στις αλλαγές. Είναι κάτι παραπάνω από θεμιτό ν’ αλλάζεις γνώμη για πράγματα που στο παρελθόν θεωρούσες σωστά ή λάθος. Αυτό δείχνει πως ανοίγεις τους ορίζοντές σου και γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου στο παρόν, αλλάζοντας κάποιες αποφάσεις. Έτσι, δε θα κολλήσεις ποτέ σε μια κατάσταση, γιατί το μυαλό σου θα βλέπει μπροστά και πιο ώριμα. Είναι επίσης αρκετά σημαντικό, να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου, κάνοντας τ’ αγαπημένα σου πράγματα. Έτσι, θα γνωρίσεις τις πραγματικές ανάγκες και πεποιθήσεις σου κι όπου χρειαστεί, θ’ ακολουθήσεις σωστά το ένστικτό σου. Άλλωστε, οι σωστές και θετικές αποφάσεις δεν προϋποθέτουν να παίρνεις μόνο υπολογισμένες αποφάσεις.

Το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του βήματος, είναι πως πρέπει να βρεις τρόπο να επικοινωνήσεις και τα τραύματά σου, είτε γράφοντας είτε μιλώντας με κάποιον. Δεν είναι ολοκληρωμένη η διαδικασία γνωρίζοντας μόνο την καλή σου πλευρά. Πρέπει να ξυπνήσεις όλες τις βαθιά ριζωμένες σου εμπειρίες και να τις αντιμετωπίσεις. Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα γλυτώσεις από τον εσωτερικό σου πόνο, θα συγχωρέσεις τα λάθη που έχεις κάνεις κι αφήνοντας πίσω τις ενοχές, θ’ αρχίσεις να βλέπεις τη θετική μεριά της ζωής. Ακόμη, πρέπει να βρεις τις αξίες που συνοδεύουν τη ζωή σου και βάσει αυτών να ευθυγραμμιστείς. Σε συνέχεια θα έρθει κι η αναβάθμιση της νοοτροπίας σου.

Μιλώντας για αξίες, εννοούμε να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου κι οι απαντήσεις να δείξουν τι είδους ζωή είναι σημαντική για σένα, πού θέλεις να βρίσκεσαι και ποιος θέλεις να γίνεις. Μόλις βρεις αυτές τις αξίες, το επόμενο βήμα είναι να θέσεις υγιή όρια, με σκοπό να τις προστατέψεις και ν’ απομακρυνθείς αυτόματα από ανθρώπους που ρουφάνε την ενέργειά σου. Κράτησε κοντά σου αυτούς με τους οποίους μπορείς να χτίσεις ένα σύστημα υποστήριξης, θα προστατεύουν τις αξίες σου και χάρη στη θετική τους αύρα κι έμπνευση, θα φτάσεις στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και θ’ αρχίσεις να σκέφτεσαι πιο θετικά.

Τέλος, χρειάζεται ν’ αρχίσεις να προσέχεις τις σκέψεις σου και πιο συγκεκριμένα τις αρνητικές- αυτές είναι που σε πληγώνουν πραγματικά. Βέβαια, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιες μέρες να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου, προσπάθησε όμως να του μιλάς με αγάπη κι εμψύχωση, αντιστρέφοντας τα παράπονα για όσα σ’ ενοχλούν, σε όσα έχεις μέσα στην ημέρα κι είσαι ευγνώμων γι’ αυτά. Προσπαθώντας κάθε μέρα που ξυπνάς να βλέπεις μοναδικές ευκαιρίες και διώχνοντας τις άσχημες σκέψεις, αλλάζει αμέσως η οπτική των πραγμάτων και κάνεις focus σε οτιδήποτε καλό.

Θέλει σκληρή δουλειά για ν’ ανυψώσεις τη νοοτροπία σου προς το καλύτερο, γιατί ουσιαστικά αλλάζεις όλα όσα συνήθισες και σου έμαθαν, αξιολογώντας τα ξανά. Αλλά αξίζει κάθε βήμα που θα κάνεις, καθώς αυτά είναι που θα καθορίσουν το μονοπάτι της μετέπειτα ζωή σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δήμητρα Φαρδογιάννη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου