Μπορεί η περίοδος που διανύουμε να ‘ναι άκρως κατάλληλη για ζευγαρίστικες δραστηριότητες και ρομαντικές εξορμήσεις, κάνοντάς σε να νιώθεις πως χρειάζεσαι ένα ταίρι για να μοιραστείς αυτές τις γιορτινές στιγμές, όμως υπάρχουν κι οι singles που ‘ναι συνειδητά μόνοι κι απολαμβάνουν κάθε στιγμή της εργένικης ζωής τους!

Θες τα φωτάκια, θες τα τραγουδάκια, θες τα δωράκια, όλα από λίγο συμβάλλουν στο αμερικανικό πρότυπο του «περνάω τα Χριστούγεννα τρυφερά με το ταίρι μου πλάι στο τζάκι, με τη φωτιά να σιγοκαίει και δύο ποτήρια κρασί να ολοκληρώνουν την εικόνα», λες και δεν μπορούμε να απολαύσουμε μόνοι μας ένα ποτήρι κρασί ή να αράξουμε στο τζάκι με την παρέα μας!

Ας τελειώσει η πλύση εγκεφάλου κι ας δούμε όλα τα θετικά του να ‘σαι single και να το χαίρεσαι -όχι μόνο τώρα αλλά κάθε περίοδο του χρόνου:

No1: Παίρνεις τη τσαντούλα σου, το σακ βουαγιάζ σου και φεύγεις για όπου θες

Όποτε θες χωρίς να κάνεις καμία δεύτερη σκέψη, χωρίς να νιώσεις καμία απολύτως ενοχή και χωρίς να ‘ναι απαραίτητο να πολυζυγίζεις καταστάσεις! Χτυπάει απλά το τηλέφωνό σου κι αν ο προορισμός σου κάνει το κλικ, τότε φεύγεις επί τόπου. Βέβαια, το αφεντικό σου είναι ίσως ένας άνθρωπος που πρέπει να υπολογίσεις, αλλά σίγουρα ακόμα κι αυτός θα ‘ναι πιο εύκολα διαχειρίσιμος!

No2: Δεν είσαι με το κινητό συνεχώς ανά χείρας

Δε χρειάζεται να δίνεις πληροφορίες τοποθεσίας και συντεταγμένες για το πού βρίσκεσαι κάθε λεπτό της ημέρας! Δυστυχώς ακόμα και τα πιο cool ζευγάρια έχουν υποπέσει στο αμάρτημα της ανάκρισης και του «στέλνω διαρκώς πού είμαι, τι κάνω, τι τρώω, πού κάθομαι». Αρχικά, μπορεί να σημαίνει όντως ενδιαφέρον, από ένα σημείο και μετά όμως όταν αυτό καταντά μηχανικό κι αποτελεί αναφορά των καθημερινών κινήσεων, γίνεται αφόρητο και πνιγερό. Μακάριοι αυτοί που δε δίνουν αναφορά σε κανέναν!

No3: Δεν περιορίζεσαι σε ώρες και ραντεβού.

Εντάξει, κι οι φίλοι μας μπορεί να μας γκρινιάξουν αν αργήσουμε ή ακυρώσουμε ραντεβού, αλλά ποτέ δε θα μας κάνουν σκηνή επειδή δε θέλουμε να πάμε κάπου μαζί τους, επειδή αργήσαμε ή επειδή απλά θέλουμε να κάτσουμε μόνοι μας στο σπίτι και να απολαύσουμε την ησυχία που μας προσφέρουν οι τέσσερις τοίχοι!

No4: Ξενύχτι με την παρέα μέχρι το πρωί!

Δεν αποκλείουμε το γεγονός πως υπάρχουν κι αυτά τα τέλεια ζευγάρια που κατανοούν την ανάγκη για έξοδο του συντρόφου τους με τα κολλητάρια, χωρίς να εκφράζουν καμία γκρίνια, αλλά –κακά τα ψέματα– οι περισσότεροι δεν πετάνε και τη σκούφια τους όταν το έτερον ήμισυ παρτάρει ασύστολα με φίλους κι επιστρέφει ξημερώματα. Εκεί, μια κάποια μουρμούρα θα σε κάνει να μετανιώσεις που βγήκες ή να το σκεφτείς δυο και τρεις φορές την επόμενη. Όταν είσαι, λοιπόν, ελεύθερο πουλί, δεν είναι κανείς εκεί για να μαυρίσει τη χαρά σου!

No5: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση απ’ το να απλώνεσαι στο διπλό κρεβάτι

Τεντώνεσαι μόνος σου και να μπορείς να εκμεταλλευτείς κάθε εκατοστό του. Να γυρίσεις απ’ την άλλη, να ξαναγυρίσεις στην πρώτη θέση, να αγκαλιάσεις τα σκεπάσματα, να τα κάνεις στην άκρη και γενικά να απολαύσεις έναν ύπνο χωρίς να μένει ξεσκέπαστος και να ξεπαγιάζει κανείς!

No6: Παρέα με το κρεβάτι, δε χρειάζεται να μοιραστείς και το μπάνιο!

Δε χτυπάει κανείς την πόρτα όσο απολαμβάνεις το ζεστό νερό να ρέει πάνω σου χωρίς λόγο, ούτε μπαίνεις σε σειρά προτεραιότητας το πρωί πριν πας στη δουλειά για να ετοιμαστείς! Είναι όλο δικό σου, όποτε και για όσο θες.

No7: Βρίσκουμε χρόνο για δραστηριότητες

Ασχολίες που αγαπάμε και που δυστυχώς κάναμε στην άκρη, γιατί ο χρόνος με τον/την αγαπημένο/η μας ήταν πολυτιμότερος! Τώρα μπορείς άνετα να διαβάσεις τα βιβλία που έγιναν στοίβα δίπλα απ’ το κομοδίνο σου, να κάνεις μαθήματα γιόγκα, να πας να παίξεις ποδόσφαιρο ή τέλος πάντων να περάσεις καλά με τον εαυτό σου, να σε προσέξεις και να σε καλομάθεις!

No8: Δε σε νοιάζει αν το ψυγείο είναι άδειο

Γιατί έχεις να νοιαστείς μονάχα για εσένα τον ίδιο. Τρως εκείνα που θέλεις, τις (άτσαλες) ώρες που θέλεις, χωρίς να σκεφτείς αν μαγείρεψες, τι θα φάει ο καλός ή η καλή σου όταν γυρίσει απ’ τη δουλειά, συνεπώς ακόμη ένα άγχος λιγότερο! Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση του σπιτιού σου, το έπιασες το νόημα -αρκεί να μην πιάσουμε κι αράχνες.

No9: Γίνεσαι λιγότερο σαν τη μάνα σου!

Είναι κανόνας πως όσο μεγαλώνουμε και μπαίνουμε σε κοινωνικά πλαίσια γινόμαστε σαν τους γονείς μας. Όσο λιγότερες ευθύνες και συναισθηματικές εμπλοκές έχουμε τόσο πιο πολύ συντηρούμε την παιδικότητά μας κι αργούμε να ζήσουμε τον εφιάλτη του «είσαι ίδια η μάνα σου» ή «είσαι ίδιος ο πατέρας σου»! Προσοχή, όμως, στα όρια, γιατί οι έφηβοι ενήλικες δεν είναι κι η πιο ωραία εικόνα.

No10: Δεν απογοητεύεσαι και δε ζηλεύεις!

Το να είσαι απαλλαγμένος απ’ το αίσθημα της κτητικότητας κι ανασφάλειας είναι μοναδικό! Όταν, λοιπόν, είσαι μόνος/η δεν έχεις να σκοτίζεις το μυαλουδάκι και την καρδούλα σου για τέτοια πράγματα. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, καλό θα ήταν να μη νοιαζόμαστε γι’ αυτά ακόμα κι όταν είμαστε σε σχέση -κυρίως τον εαυτό μας φοβόμαστε κι αυτόν υποτιμάμε.

Τώρα που μας τα υπενθυμίσαμε όλα αυτά, τελικά μπορεί να ‘ναι πολύ ωραία φάση η single περίοδος της ζωής σου, αρκεί να ‘χεις τη διάθεση να διασκεδάζεις εστιάζοντας σε όσα έχεις, αντί να μιζεριάζεις κολλώντας σε όσα σου λείπουν. Εξάλλου, κανείς δεν έμεινε μόνος για πάντα, γι’ αυτό εκμεταλλεύσου όσα σου προσφέρει η ελευθερία σου, όσο προλαβαίνεις!

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη