noel578

Σε αυτή τη ζωή δεν ήρθαμε με οδηγίες χρήσης αλλά ποιος είπε πως δεν μπορούμε να τις αποκτήσουμε; Γύρω μας –ευτυχώς– υπάρχουν άνθρωποι που το έψαξαν, το δούλεψαν, το φιλοσόφησαν κι έτσι εμείς μπορούμε να χαιρόμαστε τα αποτελέσματα.

Συναντούμε πλέον πολύ συχνά τον όρο life coach και πολλοί έχουν επισκεφθεί έναν ειδικό για να τους βοηθήσει να βρουν τον δικό τους δρόμο προς την ευτυχία. Οι προπονητές ζωής βρίσκονται εδώ και μας δίνουν τα φώτα τους για μια καλύτερη ζωή. Απευθυνόμαστε εκεί όταν φτάνουμε σε ένα σημείο όπου έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας και χρειαζόμαστε βοήθεια για να θέσουμε ξανά νέους στόχους και να τους επιτύχουμε.

Όλα φυσικά απορρέουν απ’ τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας γι’ αυτό κι η βασική φροντίδα είναι το χτίσιμο αυτής της σχέσης. Ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας κι η πίστη ότι μπορούμε να καταφέρουμε τους στόχους που θέτουμε κάθε φορά.

Για να μην μπερδευόμαστε, το life coaching διαφέρει απ’ την προσέγγιση ενός ψυχολόγου, μιας και δεν είναι η μέθοδος που θα λύσει γεγονότα του παρελθόντος και δεν είναι είδος θεραπείας εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών τραυμάτων. Ασχολείται με την ενίσχυση του συναισθηματικού μας δυναμισμού στο εδώ και στο τώρα, χωρίς παρεμβολές του χθες.

Μία, λοιπόν, απ’ τις μεθόδους που προτείνουν οι life coaches κι είναι πολύ μεγάλη τάση της εποχής είναι το NLP ή αλλιώς ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός. Ουσιαστικά, αν το σκεφτούμε πολύ απλά, είναι σαν να μαθαίνουμε να προγραμματίζουμε τον εγκέφαλό μας να σκέφτεται και να δρα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αποτελείται από μια σειρά τεχνικών που μας επιτρέπουν να αλλάζουμε παγιωμένες συμπεριφορές οι οποίες μας κρατούν πίσω και δε μας αφήνουν να εξελιχθούμε.

Εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το ασυνείδητο. Όλες οι διεργασίες γίνονται σε αυτό το κομμάτι, έχοντας όμως πλήρη συνείδηση κι αποδοχή. Υιοθετούμε συμπεριφορές που μας κάνουν να σκεφτόμαστε πιο θετικά και να νιώθουμε πιο ευχάριστα. Μαθαίνουμε τη γλώσσα του μυαλού μας κι έτσι είμαστε σε θέση να το ελέγχουμε και να το κατευθύνουμε προς τον τρόπο σκέψης που είναι πιο ευνοϊκός για εμάς.

Οι περισσότεροι που ξεκινούν την ενασχόληση και την αναζήτηση αυτής της μεθόδου είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους –ερωτικές αλλά και επαγγελματικές–, άτομα με έντονες κρίσεις άγχους και προβλήματα διαχείρισής του σε έντονα στρεσογόνες καταστάσεις, άτομα με μειωμένη αυτοεκτίμηση, ενώ μια τέτοια διαδικασία βοηθά ακόμη και στη διακοπή του τσιγάρου ή και την απώλεια βάρους!

Συνεπώς βλέπουμε πως τα απλά καθημερινά ζητήματα της ζωής μας μπορούν να βρουν τη λύση τους μέσα απ’ τη θετική σκέψη και την αισιόδοξη στάση, αρκεί να βρούμε τον τρόπο να την αποκτήσουμε και να την περάσουμε μέσα μας.

Μια τεχνική που βοηθά πολύ είναι εκείνη του διαχωρισμού, κατά τον οποίο προσπαθούμε να αποκοπούμε απ’ το αρνητικό συναίσθημα που μας προκαλεί ένα γεγονός δημιουργώντας το σαν μια μικρή ταινία στο μυαλό μας ως εξωτερικός παρατηρητής. Το αρνητικό συναίσθημα σιγά-σιγά χάνεται κι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πιο αντικειμενικά και με περισσότερη ηρεμία κι αισιοδοξία. Γενικότερα, όλες οι τεχνικές που εφαρμόζονται έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε «προκαλούμε την καλή μας τύχη». Κάθε αρνητική κατάσταση τη μετατρέπουμε σε μια θετική ενώ βάζουμε και το μυαλό μας στη διαδικασία να δημιουργεί συνθήκες και καταστάσεις στις οποίες αισθανόμαστε όμορφα κι έχουμε χώρο να ανοιχτούμε και να εξελιχθούμε.

Με απλά λόγια, η επιστήμη έρχεται πια να πατήσει πάνω στο μεγαλύτερο και πιο ουσιαστικό tip για μια ευτυχισμένη ζωή. Η αισιοδοξία κι η θετική στάση και σκέψη είναι αυτό που μας δίνει τη δύναμη να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Οι μίζερες καταστάσεις πλάθουν ανθρώπους συναισθηματικά φτωχούς που σκοπός τους δεν είναι η δική τους ευτυχία αλλά η δυστυχία των άλλων.

Ακόμα κι εκείνοι που ασχολούνται με τα μεταφυσικά και τα σύμπαντα αναφέρουν πως όταν δίνεις θετική αύρα στο σύμπαν εκείνο σου την επιστρέφει, εκείνοι που ασπάζονται το χριστιανισμό υποστηρίζουν πως όταν κάνεις καλό, καλό θα λάβεις. Συνεπώς, όπως κι αν το ονομάσουμε και σε όποια πεποίθηση κι αν στηριχτούμε, το συμπέρασμα είναι ένα: Αγαπάμε τους άλλους τόσο δυνατά όσο μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Όταν όλοι χαρίσουμε το πιο δυνατό μας χαμόγελο στον κόσμο δεν μπορεί παρά να μας χαμογελάσει κι εκείνος!

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!