Η περιέργεια είναι ένα θεμελιακό, ανθρώπινο χαρακτηριστικό βαθιά ριζωμένο μέσα μας που από την αρχή του κόσμου μέχρι σήμερα μας συνοδεύει ως γένος. Χάρη σ’ αυτήν έχουμε πραγματοποιήσει όλη την εξέλιξή μας αφού αν δεν κινητοποιούσε η περιέργεια το μυαλό και τη σκέψη δε θα είχαμε καταφέρει τίποτα έως τώρα. Βέβαια, κάπου εκεί ανάμεσα σε περιέργεια κι εξέλιξη κρύβεται η αδιακρισία που σίγουρα δεν υπάγεται στα καλά χαρακτηριστικά μας.

Η αδιακρισία είναι μια ιδιότητα κατά την οποία κάποιος προσπαθεί να μπει σε δικά σου πεδία ρωτώντας ή κάνοντας ενέργειες που συνήθως σε φέρνουν σε δύσκολη θέση. Αυτή η περιέργεια που έχουν λοιπόν κάποιοι άνθρωποι σχετικά με τις ζωές των άλλων είναι εντελώς μη παραγωγική αφού δεν οδηγεί σε καμία εξέλιξη και φτάνει και στα όρια της προσβολής, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και νοσηρή στις περιπτώσεις που εκδηλώνεται έντονα όταν κοιτάζουμε κάτι που μας αηδιάζει ή που μας φαίνεται διαφορετικό. Συνεχίζουμε να το κοιτάζουμε επίμονα βάζοντας την περιέργειά μας πιο πάνω από τα υπόλοιπα συναισθήματα που μπορεί να νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.

Η αδιακρισία θα λέγαμε πως εντοπίζεται σε μέρη που είναι μικρά και οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους, έτσι έχουν τη λογική «αφού ξέρω τη φάτσα σου δικαιούμαι να ξέρω και τη ζωή σου». Ωστόσο και σε μεγάλες πόλεις υπάρχουν άνθρωποι που δε γνωρίζουν πολλά από τακτ κι ιδιωτικότητα. Ποια είναι όμως τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των αδιάκριτων ανθρώπων;

 

1. Πιο πολύ ρωτούν παρά συζητούν

Οι ερωτήσεις -και κυρίως για πράγματα που δεν τους αφορούν- είναι το αγαπημένο σπορ των αδιάκριτων ανθρώπων. Εκείνος ο γείτονας ή ο γνωστός ή ακόμη και ο φίλος που ρωτά συνεχώς πράγμα όπως: «Πού θα πας;», «Σε τι δουλειά», «Ποιος ήταν αυτός που σας είδα χθες;» κι αναρίθμητες ακόμη ερωτήσεις που δεν κρύβουν ενδιαφέρον όπως μπορεί να ισχυριστούν. Μια συζήτηση μαζί τους συχνά παίρνει τη μορφή συνέντευξης και μάλιστα καμιά φορά κι αυτή της ανάκρισης.

 

2. Είναι φοβερά κοινωνικοί αλλά περνούν και πολύ χρόνο εντός σπιτιού

Οι αδιάκριτοι τύποι είναι εκείνοι που ξέρουν πολλά για την περιοχή που μένουν. Η γειτονιά τους γνωρίζει, έχουν καταφέρει να έχουν γνωριμίες παντού λόγω της υπερ-οικειότητας που τους διακρίνει. Αυτό δεν το καταφέρνουν μόνο επειδή ρωτούν αλλά επειδή παρακολουθούν! Οι περίεργοι λοιπόν, κάθονται ωραία κι αναπαυτικά σε καρεκλίτσες στο μπαλκόνι τους και χαζεύουν τις πόρτες των ανυποψίαστων γειτόνων. Κάνουν ένα σκανάρισμα στις νέες προσθήκες της γειτονιάς ενώ ελέγχουν με ακρίβεια τις εισόδους, τις εξόδους και κάθε είδους διελεύσεις. Θα ακούσουν τι έγινε στον πάνω όροφο, θα θέλουν να γνωρίζουν ποιος μπήκε αργά το βράδυ στην πολυκατοικία.

 

3. Το βλέμμα τους κολλάει χωρίς φίλτρο και μέτρο

Οι αδιάκριτοι συμπολίτες μας, ό,τι δουν κι είναι κάπως διαφορετικό από εκείνους ή άξιο παρατήρησης, το λοκάρουν και δε σταματούν να το κοιτάζουν μέχρι να καταλάβουν τι τους έλκει. Ναι, μπορεί να είναι ένα «εκκεντρικό» ρούχο που τους μαγνήτισε το βλέμμα και θα κοιτάζουν το πρόσωπο που το φοράει μέχρι να απομακρυνθεί από το οπτικό τους πεδίο. Αν τύχει δε και κάθεται ώρα αυτό το πρόσωπο κοντά τους, μπορεί και να του απευθύνουν τον λόγο ρωτώντας το πράγματα, θεωρώντας ότι έχουν το δικαίωμα.

 

4. Δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του προσωπικού χώρου

Ναι φίλες και φίλοι, άλλη φοβερή ενέργεια που κάνουν οι αδιάκριτοι διπλανοί μας είναι να ρίχνουν μικρές κλεφτές ματιές -ένα sneak peek μη φανταστείτε πολύ- στην οθόνη του κινητού μας στο λεωφορείο, στο τραίνο, σε ένα παγκάκι κι όπου μπορεί να τύχει να καθίσει κάποιος δίπλα μας ή πίσω μας. Είναι τρομερά δελεαστικό για εκείνους να δούνε λιγάκι από ένα μήνυμα που μπορεί να διαβάζουμε ή να γράφουμε, ή όποιο κείμενο τυχαίνει να είναι εκείνη τη στιγμή στην οθόνη μας. Είναι σαν να βλέπεις κάτι από μια μικρή κλειδαρότρυπα και να μαθαίνεις μια άχρηστη πληροφορία για κάποιον που δεν ξέρεις.

 

5. Νιώθουν ότι τους αφορά ό,τι λέγεται κοντά τους

Στήνουν αυτί που λέμε. Δεν έχετε δει ποτέ κάποιον να σταματά μια συζήτηση με έναν φίλο του για να ακούσει λίγο τι λένε οι δίπλα; Κι ας μην τους ξέρει, τι σημασία έχει; Λένε κάτι πολύ ενδιαφέρον που εκείνος χρειάζεται να ακούσει κι αν δεν το κάνει θα σκάσει. Εξαιρετική πατέντα επίσης που έχουν ανακαλύψει οι αδιάκριτοι είναι τα ακουστικά χωρίς μουσική! Κάθεται ο αδιάκριτος δίπλα σου και μαζεύει ό,τι λες χωρίς να σε ξέρει, όμως για κάποιον δικό του λόγο, έχει ανάγκη να ακούσει! Αν δεν υπάρχει τρόπος να ακούσουν τους διπλανούς, υπάρχει πάντα το παλιό κι αγαπημένο διάβασμα των χειλιών.

 

Όλα αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που η περιέργεια τούς τρώει λίγο παραπάνω. Δε θα αναλύσουμε εδώ τους λόγους, δώσαμε όμως μερικά hints. Όσο για εσάς αγαπημένα αδιάκριτα πλάσματα, get a life.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Αθανασοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου