Όλοι σχεδόν έχουμε βρεθεί συνομιλητές σε μια συζήτηση που αφορά τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Όλοι έχουμε ερωτηθεί έστω και μια φορά στη ζωή μας αν η άποψή μας τάσσεται υπέρ ή κατά των ομοφυλοφίλων ζευγαριών και ποια τα επιχειρήματα που πλαισιώνουν και καθιστούν τη θέση μας λογική και αληθινή. Αποτελεί μια συζήτηση πολυφορεμένη στις μέρες μας, με ανάλυση πάνω στην ανάλυση και στην οποία ο καθένας έχει την αλήθεια του να αφηγηθεί.

Στην πραγματικότητα είναι ένα θέμα συζήτησης που θα άξιζε να αναπτύσσεται μέσα σε ανθρώπινα πλαίσια, χωρίς να στήνει στον τοίχο κανέναν για τις επιλογές του. Έχουμε όλοι μια άποψη για την σεξουαλικότητα, τόσο απόλυτη σαν να μπήκαμε ποτέ στη θέση του όποιου και μιλούν τα βιώματά μας. Και σχεδόν πάντα στην παρέα υπάρχει ένας που υποστηρίζει τους γκέι με το επιχειρήμα ότι έτσι γεννήθηκαν και δεν μπορούν να πάνε κόντρα στην φύση τους κι ένας που υποστηρίζει πως είναι καθαρά δίκη τους επιλογή να κάνουν σεξ με άτομα του ίδιου φύλου κι αυτό καταστρέφει τη φύση του ανθρώπου που θέλει τον άντρα να κάνει πάντα σεξ με μια γυναίκα, στηρίζοντας τη συνέχιση του ανθρώπινου είδους.

Το μόνο που ίσως συμβαίνει είναι πως καταστρέφει την-και καλά- κανονικότητά μας, τον συντηρητικό μας κόσμο έτσι όπως τον μάθαμε και προσπαθούμε να τον διαιωνίζουμε. Και κάπου στη μέση θα βρεις τους υποστηρικτές που εκπροσωπούν την άποψη πως το να έλκεται κάποιος από ανθρώπους του ίδιου φύλου δεν έχει σημασία ούτε αν το όρισε η φύση, ούτε οι ίδιοι οι άνθρωποι. Θα μπορούσαν επίσης, να συμβαίνουν και τα δυο μαζί, αναλόγως τις περιπτώσεις. Σημασία έχει ότι ανάμεσά μας υπάρχουν και straight και gay και bi sexual. Είμαστε όλοι το ίδιο και το μόνο που αλλάζει είναι οι άνθρωποι που θα ερωτευτούμε κατά καιρούς στη ζωή μας.

Άλλωστε ίσως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος γι’ αυτό που σου ξημερώνει αύριο που θα έβαζες το χέρι σου στη φωτιά πως δε θα ερωτευτείς ποτέ στο μέλλον άνθρωπο του ίδιου φύλου. Η σεξουαλικότητα δε σου χτυπά την πόρτα στα δεκαεπτά να σου ζητήσει τι αποφάσισες να είσαι στη ζωή σου και να υπογράψετε συμβόλαια με ισχύ μιας ζωής. Υπάρχουν άνθρωποι και ιστορίες που αφηγούνται τον έρωτα ακριβώς όπως τον έζησαν. Και τον έζησαν στα τριάντα με μια ακατανίκητη έλξη για άτομο του ίδιου φύλου κι ας ήταν straight μια ζωή. Φυσικά υπάρχουν κι άνθρωποι 100% κατασταλαγμένοι για την προτίμησή τους, δεν είναι τίποτα απόλυτο, μα μιλάμε για τις περιπτώσεις που η σεξουαλικότητα όντως μεταβάλλεται και καμιά φορά αδυνατούμε να το αποδεχτούμε.

Κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τον έρωτα και τα συναισθήματα που αυτός πρεσβεύει μέσα μας. Μας κυριεύει, μας δυναμώνει, μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί. Ίσως όλοι μέσα μας έχουμε εν δυνάμπει την πιθανότητα να ζήσουμε κάποια στιγμή έναν έρωτα που θα αφορά εμάς με ένα άτομο του ίδιου φύλου. Και οι πιθανότητες, οι συγκυρίες, ο χαρακτήρας και το περιβάλλον μας εκείνη τη στιγμή στη ζωή μας θα μας ωθήσει να ζήσουμε αυτόν τον έρωτα ή να παραμείνουμε στις προηγούμενες σεξουαλικές μας προτιμήσεις. Το θέμα είναι να πάρουμε την απόφαση που θα κάνει εμάς ευτυχισμένους.

Μπορεί να συμβεί πολύ απλά. Βγαίνεις ένα βράδυ, γνωρίζεις κάποιον -του όποιου φύλου-, αρχίζει να σ’ αρέσει. Όσο μιλάτε, κάτι σε έλκει να τον ακουμπήσεις, να τον ενθουσιάσεις με τον χαρακτήρα σου, να καταλάβεις αν του αρέσεις, να τον φιλήσεις και σιγά-σιγά αρχίζεις να σκέφτεσαι ερωτικά γι’ αυτόν. Το μόνο που αλλάζει, είναι ότι δεν σου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο. Είναι κι αυτή μια νέα εμπειρία κι εφόσον το θες, απλά το κάνεις.

Η σεξουαλικότητα μπορεί να μεταλλάσσεται ανά διαστήματα. Μπορεί να μην έχεις σκεφτεί ποτέ τον εαυτό σου σε τρυφερές στιγμές με άτομο του ίδιου φύλου, ή να το έχεις σκεφτεί και η εικόνα να σου μοιάζει ξένη και απωθητική όταν αφορά εσένα, όμως, υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή στη ζωή σου ένα τέτοιο άτομο να σε έλξει τόσο που να το δοκιμάσεις, χωρίς καν να το σκεφτείς. Και να το δοκιμάσεις μόνο μαζί του και ποτέ ξανά. Μπορεί και να παραμείνεις μια ζωή μ’ αυτόν τον άνθρωπο, να βρεις αυτό που έψαχνες και σαν straight δεν έβρισκες, μπορεί να μην σου αρέσει και να επιστρέψεις στα σίγουρα ή ακόμα να σ’ αρέσουν πλέον και τα δυο, χίλια μπορεί. Όσες οι σκέψεις μας, τα πάθη μας και οι ευκαιρίες που μας δίνονται καθημερινά άλλες τόσες και οι εμπειρίες και τα βιώματα που θα επιλέξουμε να ζήσουμε.

Δεν είναι απίθανο να πέσει μια γυναίκα στον έρωτα μιας άλλης γυναίκας κι ένας άντρας στον έρωτα ενός άντρα, χρειάζεται μόνο έλξη, θαυμασμό και να αφεθείς να το ζήσεις. Το δύσκολο, τελικά, είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να τον αφήσουμε να ζει ελεύθερος. Γι’ αυτό και δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε τους άλλους γύρω μας και να μπούμε στη θέση τους. Αν δεν αποδεχόμαστε το εαυτό μας με όλα όσα είμαστε ή θα μπορούσαμε να γίνουμε πώς να δεχτούμε τους άλλους;

Συντάκτης: Βαλεντίνα-Δέσποινα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου