Ομολογουμένως δεν υπάρχει τέλεια σχέση, ούτε θα βρεθεί ποτέ ο άνθρωπος με τον αψεγάδιαστο χαρακτήρα που θα
εφάπτεται ιδανικά με το δικό μας. Όλες οι σχέσεις θα περάσουν από διάφορες διακυμάνσεις και ίσως κάποια στιγμή καταντήσουν βαρετές.

Υπάρχουν, όμως, τρία βασικά στοιχεία που αν τα πληροί ο άνθρωπος που έχουμε επιλέξει τότε σίγουρα συμπληρώνει και το τρίπτυχο για τη δημιουργία μιας ποιοτικής σχέσης. Σημασία δεν έχει ποσό θα κρατήσει, αλλά να έχει τις σωστές βάσεις, δίνοντάς μας το κίνητρο να προσπαθούμε εμείς να κρατάμε τη σχέση ζωντανή στο χρόνο. Να την απολαμβάνουμε, να την εκτιμάμε και να νιώθουμε τυχεροί κι άξιοι που τη ζούμε.

Όλα ξεκινάνε από τα μάτια. Κάποιος μας ελκύει ερωτικά λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης και της αύρας που αποπνέει. Δεν αρκεί όμως αυτό. Έπειτα, σε πρώτη φάση χρειάζεται η επικοινωνία κι αργότερα χημεία και τρυφερότητα για την έναρξη μιας ένωσης αλλά και για τη συνέχισή της.

Τη σκυτάλη αρχικά παίρνει το μυαλό. Μας γοητεύει κάποιος που το μυαλό του φαντάζει ξεχωριστό κι ενδιαφέρον σύμφωνα με το δικό μας χαρακτήρα. Αν ένας άνθρωπος έχει έναν ενδιαφέροντα τρόπο σκέψης, μια σφαιρική μάτια στα πράγματα και καταφέρνει να πείθει και να σαγηνεύει με όσα λέει, άρα έχει εκείνο το μυαλό που δε θα βαρεθούμε να περνάμε ώρες ολόκληρες μαζί του, συζητώντας περί ανέμων και υδάτων.

Ο άνθρωπος αναζητά τη γνώση, το διαφορετικό, καινοτόμες ιδέες κι απόψεις. Αν αυτός που επιλέγουμε να βάλουμε στη ζωή μας είναι σίγουρος για τον εαυτό του, σταθερός στις θέσεις του αλλά και διαλλακτικός στις συζητήσεις, τότε με τα λογικά του επιχειρήματα μας κολακεύει χωρίς να χρειαστεί να κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, προτρέποντάς μας να ανοιχτούμε και ‘μεις απέναντί του όντας η γνήσια εκδοχή του εαυτού μας.

Ταυτόχρονα αυτό σημαίνει πως αν υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία τότε υπάρχει και κατανόηση. Είσαι ελεύθερος να μιλήσεις για ό,τι σε προβληματίζει και να ζητήσεις την πολύτιμη συμβουλή του άλλου. Κι αυτός αντίστοιχα, να νοιάζεται για την οπτική σου απέναντι στα γεγονότα και να σε εμπιστεύεται σε προσωπικά ζητήματα. Ο ένας βοηθάει τον άλλον να εμπλουτίσει και να εξελίξει έναν χαρακτήρα που ήδη έχει χτίσει, με στόχο να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Κι αν πνευματικά και σαν ιδιοσυγκρασίες τα έχετε βρει, τότε εξίσου σημαντικό στη σχέση και τον έρωτα είναι και το σαρκικό κομμάτι. Διότι το σεξ είναι αυτό που ξεχωρίζει την ερωτική σχέση από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη σχέση. Η χημεία είναι απαραίτητη εδώ. Να μπορείς ν’ απελευθερωθείς στα χέρια του άλλου κι αυτός στα δικά σου. Να νιώθεις άνετα να εκπληρώσεις τις φαντασιώσεις του, να παίρνεις κι εσύ πρωτοβουλίες με στόχο η κάθε φορά να είναι καλύτερη απ’ την προηγούμενη. Να νοιάζεται ο ένας για την ικανοποίηση του άλλου στο κρεβάτι, να μη βαριέσαι όσο περνάει ο καιρός αλλά να το απολαμβάνεις τόσο, που να ανυπομονείς για τις προσωπικές σας στιγμές. Έτσι, η έλξη θα αυξάνεται κι οι ερωτικοί παλμοί δε θα πέσουν εύκολα.

Το τρίτο συστατικό είναι η τρυφερότητα. Μια σχέση θέλει και την αγκαλιά της σε συνδυασμό με το ρομαντικό φιλί. Να ακουμπά κανείς τον άνθρωπό του με κάθε ευκαιρία μέσα στη μέρα για να του δείχνει όσα νιώθει μέσα απ’ τη στάση του σώματός του. Αυτή η τρυφερή επαφή είναι απαραίτητη για να κρατά ζεστή τη σχέση -κυρίως για τις ώρες που το ζευγάρι χαλαρώνει. Όπως όταν βλέπει μια ταινία στον καναπέ, όταν κοιμάται αγκαλιά στο ίδιο κρεβάτι κι όταν το πρωί ξεκινούν μαζί τη μέρα τους. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τις τρυφερές στιγμές, έχει αποδειχθεί πως η αγκαλιά είναι αγχολυτική και καταφέρνει να ηρεμεί τις σκέψεις και το σώμα.

Έτσι, δεν εξασφαλίζεις μια σχέση ζωής, αλλά ξέρεις σίγουρα πως έχεις θέσει τις σωστές βάσεις για να ονειρεύεστε το μέλλον σας και να προσπαθείτε γι’ αυτό. Αν ο άνθρωπός σου καταφέρνει να σε καθησυχάζει με δυο κουβέντες όταν δεν είστε μαζί και κρατάτε όλη σας την ένταση για τις ιδιαίτερες στιγμές σας, τότε επέρχεται ισορροπία.  Αυτό το τρίπτυχο δεν κατασκευάζεται, αλλά είναι σημαντικό να εκτιμάται όταν υπάρχει μεταξύ δυο ανθρώπων. Έτσι, εξελίσσεται αυτός ο έρωτας σε κάτι βαθύ και ουσιαστικό χωρίς να φθείρεται.

 

Συντάκτης: Βαλεντίνα-Δέσποινα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου