paul3486

Το ‘χουμε ζήσει όλοι, έστω και για μία φορά στη ζωή μας, να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο και στην πορεία, ενώ όλα φαντάζουν απλοϊκά, να προσπαθούμε  να ψυχολογήσουμε τη συμπεριφορά του. Συνήθως εγκλωβιζόμαστε σε αυτό το παιχνίδι, όταν στην αρχή νομίζουμε πως όλα είναι ξεκάθαρα, αλλά μετέπειτα η κατάσταση γίνεται περίπλοκη και κυριαρχεί αυτό το κλασικό «μια κρύο-μια ζέστη».

Συνήθως μετά την πρώτη ερωτική επαφή η συμπεριφορά αλλάζει. Αν η επαφή οδεύει σε μια επίσημη σχέση, σταδιακά το τείχος, που ίσως δημιουργείται λόγω αμηχανίας, εξαφανίζεται. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει εκείνη η μη υπογεγραμμένη συμφωνία που ορίζει τη φύση και την ποιότητα της σχέσης μεταξύ δύο ατόμων ως καθαρά σεξουαλική, παρατηρούμε τον εγωισμό να παρεμβάλλεται σε μια κατά τ’ άλλα ξεκάθαρη σχέση και τις μετέπειτα συμπεριφορές να αποκλίνουν αναιτιολόγητα από την αρχική στάση.

Γεγονός που είναι ανούσιο. Ποιος ο λόγος, άλλωστε, να γίνεται κάποιος απόμακρος κι αψυχολόγητος, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε σχέσεις ενηλίκων, όπου τα πράγματα θα ‘πρεπε να ‘ναι εύκολα κι απλά. Είναι άξιο απορίας το πώς αλλάζει κανείς συμπεριφορά και γίνεται πιο μαζεμένος ή σφιγμένος, τη στιγμή που η σεξουαλική επαφή είναι το μεγαλύτερο βήμα για την απόκτηση της οικειότητας ανάμεσα σε δύο ξένους.

Κι όμως, είτε ασχολείσαι με τα social media σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους είτε όχι, θα δεις ότι εντελώς αυθόρμητα η συμπεριφορά σου μπορεί να αλλάξει ακόμη κι εκεί. Ένα απλό like που θα πατούσες χωρίς δεύτερη σκέψη, λίγο πριν κατακτήσεις το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει, ξαφνικά αποτελεί μια πολύ δύσκολη απόφαση και το χέρι σου για μερικά δευτερόλεπτα κολλάει στο ίδιο σημείο. Να το πατήσεις ή να συνεχίσεις το scroll παρακάτω;

Εμφανίζονται καινούρια διλήμματα για το αν πρέπει ή όχι να στείλεις εκείνο το χαλαρό μήνυμα, αλλά σε φρενάρει η σκέψη του να μη δείξεις περισσότερο ενδιαφέρον από ό,τι αρμόζει σε μια τέτοια σχέση. Προβληματισμοί του τύπου «Να στείλω ή θα ενοχλήσω;», μπαίνουν εμπόδιο σε μια χαλαρών ορίων σχέση. Και κάπως έτσι, εισχωρεί ανάμεσά σας ο δισταγμός, που μετατρέπεται σταδιακά σε εγωισμό και ξαφνικά αντιμετωπίζεις ένα challenge που αφορά το αν θα αλλάξει συμπεριφορά εκείνο το πρόσωπο απέναντί σου μετά το σεξ, ή αν θα ‘χεις την ίδια αντιμετώπιση. Χωρίς να το καταλαβαίνεις όμως, ίσως εσύ πρώτος αλλάζεις στάση, επηρεάζοντας αυτομάτως και την άλλη πλευρά.

Βέβαια, η αλλαγή στη στάση του ενός, δε σημαίνει απαραίτητα ότι προβληματίζεται για το πώς πρέπει να φερθεί στη συνέχεια. Ίσως απλά το σεξ να μην ήταν τόσο ικανοποιητικό όσο ήταν για ‘σένα, και να μην ξέρει πώς να στο πει ευγενικά. Δε συμπίπτουν πάντα τα γούστα, κι αυτό που για εσένα είναι ευχάριστο μπορεί να μην ήταν για τον ερωτικό παρτενέρ σου. Πόσο πιο απλό;

Κάποιες άλλες φορές, το πρόσωπο που εσύ επέλεξες σε αυτό το ελεύθερο ερωτικό παιχνίδι, ίσως βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά, κι η συνέχεια, ενώ είναι κι απ’ τους δύο επιθυμητή, δεν μπορεί να συμβεί άμεσα. Σίγουρα η επικοινωνία δε χάνεται εντελώς, αλλά μην περιμένεις ότι θα συνεχιστεί  σε εντατικούς ρυθμούς. Άλλωστε, αυτό δεν είναι μια επίσημη σχέση.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά του ενός, μπορεί να εμφανιστεί και λίγο αργότερα. Λόγω του ότι η σχέση είναι καθαρά σεξουαλική, σταδιακά αυτό που ‘χει δίπλα του ο άλλος γίνεται δεδομένο. Κι όσο δεν υπάρχει το εγκεφαλικό στοιχείο να τον ιντριγκάρει, το ενδιαφέρον χάνεται. Παράλληλα, αρχίζει να αναζητά το συναισθηματικό κομμάτι σε άλλο πρόσωπο, εφόσον η μεταξύ σας σχέση δεν του το επιτρέπει κι εσύ δεν μπορείς να καλύψεις αυτό το κενό.

Αυτές οι σχέσεις, θέλοντας και μη, έχουν ημερομηνία λήξης ή αναπόφευκτα εξελίσσονται σε κάτι περισσότερο. Σε κάτι πιο συναισθηματικό. Το ιδανικό είναι τα «θέλω» να αλλάζουν συγχρονισμένα, αλλά, κακά τα ψέματα, συνήθως η μια πλευρά γεννάει τη συναισθηματική της συνείδηση, τη στιγμή που η άλλη προσπαθεί να αποφύγει περαιτέρω μπλεξίματα. Η φύση της σχέσης αρχίζει να αλλάζει, αλλά ο ένας απ’ τους δύο είτε αρνείται να το παραδεχτεί είτε το διαχειρίζεται καλύτερα. Για λίγο, ίσως, εκτίθεται συναισθηματικά κι αφιερώνει στιγμιαία μεγαλύτερο κομμάτι του εαυτού του στη σχέση αυτή, αλλά επιτόπου απομακρύνεται επαναφέροντας τον συναισθηματικό του κόσμο στο μηδέν.

Ομολογουμένως, είναι δύσκολο κατόρθωμα να παραμένεις ψυχρός στο πρόσωπο που έχεις απέναντί σου, ειδικά τη στιγμή που κουμπώνετε απόλυτα στο σεξ, έρχεστε σε καθημερινή επαφή και παρεμβάλλεται ανάμεσά σας η συχνή επικοινωνία. Το σεξουαλικό γίνεται στην πορεία κι εγκεφαλικό.

Στην περίπτωση που ανήκεις στους τυχερούς και τα αισθήματα είναι αμοιβαία, η απομάκρυνση του άλλου προσώπου ίσως απλώς οφείλεται στο παλιό σκεπτικό που θέλει το εν δυνάμει ταίρι να κολλάει με το φτύσιμο, την εναλλαγή συμπεριφοράς μεταξύ της αδιαφορίας και του έντονου ενδιαφέροντος. Και, μεταξύ μας, στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυτό έχει απήχηση. Ήθελές τα και ‘παθές τα, λοιπόν! Καταλαβαίνεις όμως ότι αυτή η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, δεν είναι ο χαρακτήρας του ατόμου, αλλά μια προσωρινή κατάσταση μέσα απ’ την οποία επιβεβαιώνεται ότι το ενδιαφέρον του άλλου προσώπου συμβαδίζει με το δικό σου, χωρίς να ρισκάρει την απόρριψη.

Όσο κι αν προσπαθούμε να φανούμε προοδευτικοί, μερικές φορές μια κατά τ’ άλλα ξεκάθαρη κατάσταση χωρίς δεσμεύσεις κι υποχρεώσεις, μετατρέπεται σε κάτι πιο απαιτητικό, συναισθηματικά πιο τρομακτικό για κάποιους, και φαντάζει βουνό στον χειρισμό της. Δεν είναι κακό το να μη συμβαδίζουν οι επιθυμίες σας από ένα σημείο και μετά. Είναι, όμως, υποχρέωσή σου να βγάζεις στην επιφάνεια τις σκέψεις σου για να μην παραπλανάς άθελά σου την άλλη μεριά.

Επιβάλλεται το ξεκαθάρισμα κι η αποφυγή ταλαιπωρίας για το άλλο πρόσωπο, τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς πλέον να καλύψεις τα δικά του «θέλω». Εξάλλου, το παν στις σχέσεις είναι η απλότητα κι επιτυγχάνεται με την επικοινωνία. Είναι όπως το αλάτι στο φαγητό σου. Αν απουσιάζει, η σχέση δε θα ‘ναι ποτέ επιτυχημένη, είτε θελήσεις να την εξελίξεις είτε κάποια στιγμή να την τερματίσεις.

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!