Τα παιδικά, και στη συνέχεια τα νεανικά σου χρόνια είναι η πρώτη ταυτότητα που αποκτάς ως άνθρωπος. Όχι εκείνη που εκδίδεται στο αστυνομικό τμήμα- πρόκειται για ένα άλλο είδος ταυτότητας, που δεν αποτελεί χειροπιαστό έγγραφο, όμως την κουβαλάς μαζί σου όπου κι αν είσαι και την φανερώνεις καθημερινά σε όσους συναντάς. Εγκατεστημένη καλά μέσα σου, σε καθορίζει για το υπόλοιπο της ζωής σου. Δύσκολα απαλλάσσεσαι από εκείνη και συχνά ελέγχει τις σκέψεις σου, ενώ εξίσου συχνά αλλά εσφαλμένα, χαλιναγωγεί τις πράξεις σου.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν η ταυτότητα που έχεις αποκτήσει, αυτό στο οποίο έχεις μετατραπεί δηλαδή σήμερα, δε σε βρίσκει σύμφωνο με τα θέλω της τωρινής ζωής σου. Επιθυμείς να μεταμορφωθείς σε κάτι καινούριο και παρ’ ότι ξέρεις πως τα προηγούμενα χρόνια θα είναι πάντα ριζωμένα μέσα σου, δεν επιθυμείς να σε ορίζουν πια στο νέο ξεκίνημα που πασχίζεις να κάνεις. Κάπου παρακάτω, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι κάποια πράγματα, τα οποία σε δυσκολεύουν και που συγκαταλέγονται στο περιεχόμενο της ταυτότητας που φυλάς μέσα σου, χωρίς αυτό να αναιρεί τη θέλησή σου να αλλάξεις στην πορεία εντελώς.

 

 

Ακριβώς όπως και στις αληθινές ταυτότητες, όμως, αυτή η αλλαγή, η μετάβαση από το παλιό στο καινούριο, θέλει χρόνο κι αρκετή δουλειά. Για να λάβεις μια νέα ταυτότητα, απαιτείται να συνηθίσεις πρώτα στους ρυθμούς της νέας σου ζωής και παράλληλα να εργαστείς σκληρά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προσαρμοστείς στις διαφορετικές συνθήκες μιας ξένης χώρας. Πρέπει να συμβιβαστείς με μια ξένη γλώσσα, με μια αλλιώτικη νοοτροπία απ’ αυτήν που είχες συνηθίσει έως σήμερα, να συναναστραφείς μια άλλη κατηγορία ανθρώπων συγκριτικά με εκείνη που γνώριζες παλιότερα. Επιτελώντας τα παραπάνω, σε συνδυασμό με άλλες απαιτήσεις, λαμβάνεις έπειτα από κάποια χρόνια τη ταυτότητα που αγωνιούσες να αποκτήσεις από την ξένη χώρα.

Με την ίδια ακριβώς λογική, αν θέλεις να πραγματοποιήσεις μια αλλαγή μέσα σου και ν’ αρχίσεις να σκέφτεσαι και να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά, θα πρέπει να εξοικειωθείς με τη χρήση μιας άγνωστης γλώσσας για εσένα, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Να εξασκηθείς, δηλαδή, στο να σκέφτεσαι μ’ έναν πιο επαναστατικό τρόπο και να μεριμνάς για εσένα λίγο περισσότερο. Επιβάλλεται ν’ αλλάξεις τη νοοτροπία που είχες έως τώρα κι ενδεχομένως να χρειαστεί να επιλέξεις νέα άτομα, που σου ταιριάζουν καλύτερα, αποβάλλοντας από γύρω σου όσα πρόσωπα σου ρουφούσαν την ενέργεια μέχρι πρότινος, αντικαθιστώντας τα με εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στη δική σου ιδιοσυγκρασία.

Υποδεχόμενος αυτές τις αλλαγές στη ζωή σου, που απαιτούν μεγάλη αφοσίωση και προσήλωση, καλωσορίζεις σταδιακά μια αλλαγή που αρχίζει να πραγματοποιείται μέσα σου, μια νέα ταυτότητα που έρχεται να εγκατασταθεί στο εσωτερικό σου, αποχαιρετώντας την προηγούμενη. Λέγοντας ναι στα φρέσκα αυτά δεδομένα, αποκτάς όλα τα φόντα για αλλαγή της ταυτότητάς σου.

Αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, πως μέχρι ν’ αλλάξεις τη ταυτότητά σου και να πάρεις στα χέρια σου την καινούρια, δε θα συναντήσεις εμπόδια και δυσκολίες, που θα σε ωθούν στην παραίτηση, κάνοντας την εύκολη επιλογή ακόμα πιο προσιτή. Το να επιλέξεις, δηλαδή, να κρατήσεις ως μοναδικό στοιχείο ύπαρξής σου την αρχική σου ταυτότητα. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις το ισχυρότερο κίνητρό σου, το οποίο θα σε σπρώχνει προς την κατεύθυνση που εξαρχής πήρες. Στην απόφασή σου για αλλαγή.

Σίγουρα, το να επιστρέφεις στον τόπο που σου θυμίζει ποιος ήσουν και το σώμα σου να αντιδρά επιθυμώντας να φύγει γρήγορα κάνοντας μεταβολή, είναι κάτι που υποδηλώνει πως μέσα σου υπάρχει ένα τραύμα. Μικρό ή μεγάλο, εσύ το ξέρεις μόνο. Δε σημαίνει απαραίτητα πως συνέβη κάτι κακό, απλώς ότι αυτός ο τόπος, ίσως, έχει αναμνήσεις που σου υπενθυμίζουν ένα κομμάτι του εαυτού σου που θα ήθελες να ξεχάσεις. Είναι εντάξει όμως, να μην ξεχάσεις το κομμάτι αυτό, αντιθέτως, να το κάνεις δύναμή σου. Μια υπενθύμιση ίσως αυτού, που δε θέλεις να ξαναγίνεις.

Δε θα έπρεπε το παρελθόν να καθορίζει ολάκερη τη ζωή μας, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Το να δουλέψεις πολύ με τον εαυτό σου, είναι σίγουρα κάτι που θα αποδώσει, όμως, μελλοντικά. Δεν είναι κακό δε, το να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον σ’ όλο αυτό το ταξίδι προς την αναζήτηση της νέας σου ταυτότητας, είτε είναι δικός σου άνθρωπος είτε είναι ένας άγνωστος, αλλά εξειδικευμένος σ’ αυτό, άνθρωπος. Τίποτα δεν είναι τελεσίδικο. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να βρούμε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις, αλλά η ουσία είναι να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής.

Μια δεκαετία ζωής θα μπορούσε ν’ αντιστοιχεί σε μια νέα ζωή. Τα βρεφικά σου χρόνια είναι άλλα, τα παιδικά σου χρόνια είναι μια άλλη αλλαγή που θα επέλθει, τα νεανικά σου χρόνια μια διαφορετική εξέλιξη σε όλη την προηγούμενη διαδικασία. Τα πιο ώριμα, ναι εκεί στα τριάντα που παθαίνεις κρίση όταν τα πατάς, είναι μια αλλαγή σελίδας σ’ ένα νέο κεφάλαιο. Το ίδιο και τα σαράντα, τα πενήντα κι ούτω καθεξής. Μια νέα ταυτότητα, που θα δημιουργείται σε κάθε μετάβαση που κάνεις στη ζωή σου, ή καλύτερα, μια επανέκδοση της παλαιότερης σε μια πληρέστερη, ίσως, φωτογραφία, είναι ένα βήμα που πρέπει να παίρνεις άφοβα. Αυτό που ήθελες να είσαι, ταυτόχρονα μ’ εκείνο που φοβόσουν ν’ ανακαλύψεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου