Για φαντάσου με τη γέννησή σου να ερχόταν στα χέρια σου μυστηριωδώς ένα βιβλίο που θα περιείχε οδηγίες χρήσεως για όλη σου τη ζωή! Να βρισκόσουν σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου θα υπήρχε ένας κλώνος σου που θα ‘χε ζήσει τη ζωή σου πριν από σένα. Λίγο πριν το τέλος του, θα έπιανε στα τρεμάμενα χέρια του ένα κομμάτι χαρτί κι ένα στιλό από ανεξίτηλο μελάνι και θα σου έγραφε ένα γράμμα με όσα λάθη πρόκειται να κάνεις, τα οποία θα σου στοιχίσουν και θα σε στεναχωρήσουν. Θα σου μιλούσε για τις ευκαιρίες που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις και θα σου υποδείκνυε τις αποφάσεις που είναι καλό να πάρεις. Θα σου διηγούταν τα λάθη που έκανε, θα σου εκμυστηρευόταν πού τον οδήγησαν, και θα σου αποκάλυπτε τα σημάδια για να τα δεις και να τ’ αποφύγεις. Θα σου έδειχνε τις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα πρέπει να αρπάξεις, ώστε να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Αφού ολοκλήρωνες την ανάγνωση, θα έφτανε κι η δική σου στιγμή να ζήσεις, έχοντας πάντα για οδηγό ένα μικρό εγχειρίδιο τσέπης. Μια περίφημη λίστα με οδηγίες και συμβουλές από κάποιον που έζησε πριν από εσένα, που ξέρει καλύτερα τι χρειάζεσαι προκειμένου να τα πας τέλεια σε όλους τους τομείς. Να μην μπεις στον κόπο να χαραμίσεις χρόνο και χρήμα για να βρεις το ταλέντο σου, παρότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα γνωρίσεις τελικά έναν σπουδαίο κολλητό. Να μη χρειαστεί να ερωτευτείς πάνω από μια φορά, να γλιτώσεις από λάθος πρόσωπα στα ερωτικά σου που όμως μέσα από αυτά θα διαπιστώσεις τι πραγματικά θες στον άνθρωπο που θα βρίσκεται δίπλα σου. Αν είχες το συγκεκριμένο μικρό βιβλιαράκι δε θα χρειαζόταν να διαφωνήσεις, να τσακωθείς, να υποστηρίξεις τον εαυτό σου με σθένος! Ούτε να ψάξεις για να βρεις το δίκιο σου ή ακόμα και να απολογηθείς για την έντονη στάση σου.

Μπορεί ένα εγχειρίδιο ζωής εκ πρώτης όψεως να φαινόταν χρήσιμο, όμως χωρίς την αδρεναλίνη που νιώθεις μπροστά στο άγνωστο, χωρίς την περιέργεια και την προσμονή, τα περισσότερα πράγματα θα ήταν άχρωμα. Οι περιπέτειες που βιώνεις τώρα είναι το αλατοπίπερο στην καθημερινότητά σου. Χωρίς αυτές, ποιο θα ήταν το νόημα να φτάσεις σε ένα τέλος που ορίζει κάποιος άλλος για σένα; Πώς θα μάθεις τι σου ταιριάζει αν δε δοκιμάσεις, δεν κάνεις λάθη και δεν την πατήσεις;

Ο κλώνος σου δεν παύει να είναι μια εκδοχή του εαυτού σου που έζησε υπό άλλες συνθήκες. Μπορεί να βαδίσατε στον ίδιο δρόμο, όμως εκείνος να συνάντησε βροχή, χιόνι και κρύο, ενώ εσύ να πέτυχες μέρα με λιακάδα. Θα μπορούσε από αγάπη να σε συμβουλέψει να μην πας σεζόν, γιατί θα δουλεύεις δωδεκάωρα, τα πόδια σου θα βγάλουν φουσκάλες και θα κοιμάσαι ελάχιστα. Αλλά ενδεχομένως να παραλείψει να σου πει ότι εκείνη την περίοδο θα κάνεις φίλους μοναδικούς που θα κρατήσεις μια ολόκληρη ζωή. Ίσως να προσπαθούσε να σε αποτρέψει να αλλάξεις χώρα, πιστεύοντας πως θα κουραστείς, θα νιώσεις μοναξιά και θα δυσκολευτείς με τη γλώσσα, αλλά δε γνωρίζει πως εσύ θρέφεις  αγάπη για τις ξένες γλώσσες κι έχεις κι έναν έρωτα εκεί να σε περιμένει.

Οι εποχές αλλάζουν και οι άνθρωποι δε μοιάζουν. Γι’ αυτό σου λέω, μη φοβάσαι. Πάρε τις πρωτοβουλίες που επιβάλλει η καρδιά σου, ακόμα κι όταν η λογική όλου του κόσμου είναι εναντίον σου. Να σε αγαπάς και να σε συγχωρείς, γιατί θα υπάρχουν σίγουρα μέρες που θα πέσεις κι άλλες τόσες που θα χρειαστεί να σηκωθείς. Θα ξέρεις όμως πως εσύ επέλεξες να πέσεις, εσύ και να ξανασηκωθείς.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Κανδηλανάπτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.