pillow234232

Η πεταλούδα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά έντομα που μας έχει χαρίσει η φύση, καθώς η εξέλιξή της αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημών και πηγή έμπνευσης πολλών τεχνών. Η πεταλούδα που όλοι γνωρίζουμε είναι η τελική μορφή μιας ολόκληρης διαδικασίας μεταμόρφωσης από τη στιγμή της γέννησης σε μορφή κάμπιας (προνύμφες).

Οι κάμπιες έχουν σκωληκόμορφο σώμα και παρουσιάζουν στοματικά μόρια μασητικού τύπου, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, αποκτούν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας. Το πιο εντυπωσιακό στάδιο είναι εκείνο που η κάμπια επιλέγει να κρεμαστεί ανάποδα από ένα κλαδί, υφαίνει ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από τον εαυτό της και παραμένει ακίνητη, ενώ υφίσταται μια σειρά αλλαγών μέσα στο κουκούλι. Αυτό το στάδιο είναι γνωστό ως cocoon stage και είναι στενά συνδεδεμένο με έναν ολόκληρο τομέα της ψυχολογίας. Πώς συνδέεται όμως το cocoon stage με τη ζωή μας;

Το cocoon stage είναι το στάδιο κατά το οποίο συνειδητοποιούμε ότι η ζωή μας αλλάζει και οι παλιοί τρόποι που κάναμε πράγματα δε λειτουργούν πλέον για εμάς. Έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της κάμπιας, το στάδιο που ζούμε σύμφωνα με τις κοινωνικές καταστάσεις και τις ανάγκες των άλλων, και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε για να αναζητήσουμε μια βαθύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας, την ταυτότητά μας και με την υπόλοιπη ζωή μας. Το κουκούλι αντιπροσωπεύει τον προστατευτικό χώρο που χρειαζόμαστε για να εισέλθουμε σε αυτή τη μεταμόρφωση, έναν χρόνο και έναν τόπο για να σκεφτούμε και να τα καταλάβουμε όλα. Είναι μια μεταφορά.

Μπορεί να μην τρέχουμε μακριά από τις ζωές μας, αλλά είναι μια φάση κατά την οποία μπορεί να αποσυρθούμε από ορισμένες δραστηριότητες στη δουλειά και από αλληλεπιδράσεις με τους φίλους για να επικεντρωθούμε στην κατανόηση του τι δε λειτουργεί και τι είναι αυτό που θέλουμε για το μέλλον. Καθώς το στάδιο του κουκουλιού αφορά την αλλαγή, είναι μια δύσκολη στιγμή για τον καθένα, καθώς κάνουμε στην άκρη όσα ζούσαμε για να σφυρηλατήσουμε μια στενότερη σύνδεση με το ποιοι πραγματικά είμαστε στον πυρήνα μας. Μπορεί να αισθανόμαστε ακόμα και ότι χάνουμε τον δρόμο μας, θέτοντας σε κίνδυνο τις κοινωνικές μας σχέσεις και την αίσθηση του ανήκειν, φοβούμενοι ότι αν αφήσουμε ορισμένες πτυχές της ζωής μας, μπορεί να καταλήξουμε σε λάθος επιλογές, καθώς η επιτυχία κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης δεν είναι εγγυημένη. Κάτι όμως ανακατεύεται μέσα μας.

Συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να θέσουμε τα γεγονότα του παρελθόντος σε κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη νέα ζωή, προετοιμάζοντας τον εαυτό μας για νέες εμπειρίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες πτυχές του και να τον τεντώσουμε με νέους τρόπους. Συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε δύο κόσμους, τον παλιό που δε λειτουργεί πλέον για εμάς και τον νέο, ο οποίος δε μας έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως. Μερικοί άνθρωποι μπαίνουν στο cocoon stage, αλλά σύντομα θέλουν να υποχωρήσουν στο στάδιο της κάμπιας, στην αντιληπτή ασφάλεια και ίσως στον ενθουσιασμό της νιότης. Άλλοι παραμένουν κολλημένοι στα κουκούλια τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, φοβούνται την αλλαγή και το τι μέλλει γενέσθαι και αγνοούν το κάλεσμα για μεταμόρφωση. Φυσικά, το cocοon stage σχετίζεται και με την αυτοβελτίωσή μας.

 

 

Αισθάνεστε ότι η ανάπτυξή σας παραμένει στάσιμη; Είναι πιθανό να βρίσκεστε απλώς σε cocοon stage που είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας αυτοβελτίωσης. Κάνετε προσπάθεια, αλλά εξακολουθείτε να νιώθετε ότι τίποτα δεν αλλάζει; Η αυτοβελτίωση είναι συχνά μια οδοντωτή διαδικασία. Η ανάπτυξη δεν είναι γραμμική -αντ ‘αυτού, συχνά είναι γεμάτη κορυφές, κοιλάδες και οροπέδια. Πολλές φορές όταν υιοθετείτε μια νέα συνήθεια θα παρατηρήσετε κάποια άμεσα οφέλη και στη συνέχεια τα πράγματα θα φαίνεται να επιβραδύνουν. Για παράδειγμα, μετά από άσκηση δύο εβδομάδων, οι άνθρωποι συχνά κοιτάζονται στον καθρέφτη και παρατηρούν φυσικές αλλαγές στο σώμα τους. Μπορεί να είναι πραγματικά κίνητρο αυτά τα αρχικά αποτελέσματα, αλλά στη συνέχεια η πρόοδος φαίνεται να αλλάζει ρυθμούς. Μετά από έναν μήνα, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σαν να «διατηρείτε» την τρέχουσα θέση σας και σαν να μην προχωράτε πια. Αυτό είναι κομμάτι της διαδικασίας αυτοβελτίωσης.

Φυσικά όλοι επιθυμούμε άμεσα αποτελέσματα, αλλά ένα μεγάλο μέρος της αυτοβελτίωσης είναι η καλλιέργεια της υπομονής και η αναγνώριση της ευρύτερης διαδικασίας που εκτυλίσσεται. Όταν η ανάπτυξη φαίνεται να επιβραδύνει -ή ακόμα και όταν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε πλήρη στασιμότητα- είναι σημαντικό να δείτε λίγο πιο μακριά. Το ότι δεν μπορείτε να εντοπίσετε οποιαδήποτε ανάπτυξη δε σημαίνει ότι δε συμβαίνει κιόλας κάτω από την επιφάνεια. Μερικές φορές πρέπει να δώσετε χρόνο για εσωτερικές αλλαγές πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται εξωτερικές.

Για να καταλάβουμε πώς περίπου συμβαίνει η αυτοβελτίωση μπορούμε να παρατηρήσουμε και τη μεταμόρφωση της πεταλούδας. Στα πρώτα στάδια της ζωής της, η προνύμφη ή η κάμπια τρέφεται και μεγαλώνει σε μέγεθος, αλλά πριν μπορέσει να φτάσει στο τελικό της στάδιο, πρέπει να περάσει από μια «φάση-κουκούλι». Στη φάση αυτή αισθάνεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα και δεν υπάρχουν αλλαγές που να μπορεί να παρατηρήσει κανείς, αφού είναι όλα στάσιμα για τον εξωτερικό παρατηρητή. Απλώς πρέπει να καθίσεις και να περιμένεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, η αλλαγή εξακολουθεί να συμβαίνει μέσα στο κουκούλι. Συντελείται ένας πραγματικός μετασχηματισμός, αλλά χρειάζεται χρόνος. Οι μέρες περνούν κι ενώ δε φαίνεται να συμβαίνει απολύτως τίποτα, κάποια στιγμή αναδύεται η όμορφη πεταλούδα και καταλαβαίνεις ότι η αναμονή άξιζε τον κόπο. Η αυτοβελτίωση μπορεί συχνά να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Μπαίνουμε σε «φάσεις- κουκούλι» που δε φαίνεται να συμβαίνει μεγάλη αλλαγή ή ανάπτυξη, αλλά κάποια στιγμή, χωρίς να το περιμένεις, έρχεται η αλλαγή. Όσο κάνετε μικρά πράγματα, φροντίζετε το σώμα και το μυαλό σας, καλλιεργείτε υγιεινές συνήθειες και κάνετε μικρά βήματα καθημερινά, είστε σε καλό δρόμο. Αρκεί να εμπιστευτείτε τη διαδικασία και να μην ανησυχείτε τόσο για τα άμεσα αποτελέσματα. Εάν έχετε σύστημα, τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα. Συχνά η ανάπτυξη συμβαίνει είτε πολύ αργά είτε πολύ γρήγορα. Κατά τη διάρκεια των αργών φάσεων ανάπτυξης, μικροσκοπικά πράγματα προστίθενται σταδιακά για μεγάλες χρονικές περιόδους πριν δει κανείς τη μεγάλη αλλαγή.

Κι όταν συμβεί, τότε είναι που περνάς στο επόμενο επίπεδο στο παιχνίδι της ζωής και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Για τον εξωτερικό παρατηρητή, η επιτυχία μπορεί να φαίνεται να έρχεται από το πουθενά, αλλά το άτομο ξέρει ότι έχει αφιερώσει χρόνια και έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια. Όταν μια ευκαιρία έρχεται να χτυπήσει την πόρτα, να είσαι εκεί να την αδράξεις και να την εκμεταλλευτείς, αλλά να θυμάσαι πως η επιτυχία δεν έρχεται πάντα μέσα σε μια στιγμή. Η ανάπτυξη συμβαίνει σε κύκλους, οπότε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των αργών αλλαγών και στην πορεία όλο και κάτι αξιοσημείωτο μπορεί να σας περιμένει!

Συντάκτης: Εβίτα Πίσσα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.