«Αφού λοιπόν τα πάντα είναι γραμμένα, θα κάνω ότι μου ΄ρθει μέσα στο κεφάλι» τραγουδάει η Μελίνα Καννά κι εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για το κάρμα. Ή αν προτιμάτε ελληνιστί το ριζικό, τη μοίρα, το πεπρωμένο, το γραφτό ακόμα πιο λαϊκά.

Γιατί οι περισσότεροι νομίζουν ότι όλο αυτό που θα αναλύσουμε, όσο μπορούμε, είναι μόδα νέας κοπής.

Όχι λοιπόν δεν είναι, άσχετα αν τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση ομάδων εσωτερισμού στην χώρα μας και γίνεται ο κακός χαμός από τον κάθε «ειδικό» που εμφανίζεται και μπερδεύει ανατολίτικες φιλοσοφίες με θρησκεία και πάει λέγοντας. Το κάρμα αν και σανσκριτική λέξη υπήρχε στη δική μας φιλοσοφία από αρχαιοτάτων χρόνων.

Τί είναι το κάρμα λοιπόν; Κάρμα σημαίνει δράση. Είναι η σύνδεση της πράξης και του αποτελέσματος. Ό,τι έδωσες θα πάρεις κι ό,τι έσπειρες θα θερίσεις. Κάθε πράξη μας δηλαδή είναι αποτέλεσμα μιας αιτίας από το παρελθόν και συγχρόνως η αιτία για τις πράξεις που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Το κάρμα όμως δεν αναφέρεται στο παρελθόν και μέλλον μόνο της παρούσας ζωής μας.
Μας ακολουθεί σε όλες τις ενσαρκώσεις που κάνει η ψυχή μας, ώσπου να φτάσει στην τελείωση.

Αυτό πάει να πει ότι σε αυτή τη ζωή μπορεί να θερίζεις κάτι που έσπειρες σε μια προηγούμενη, γι’αυτό ίσως απορείς και σκέφτεσαι πολλές φορές αν κάτι σου πηγαίνει στραβά «τι αμαρτίες πληρώνω»;

Μπορεί να μην τις θυμάσαι αλλά σίγουρα αυτό που πληρώνεις είναι δικό σου και κανενός άλλου, όπως κι αυτό που ενδεχομένως δέχεσαι ως κάτι πολύ καλό και αναρωτιέσαι «τί έχω κάνει για να το αξίζω»; Το αξίζεις!

Συνήθως σε αυτό το σημείο πέφτει πάντα η ερώτηση-κατάφαση, «ε, καλά αφού είναι όλα γραμμένα ποιός ο λόγος να παλέψω, να διεκδικήσω ή να κάνω το οτιδήποτε;»

Δεν πάει όμως ακριβώς έτσι.

Μας έχει δοθεί η ελεύθερη βούληση. Κάθε στιγμή της ζωής μας μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα πάμε δεξιά ή αριστερά, αν θα πούμε ναι ή όχι, αν θα παραμείνουμε σε μία κατάσταση ή θα φύγουμε από αυτή.

Κάθε μικρή στιγμή της ζωής μας, μια δική μας απόφαση μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Πόσες φορές δεν αναρωτήθηκες «αν τελικά δεν είχα κάνει αυτή την επιλογή, πώς θα ήταν σήμερα η ζωή μου»;

Η ψυχή οφείλει να πάρει τα μαθήματα της, πώς όμως θα τα αντιμετωπίσεις εσύ αυτά, είναι μια άλλη ιστορία.

Μπορεί να είσαι βαριά άρρωστος σε ένα κρεβάτι για χρόνια οδεύοντας προς το θάνατο και να καταριέσαι τους πάντες και τα πάντα γύρω σου για το κακό που σε βρήκε ή μπορεί να δεις τι θέλει αυτή η αρρώστια να σου μάθει για τη ζωή και να τη δεχτείς με αγάπη.

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι που ζητάμε συγνώμη από όσους πληγώσαμε, ανακαλύπτουμε τις μικρές χαρές της ζωής, ανακουφίζεται το μέσα μας, μας πλημμυρίζει ανεξήγητη χαρά και είναι ακριβώς αυτές οι περιπτώσεις που λες ότι γίνονται και «θαύματα» και κάποια ανίατη ασθένεια ξεπεράστηκε.

Φυσικά όχι πάντα, ακόμα και αν πάρουμε το μάθημα μας.

Συνηθίζουμε να μιλάμε για «καρμικές σχέσεις» και «καρμικούς έρωτες» λες και είναι κάτι το σπάνιο ή κάτι που συμβαίνει μόνο μία φορά στη ζωή μας.

Καρμικό είναι και που επέλεξες να μείνεις σε αυτό το διαμέρισμα και όχι στο άλλο, κι έτσι γνώρισες τον Πέτρο τον γείτονα, που η αδερφή του είναι καθηγήτρια στη σχολή σου και τελικά δεν είναι τόσο σκύλα· και θα περάσεις επιτέλους το μάθημα που χρωστάς για το πτυχίο. Χάρη σε όλο αυτό, θα βρεις δουλειά στην εταιρεία του Μανώλη, που πριν δυο εξάμηνα δεν είχε ανοίξει ακόμα και ο Μανώλης αποδεικνυέται ο έρωτας της ζωής σου.

Καρμική είναι και η συνάντηση στο ψιλικατζίδικο με τον προηγούμενο πελάτη που καθυστέρησε και σε έκανε να χάσεις το λεωφορείο, το οποίο τελικά τράκαρε.

Τα πάντα είναι κάρμα. Τα πάντα δηλαδή είναι αιτία και αποτέλεσμα, δράση και αντίδραση.
Κι όσο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται αυτά που έχει να μάθει μέσα από τα αποτελέσματα των πράξεων του κι εξελίσσεται, τόσο πιο πολύ ξεφεύγει από τα, ας πούμε, δεσμά του κάρμα του και γίνεται ο ίδιος συνειδητά πλέον κύριος της ζωής του κι όχι δέσμιος των καταστάσεων.

Όπως είπαμε αφού όλα είναι καρμικά το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις παντός είδους.

Πιστεύουμε ότι «καρμικός έρωτας» είναι εκείνος που θα έρθει και θα μείνει για πάντα.
Καρμικός όμως μπορεί να είναι κι εκείνος ο έρωτας που θα έρθει, θα σε πονέσει, θα σε ξεσκίσει, θα σου αλλάξει πραγματικά τα φώτα, θα σε κάνει να κυλιέσαι στα πατώματα· και μέσα από όλο αυτό θα βγεις νικητής, πιο δυνατός και πιο μεστωμένος για τον επόμενο, που όντως θα σου ταιριάζει και θα σου δίνει μόνο ευτυχία.

Γιατί πλέον θα ξέρεις και δεν θα μετράς πληγές, λάθη και εγωισμούς αλλά την ουσία.

Καρμικός έρωτας, θα είναι κι εκείνος που θα σε ξεκουνίσει από τη συνήθεια και βόλεμα σου.
Που θα σε κάνει να δεις τη ζωή διαφορετικά απο ότι την ήξερες.
Εκείνος που θα σε ταρακουνήσει και θα σε κάνει να πάρεις αποφάσεις και να πας ένα βήμα παρακάτω.
Που θα σε κάνει να αντιμετωπίσεις τους φόβους και τους δαίμονες σου.
Εκείνος που θα σε εξελίξει ως οντότητα και ως σύνολο.

Καμία συνάντηση στη ζωή μας και κανένας άνθρωπος δεν είναι «τυχαία».
Από όλους έχουμε κάτι να πάρουμε και κάτι να δώσουμε. Έστω κι αν είναι για λίγο, έστω κι αν είναι μικρό. Όλα έχουν να μας προσφέρουν μια ποινή ή ένα δώρο σύμφωνα με ότι έχουμε εμείς σπείρει στο παρελθόν.

Κάνοντας μια μικρή αλλά ουσιαστική αναδρομή στη ζωή σου, σίγουρα θα βρες κάποιες απαντήσεις στα γιατί που αναρωτιέσαι. 

Κι αν όχι ακόμα είναι γιατί η διαδρομή σου δεν έφτασε στο τέλος.
Υπάρχουν ακόμα πολλά να δημιουργηθούν από το πριν στο μετά και αρκετά «γιατί»να απαντηθούν στο τέλος.

Κι ίσως κάποια από αυτά όχι σε αυτή τη ζωή αλλά σε κάποια επόμενη.

 

Συντάκτης: Βούλα Ραπτούδη