ertryj

Η ζωή είναι ωραία, απρόβλεπτη και σκληρή. Πέρα απ’ τις χαρές έχει κι επίπονες στιγμές. Κι αν την προσωπική σου ευτυχία είναι σχεδόν όλοι πρόθυμοι να την απολαύσουν μαζί σου, όταν έρχονται τα προβλήματα τότε μένουν λίγοι. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόλις γνωρίσεις τις διαφορές που τους χωρίζουν, μπορείς να ταξινομήσεις τον κοινωνικό σου κύκλο και ν’ αναγνωρίσεις ποιος είναι ποιος, διαγράφοντας αυτούς που δεν εξυπηρετούν την ηρεμία σου, ακόμα κι αν τους συμπαθείς. Κάπως έτσι θα βρεθείς να εκτιμάς βαθιά την αξία των ανθρώπων που βρίσκονται αληθινά δίπλα σου και χωρίς αμφιβολίες να τους ευγνωμονείς, αλλά και ν’ ανταποδώσεις τη βοήθεια που σου προσέφεραν όταν τη χρειαστούν.

Υπάρχουν 4 είδη ανθρώπων που θα «βρεθούν» δίπλα σου όταν περνάς μια δοκιμασία:

 

1. Οι ψευδοπροφήτες

Είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως γνωρίζουν τα πάντα πολύ πριν συμβούν. Σαν άλλοι προφήτες ξέρουν τι επέρχεται, αλλά ποτέ δε θα μπουν στη διαδικασία να σε προειδοποιήσουν. Το ένστικτο ή η διορατικότητά τους αποκαλύπτονται πάντα εκ των υστέρων. Βρίσκονται στο πλάι σου και μαθαίνουν κάθε πληροφορία που θέλουν για σένα, δίχως ωστόσο να τις χρησιμοποιήσουν στην πράξη, για να σου υπενθυμίσουν κάτι που σου είχε διαφύγει.

Κι όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με μια δυσκολία το μόνο που κάνουν είναι να σου επαναλαμβάνουν το πόσο απρόσεκτος ή αφελής ήσουν. Το μότο τους είναι το εξής: «Στα ‘λεγα εγώ». Το θέμα είναι πως πολλά απ’ αυτά που σου ανέφεραν είναι βέβαιο ότι ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Οι λύσεις που σου προτείνουν είναι γενικές κι αόριστες και τις εμφανίζουν ως τη μοναδική σου διέξοδο. Εγωκεντρικοί κι ανασφαλείς που αποσκοπούν συνεχώς στην επιβεβαίωση που θέλουν να λαμβάνουν απ’ τον περίγυρό τους. Καταλαβαίνεις πως αυτά τα άτομα δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε τη δύναμη να σε κατανοήσουν και να σε ωφελήσουν.

 

 

 

2. Οι επιφανειακοί

Πρόκειται για τους ανθρώπους που θα κοιτάξουν επιφανειακά τα δεινά σου. Κι αυτό γιατί απολαμβάνουν την παρέα σου ως εκείνο το σημείο που δε θα χρειαστεί να σκάψουν βαθύτερα στον εσωτερικό σου κόσμο. Μόλις γίνει κάτι άσχημο, θ’ απομακρυνθούν διακριτικά λέγοντάς σου πως δεν έχουν ιδέα για το πως να σου φανούν χρήσιμοι. Ωστόσο, για να σου χρυσώσουν το χάπι εμφανίζονται σίγουροι πως θα τα καταφέρεις. Πιστεύουν σε σένα και στις ικανότητές σου.

Το πώς θα βγεις στο ξέφωτο δεν τους απασχολεί κι ιδιαίτερα. Συνήθως εμφανίζονται πάλι όταν βεβαιωθούν πως έχεις ξεπεράσει τα εμπόδια και φέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Το μόνο που θ’ ακούσεις απ’ το στόμα τους είναι πως η δοκιμασία σου ανήκει στο παρελθόν και πάμε γι’ αλλά, καλύτερα. Αντιλαμβάνεσαι πως αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν έχουν να σου προσδώσουν κάτι το ιδιαίτερο και μπορείς να τους θεωρείς ως απλούς γνωστούς. Τίποτα παραπάνω.

 

3. Οι παρορμητικοί

Και φτάνουμε σ’ αυτούς που αγαπάμε όλοι λίγο περισσότερο. Κι ας μπορούν να σε βάλουν σε νέους μπελάδες, χωρίς να το θέλουν. Κολλητοί με όλη τη σημασία της λέξης. Με τους οποίους είναι διασκεδαστικό να είσαι μαζί, αλλά κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου γνωρίζεις ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπερβούν τα όρια για να σε υπερασπιστούν. Θα γίνουν η παρηγοριά, η αγκαλιά, το σθένος κι η ασπίδα σου με το όποιο κόστος.

Σε κάθε σου δοκιμασία θα σου συμπαρασταθούν και θα βιάζονται να τελειώσει γρήγορα, για να γίνεις και πάλι χαρούμενος/η. Θα σου προτείνουν πολλές λύσεις. Κάποιες θα σου φανούν αστείες και κάποιες άλλες σωστές. Όπως και να ‘χει είναι οι άνθρωποι που θα γίνουν το άλλο σου μισό και θα σ’ αγαπούν με ανιδιοτέλεια. Δε γίνεται να ζήσεις χωρίς αυτούς, έστω κι αν πρέπει να τους προσγειώνεις στην πραγματικότητα πολλές φορές.

 

4. Οι σοφοί

Αφήνω για το τέλος τη σημαντικότερη κατηγορία. Τους σοφούς. Εκείνους που είναι πρόθυμοι ν’ αντιληφθούν τις σκέψεις σου με υπομονή και να σου προσφέρουν την υποστήριξή τους. Η κριτική τους δεν αποσκοπεί στην καταρράκωση του ηθικού σου, αλλά προσδίδουν στο νου σου μια ορθολογική καθοδήγηση όταν αγωνίζεσαι και ταυτόχρονα είναι πρόθυμοι ν’ αναδείξουν τις σκληρές αλήθειες που δε θέλεις ν’ ακούσεις, χωρίς να σε προσβάλλουν.

Είναι πιστοί, συμπονετικοί κι ακριβοδίκαιοι. Αισθάνεσαι άνετα όταν τους ανοίγεσαι και γίνεσαι πλούσιος από ρεαλιστικές συμβουλές όταν τους ακούς. Έχουν την οξυδέρκεια να δουν και να χειροκροτήσουν τα θετικά σου στοιχεία και να υπογραμμίσουν τις όποιες αδυναμίες σου. Θα πρέπει να εκτιμάς την πολύτιμη παρουσία τους. Σπανίζουν σήμερα. Επειδή όταν θα έρθει η ώρα που θα ψάχνεις μανιωδώς για κάτι στιβαρό σ’ αυτόν τον κόσμο, έχοντας την ανάγκη να κρατηθείς, να εμπιστευτείς και να βασιστείς, αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν το στήριγμά σου. Και μόλις καταφέρεις να βρεις και πάλι τα πατήματά σου θα έχουν σταθεί σε μια άκρη και θα σε επευφημούν.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου