Στην εποχή μας, η επικοινωνία των ανθρώπων έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί θεωρούν πως μέσω των έξυπνων συσκευών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας η σύνδεση με τους γύρω μας έχει γίνει πιο άμεση. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με το παραπάνω γεγονός πρέπει να παραδεχτούμε πως η λεκτική, η πνευματική κι η νοητική επικοινωνία δεν εξαρτάται από ένα τυπικό κουμπί σύνδεσης κι αποσύνδεσης. Πρόκειται για κάτι πιο βαθύ και πιο ουσιαστικό. Ένας διάλογος μπορεί να καθορίσει ένα αποτέλεσμα ή μια συνέπεια. Για διάφορους λόγους, αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που πραγματικά έχουν στο μυαλό μας και νιώθουν. Υπάρχουν 4 βασικά σημεία αποδοχής κι έκφρασης που δύνανται να βοηθήσουν, ώστε να γίνεις ένας πιο άμεσος κι επικοινωνιακός συνομιλητής, για ν’ αλληλεπιδράς με περισσότερη ευκολία με τους άλλους.

 

1. Ακοή-Σκέψη-Ομιλία

Αν θέλεις να λες πάντα κάτι ενδιαφέρον που να περικλείεται από νόημα θα πρέπει να έχεις επενδύσει σ’ αυτό το τρίπτυχο. Είναι σημαντικό να έχεις αισθανθεί άνετα πριν αναφέρεις τη γνώμη σου σε κάποιο θέμα. Και το πρώτο βήμα είναι να ‘σαι ένα καλός ακροατής. Ν’ ακούς προσεκτικά, δηλαδή, και να μην αφήνεις να σου διαφεύγει καμία λεπτομέρεια. Δε θα χρειαστεί να ρωτήσεις πάλι κάτι που σου ξέφυγε και το κυριότερο θα έχεις δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους εκάστοτε συνομιλητές σου. Το δεύτερο βήμα έγκειται στη σκέψη και δη στην ορθολογική. Σ’ αυτή που αναλύει όλα τα δεδομένα κι επιχειρηματολογεί αποκλείοντας ψευδαισθήσεις ή σκοπιμότητες. Πάρε το χρόνο σου και συλλογίσου αυτά που άκουσες, φέρε στο μυαλό σου αντίστοιχες δικές σου εμπειρίες, πρόσθεσε κάτι καινούργιο που το γνωρίζεις καλά κι είσαι σίγουρος για την ορθότητά του κι ύστερα, πέρασε στο τρίτο και το κυριότερο βήμα, που είναι εκείνο της ομιλίας.

Το βασικότερο κομμάτι της επικοινωνίας έγκειται στην ηρεμία. Ο άνθρωπος που μιλάει ήρεμα, στοχεύμενα και σταθερά, δείχνει πως πιστεύει στα λεγόμενά του. Εκφράζοντας τις λέξεις σου με ήρεμο τόνο, φανερώνεις ότι έχεις εξελίξει την ικανότητα του να κατανοείς και να σε κατανοούν. Σίγουρα, δε θ’ ανταποκριθούν όλοι σ’ αυτό το στυλ διαλόγου μιας και πολλοί άνθρωποι έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Κάποιοι θ’ αποδεχτούν αυτό που πρεσβεύεις και κάποιοι άλλοι, όχι. Από εκεί και πέρα εσύ επιλέγεις πού θες να επικεντρωθείς και στο τι θα ‘ταν καλό ν’ αποφύγεις, ώστε να μη βρίσκεσαι σε μια θέση που δε σου αρμόζει. Το κέρδος σου θα ‘ναι να γίνεις πιο θελκτικός, αλλά και πιο επιλεκτικός.

 

2. Εξάλειψη της ισχυρογνωμοσύνης

Η ισχυρογνωμοσύνη δεν είναι ποτέ ο σωστός τρόπος για να φανείς ο πιο έξυπνος, ο πιο σωστός, ο πιο γοητευτικός. Πρόκειται για μια ανώριμη συμπεριφορά που συναντάμε αρκετά συχνά σε όλα τα είδη των διαπροσωπικών μας σχέσεων. Συμβολίζει μια τακτική που έχει τις ρίζες της στις ανασφάλειές μας, άρα στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας. Μερικοί άνθρωποι δυστυχώς την επιλέγουν ως έναν τρόπο ελέγχου, ώστε να φαίνονται ηγέτες. Τελικά, το μόνο που κρατούν στα χέρια τους, είναι τα ηνία της νοητικής και πνευματικής τοξικότητας. Το κλειδί για να την αποφύγεις βρίσκεται στην πρόθεση να γίνεις πιο επικοινωνιακός, χωρίς να ‘χεις την απαίτηση να συμφωνούν όλοι μαζί σου. Σε κάποια θέματα θα ‘χεις δίκιο και σε κάποια άλλα θα ‘σαι λάθος. Δείχνοντας πως αναγνωρίζεις ένα λάθος, βγάζεις προς τα έξω την εικόνα ενός ανθρώπου που επιθυμεί να μαθαίνει διαρκώς. Το αποτέλεσμα αυτού, είναι να ‘χει αξία ο λόγος σου. Μια αξία ελκυστικά αντιληπτή κι αξιοπρόσεκτα σεβαστή. Κι ο σεβασμός θα σε βοηθήσει να εκφράζεσαι ανοιχτά κι ελεύθερα.

 

3. Ευγένεια κι ειλικρίνεια

Προκειμένου να εξελίσσεται η οποία συζήτηση, είναι σημαντικό να ‘σαι ευγενικός κι ειλικρινής. Είτε αφορά την επαγγελματική σου καθημερινότητα όπου μπορείς να διεκδικήσεις αυτά που θες μ’ έναν αποφασιστικό τρόπο, δίχως να φανείς αγενής κι εριστικός είτε την ερωτική ή φιλική σου σχέση όπου η καλοπροαίρετη προσέγγιση έχει τη δυνατότητα ν’ αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις αποτελεσματικά. Η αγένεια κι η υποκρισία φέρνουν αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις κι απογοήτευση. Το καλύτερο παράδειγμα για το πόσο σημαντικές αρετές είναι η ευγένεια κι η ειλικρίνεια, έγκειται στην επικοινωνία που έχεις με τους πολύ κοντινούς σου ανθρώπους. Τις διδάσκεσαι απ’ αυτούς, ωριμάζεις μαζί τους, κι έτσι, αν τις αξιοποιήσεις σωστά, τότε θα ‘ναι ορατές και στον ευρύτερο κοινωνικό σου περίγυρο. Δείχνοντας εκτίμηση κι αγάπη γίνεσαι πιο ισχυρός άνθρωπος.

 

4. Αξιοπιστία λόγων και πράξεων

Συνήθως, όταν λέμε κάτι πρέπει να συνοδεύεται κι απ’ τις ανάλογες πράξεις. Όταν υποσχόμαστε κάτι οφείλουμε να το τηρήσουμε. Το να φανείς αξιόπιστος ενδεχομένως και να φαίνεται εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί κόπο και προσπάθεια. Αναζητώντας το «πώς» και το «γιατί» της κάθε προσδοκίας που γεννιέται από μέσα σου, αντιλαμβάνεσαι τη σοβαρότητά της με αποτέλεσμα να γίνεσαι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Συνολικά, η αξιοπιστία βασίζεται στη συναισθηματική νοημοσύνη και στην έρευνα. Δύο καθοριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς σου που βοηθούν στη σύνδεση με τους υπόλοιπους σε πολλά επίπεδα. Ο καλύτερος τρόπος για να την εξασκήσεις βρίσκεται μέσα σου. Δηλαδή, το να είσαι συντονισμένος με αυτά που υπόσχεσαι να πραγματοποιήσεις για σένα. Απ’ τους πιο απλούς στόχους που θέτεις ως και τους πιο απαιτητικούς.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου