«Επιλεκτικός». Αυτή είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν ξέρεις τι θέλεις και τι ζητάς απ’ τη ζωή. Κι αυτό γιατί έμαθες να κάνεις όλα αυτά που απαιτείς για τον εαυτό σου. Δεν ξεχνάς να βάζεις στόχους κι επικεντρώνεσαι σε οτιδήποτε σου δίνει χαρά κι ευτυχία.

Αφήνεις το στίγμα σου σ’ ένα διαφορετικό μονοπάτι που ελάχιστοι τολμούν να το διαβούν. Άλλωστε τα εύκολα είναι για τους πολλούς και τα δύσκολα για εκείνους που δε φοβούνται τίποτα. Ακόμα και τις στιγμές που η πορεία τους είναι μοναχική.

Δε σε απασχολεί το τι νομίζουν οι υπόλοιποι για σένα. Ποιες ταμπέλες θα σου βάλουν και τι λένε πίσω απ’ την πλάτη σου. Αποφάσισες να επιλέγεις κι όχι να σε επιλέγουν. Δε σκορπίζεις τον εαυτό σου σε καταστάσεις και σε ανθρώπους που δεν έχουν να σου προσφέρουν κάτι. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι ζεις αποκλειστικά και μόνο στον μικρόκοσμό σου. Απλά γνωρίζεις να διαλέγεις κι αυτό είναι μαγικό.

Το να έχεις αυτογνωσία και να κάνεις συχνά αυτοκριτική, σου δίνει την ευκαιρία να καταλάβεις ότι είσαι εκείνος που έχει θέσει υψηλά στάνταρ για τη ζωή του. Χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να ξεφεύγεις απ’ τις αξίες σου. Περιμένεις πολλά κυρίως από σένα κι από όλους αυτούς που με προσοχή κι ωριμότητα αποφάσισες να τους ανοιχτείς.

Το ίδιο ισχύει και για τις ερωτικές σχέσεις σου. Δεν ξεκινάς κάτι για να πεις απλά ότι έχεις σχέση. Δεν τρέφεσαι με αυταπάτες. Περιμένεις υπομονετικά την κατάλληλη στιγμή για να βρεθεί κάτι που πράγματι αξίζει να επενδύσεις πάνω σ’ αυτό.

Στα μάτια πολλών θα φαίνεσαι εσωστρεφής, αλλά δεν είσαι. Δε ζεις απομονωμένος και δε θεωρείσαι αντικοινωνικός. Σου αρέσει να είσαι κοινωνικός και να φέρεσαι με ευγένεια. Χρειάζεσαι να βρίσκεσαι γύρω από ανθρώπους, αλλά εσύ κρίνεις ποιος θα σε κάνει καλύτερο.

Αντιλαμβάνεσαι ποιος σε σέβεται κι έχει καλές προθέσεις για σένα. Ποιος έχει σκοπό να σε εκμεταλλευτεί. Ποιος θα χαίρεται με τη χαρά σου και θα είναι δίπλα σου στις λύπες. Ποιος θα δεχτεί τα δυνατά σου σημεία και τις ατέλειές σου.

Σίγουρα, η ζωή είναι μικρή. Κάποιοι θα που ότι χάνεις τον καιρό σου με το να περιμένεις το τέλειο γιατί τίποτα δεν είναι τέλειο. Αντίθετα, εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις στιγμές που θα είναι ακριβώς όπως τις έχεις φανταστεί. Η τελειότητα όπως κι η ομορφιά είναι υποκειμενικές έννοιες. Ο καθένας μας έχει τις δικές του απαιτήσεις.

Η ύπαρξη υψηλών προσδοκιών είναι σίγουρα μια ευλογία και μια κατάρα. Η οικοδόμηση νέων φιλικών κι ερωτικών σχέσεων είναι δύσκολη υπόθεση στην εποχή μας, όπου κυριαρχεί ο εγωισμός κι η αναισθησία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι καλυπτόμενοι πίσω από ένα ψεύτικο «εγώ», νομίζουν ότι κυριαρχούν  αυτοί που έχουν πολλές γνωριμίες. Πιστεύουν λανθασμένα ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από εκείνους. Ξοδεύουν το χρόνο τους προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τους άλλους. Ακόμα κι αν δεν τους ενδιαφέρουν και γίνονται κουραστικοί. Θεωρούν ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος ώστε να ξεπεράσουν τις ανασφάλειές τους. Αυτή η αλήθειά τους πονάει όσο κι αν δεν το παραδέχονται.

Εσύ όμως που δεν έμαθες να συμβιβάζεσαι, όταν σε ρωτούν για το πόσες γνωριμίες και κατακτήσεις έχεις τους απαντάς «λίγες αλλά καλές». Κι αυτό από μόνο του σε ξεχωρίζει. Σου δίνει κίνητρο να ζεις ανεξάρτητος και χωρίς κολλήματα. Δεν μπαίνεις σε καλούπια και δεν αφήνεσαι σε στερεότυπα. Δε συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν κι αν κάποιος δε σε χρειάζεται δεν τον χρειάζεσαι κι εσύ.

Το κυριότερο και βασικότερο είναι να αγαπάς εσένα. Από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα. Γι’ αυτό προτιμάς να ζεις κι όχι απλά να επιβιώνεις. Να δημιουργείς τη δικιά σου μοναδική ιστορία κι όχι να στριμώχνεσαι σε μια ξένη, υποδυόμενος το ρόλο του κομπάρσου.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη