Πολλές φορές οι επιλογές σου στον ερωτικό τομέα σού δίνουν πράγματα διαφορετικά απ’ αυτά που είχες φανταστεί κι αφορούν καταστάσεις που πίστευες πως δε θα ερχόντουσαν ποτέ. Η εύρεση του ιδανικού ανθρώπου μοιάζει να ‘ναι η ναυαρχίδα της προσωπικής ευτυχίας. Θ’ ακούσεις πολλούς να λένε πως ο τέλειος άνθρωπος υπάρχει μόνο στα παραμύθια και άλλους να τον έχουν βρει και να καταρρίπτουν τον στυγνό ρεαλισμό.

Εναπόκειται στην κρίση του καθενός να ορίσει το ιδανικό κι αν το βρει να το βιώσει στο απόλυτο. Ευχής έργο θα ‘ναι. Όταν βρεθούμε στον λαβύρινθο ενός συναισθηματικού διλήμματος, μόνο ο χρόνος μπορεί να μας δώσει απαντήσεις. Μπορεί να ‘χεις βρει έναν άνθρωπο που ενώ στην αρχή σού φαινόταν ό,τι πιο ξεχωριστό μπορούσε να σου συμβεί, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αντιλήφθηκες πως δεν ανταπεξέρχεται στις προσδοκίες σου. Ο εαυτός σου μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμβουλος στα δύσκολα. Είναι, όμως, όντως τόσο  δύσκολα ή εμείς τα κάνουμε να φαίνονται λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο φόβος, οι ανασφάλειες, η αβεβαιότητα, η έλλειψη αυτογνωσίας, ο εγωισμός;

Φυσικά κι είναι επίπονο ν’ αφήσεις κάποιον που αγάπησες. Πώς να γίνει παρελθόν ένα πρόσωπο στο οποίο επένδυσες τόσα στο παρόν κι ονειρεύτηκες ένα θαυμάσιο μέλλον; Πώς να προχωρήσεις όταν γκρεμίζεται το οικοδόμημα της εμπιστοσύνης; Αυτοί οι προβληματισμοί δημιουργούν ένα τείχος που θολώνει την κρίση και στοιχειώνει τις μέρες και τις νύχτες σου.

Δεν είναι κάτι απλό, γιατί η όλη διαδικασία περνάει από πολλά στάδια. Όλα τα ζευγάρια έχουν δυσκολίες και παλεύουν. Δεν είναι πάντα χαρούμενα κι ευτυχισμένα. Θα υπάρξουν περίοδοι που θ’ απομακρυνθούν, που θα βλέπουν ίδιες καταστάσεις από διαφορετική οπτική, που θα νιώθουν πως έχουν βαλτώσει και δε θα βρίσκουν την κατανόηση που ζητούν. Φυσικά, πρώτη λύση δεν είναι ο χωρισμός. Αν μπορούν να διορθωθούν αυτά που τους απασχολούν με αλληλοσεβασμό, αγάπη κι αμοιβαίες υποχωρήσεις, μπορεί η σχέση να κρατήσει, να εξελιχθεί και να δυναμώσει.

Τι γίνεται όμως όταν τα βιώματά σας περιστοιχίζονται από μια μακρά περίοδο δυστυχίας; Αν νιώθεις πως έκανες ό,τι περνούσε απ’ το χέρι σου για να λειτουργήσει αυτό που έχετε και δεν άλλαξε τίποτα; Όταν αντιλαμβάνεσαι πως δεν υπάρχει αμοιβαιότητα συναισθημάτων; Αν νοιάζεσαι εσύ περισσότερο και το ταίρι το εκμεταλλεύεται; Αν έχεις εξαντληθεί ψυχικά απ’ την προσπάθεια που κατέβαλες για ουσιαστική επανασύνδεση; Αν έπαψε να σου παρέχει ηρεμία και ξαφνικά νιώθεις να βρίσκεσαι σε συνεχή ένταση; Τότε καλύτερα να φύγεις. Δεν πρόκειται για παραίτηση, αλλά αφορά την εσωτερική σου ισορροπία κι αρμονία. Σημαντική είναι η διατήρηση  της αξιοπρέπειας και της αυτοεκτίμησής σου.

Οφείλεις να είσαι πρώτα εσύ ικανοποιημένος και μετά οι άλλοι. Μπορεί ν’ ακούγεται λίγο εγωκεντρικό αυτό για μερικούς, όμως δε γνωρίζουν την ιστορία σου. Δεν έχουν ζήσει δίπλα σου για να εκφέρουν μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική γνώμη. Έχουν αποσπασματικές πληροφορίες που βασίζονται σε όσα εσύ έχεις πει ή έχεις δείξει. Γι’ αυτό, καλό είναι να κρίνουμε μόνο όταν έχουμε απτά κι ισχυρά επιχειρήματα.

Κάθε απόφασή σου πρέπει να έρχεται ύστερα από ώριμη σκέψη. Πονάει, αλλά υπάρχουν στιγμές που τα συναισθήματά σου οφείλουν να μπουν στην άκρη για να επικρατήσει ο ορθολογισμός, ο οποίος βασίζεται σε δεδομένα που δύσκολα μπορούν ν’ αμφισβητηθούν, που υπάρχουν στο μυαλό σου και περιμένουν να τους δώσεις τη δέουσα σημασία και να τ’ αναλύσεις. Από εκεί και πέρα τον ρόλο του καθοδηγητή αναλαμβάνει η αλήθεια. Τι μπορείς να κάνεις, ώστε η λύση που θα βρεθεί να σε οδηγήσει σε μια καλύτερη καθημερινότητα;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.