paul1139

Σε κάθε άνθρωπο αρέσει να αποκτά εμπειρίες και να ωριμάζει. Είναι μέρος της ζωής, άλλωστε. Όταν βαδίζεις προς τα εμπρός, συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι να βλέπεις μέσα απ’ παρελθόν ό,τι σου πρόσφερε. Σε καθορίζουν αυτά που έμαθες απ’ τους ανθρώπους κι όλα σε ωφέλησαν να γίνεις αυτό που είσαι τώρα. Ένα μείγμα παθημάτων και διδαγμάτων.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα υπάρξουν τεράστιες επιτυχίες, θεαματικές αποτυχίες, ουδέτερες περιστάσεις και μερικές μικρές νίκες. Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο εκτιμάς τα παραπάνω. Αποθηκεύεις νοητικά σημειώσεις για όλα αυτά μέσα στο μυαλό σου κι αναζητάς πώς δύνασαι να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, τις επιδόσεις σου και τον τρόπο σκέψης σου.

Προσπαθείς πάντα να βάζεις πάνω απ’ όλα τη συναισθηματική νοημοσύνη και να ξεχωρίζεις μέσα στο πλήθος εκείνους απ’ τους οποίους θα μάθεις καινούργια πράγματα. Είναι αναγκαίο να αμφισβητείς παλιές καταστάσεις που βίωσες για να βρεις νέες, τολμηρές, ευκαιρίες, φέρνοντας την ευτυχία στην καρδιά σου.

Σ’ αυτό το σημείο εντοπίζεται το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της ιστορίας. Αν δεν προσέξεις, θα παγιδευτείς και θα γίνεις έρμαιο των φαύλων κύκλων.

Καθετί σου αφήνει αποτυπώματα στην ψυχή. Όσα βιώνεις σε προκαλούν να γίνεις καλύτερος, σοφότερος, εξυπνότερος άνθρωπος. Η εμπειρία έρχεται μόνο αν έχεις αντιληφθεί τον ρόλο των διαφόρων καταστάσεων που σου ‘χουν συμβεί. Εξαιρούνται εκείνες όπου η υπερβολή οδηγεί σε καταστροφικούς δρόμους. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Και δεν είναι τόσο τρομακτική όσο ακούγεται.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τις ερωτικές σχέσεις. Εδώ το θέμα βρίσκεται στην ποιότητα κι όχι στην ποσότητα. Το μυστικό είναι να διαθέτεις τη διορατική ματιά να δεις τα όριά σου. Δηλαδή, μπορεί να έχουν περάσει πολλοί άνθρωποι απ’ τη ζωή σου και να εστίασες στα δευτερεύοντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια στασιμότητα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν κατάφερες ποτέ να κατανοήσεις τα συναισθήματά σου για το τι πραγματικά αξιώνουν από ‘σένα. Ναι, εδώ δε γίνεται να προφασίζεσαι ότι έγιναν λάθος επιλογές.

Απλά, για διαφόρους δικούς σου λόγους δεν αφέθηκες ολοκληρωτικά στο νόημα των σχέσεων. Οι εμπειρίες σου ήταν αρκετές, χωρίς να σε βοηθήσουν. Κι αυτό το «όσο πιο έμπειρος είμαι τόσο πιο πολλά καταφέρνω» κρύβει μια δόση αλήθειας, αλλά δεν είναι αρκετή ώστε να αποκαλυφθεί όλη η πραγματικότητα. Θέλει μεγάλη προσοχή, επειδή ίσως ξεγελαστείς και τα θαλασσώνεις συνεχώς.

Φυσικά κι οι ερωτικές σου σχέσεις μπορεί να μην ήταν πολλές, αλλά καθεμία από αυτές να σου έδινε την ευκαιρία να αφομοιώνεις την ουσία. Βλέπουμε ότι τα πάντα είναι σχετικά. Σίγουρα ο αριθμός των εμπειριών δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Λίγο, όμως, σε βοηθάει. Δεν το νιώθεις μόνο εσύ. Το καταλαβαίνουν κι οι δίπλα σου.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις φιλικές σχέσεις. Εκεί που δεν υφίσταται το ερωτικό στοιχείο, ίσως αντιληφθείς σε μεγαλύτερο βαθμό το επίπεδο της ωριμότητάς σου. Το κατά πόσο όλα αυτά που έχεις ζήσει σου έχουν δώσει την ικανότητα να βρίσκεις αξιόλογες απαντήσεις στις βασανιστικές ερωτήσεις.

Το «λίγο» σίγουρα είναι προτιμότερο απ’ το «τίποτα», κανένας δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό. Απ’ την άλλη η επιλογή του «όλα» εγκυμονεί κίνδυνους. Σύμφωνοι. Τα ρίσκα καλό είναι να παίρνονται, αρκεί εσωτερικώς τους να εντοπίζεται η ουσία κι όχι η εντύπωση.

Ο χρόνος σε διδάσκει κι είναι ο αυστηρότερος κριτής σου. Δεν πρόκειται ποτέ να σου χαριστεί. Αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό. Ο κάθε άνθρωπος το αξιολογεί όπως ακριβώς επιθυμεί ή τον βολεύει. Το βέβαιο είναι ότι δε σου αφήνει κανένα περιθώριο να ζεις με ψευδαισθήσεις. Τις διαλύει γρήγορα, ακόμα κι αν κάνεις πως δεν το καταλαβαίνεις.

Σου απομένει η δυνατότητα να τον κάνεις σύμμαχό σου. Ύστερα, θα αφεθείς στο πραγματικό νόημα των στιγμών.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!