Πόσες φορές έχουμε συναντήσει έναν άνθρωπο που μας φαίνεται να ζει στον δικό του κόσμο ή πολλοί από εμάς να είμαστε έτσι. Απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες, ταμπέλες κι οτιδήποτε άλλο που φυλακίζει το μυαλό σου σε στερεότυπα που δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να προσφέρουν. Στην αρχή μπορεί να σου περνάνε κι αδιάφοροι, αλλά όταν τους γνωρίσεις καλά θ´ αναθεωρήσεις.

Αφήνουν ελεύθερο το πνεύμα τους και δεν ακολουθούν τις τάσεις των καιρών. Σκέφτονται κι απολαμβάνουν τι είναι το καλύτερο γι’ αυτούς. Όχι, δεν είναι εγωιστές. Απλώς, ζουν κάνοντας αυτό που θεωρούν σωστό και θα τους ωφελήσει, πάντα σεβόμενοι τις ανάγκες κι επιθυμίες των άλλων.

Αγαπούν άνευ όρων. Δεν έχει σημασία αν τους πληγώσεις ή τους ξεγελάσεις. Αυτοί θα σε συγχωρέσουν. Γνωρίζουν πως η συγχώρεση είναι θεάρεστη αρετή και το κάρμα είναι αμείλικτο. Επιστρέφει πάντα ό, τι δίνεις. Ονειρεύονται διαρκώς. Πιστεύουν πως για να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να τους ονειρευτείς πρώτα. Να δημιουργήσεις ένα ιδανικό σενάριο. Είτε πετύχει είτε αποτύχει θα έχεις γευτεί τη μαγεία της διαδρομής.

Πολλοί τους έχουν χαρακτηρίσει ως απόμακρους. Κι όμως, ανησυχούν πολύ για τα πάντα που αφορούν το συναισθηματικό τους κόσμο. Δεν τους απασχολούν οι επιτυχίες, τα χρήματα, τ´ αυτοκίνητα, το πώς θ´ αποκτήσουν το ιδανικό σπίτι. Πολλές φορές μπερδεύονται, όπως όλοι οι άνθρωποι. Χάνονται και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ωστόσο, δε χάνουν την αισιοδοξία τους. Οι ευαισθησίες τους είναι πολλές. Τις φροντίζουν όπως τους αξίζει. Δεν μπαίνουν στη διαδικασία να τις πολεμήσουν.

Δε ζουν σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Πατούν και με τα δύο πόδια τους πάνω στη γη. Πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ψάχνουν να βρουν το ιδανικό άτομο για να περάσουν μαζί το υπόλοιπο της ζωής τους, βγαίνουν και διασκεδάζουν, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, γελάνε και κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Δε φοβούνται να εκτεθούν ή ν´ αυτοσαρκαστούν. Διαβάζουν άπειρα βιβλία. Από κόμικς έως και την πιο δυσνόητη φιλοσοφία. Γνωρίζουν πως μέσα απ´ τη γνώση θα εξελιχτούν κι ως προσωπικότητες. Χωρίς να την επιδεικνύουν. Προτιμούν να ζουν με ταπεινότητα και παραμένουν μακριά απ´ την αλαζονεία, τη ματαιοδοξία. Αν υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουν, θα ρωτήσουν. Δε θα το παίξουν αυθεντίες. Και το σημαντικότερο είναι πως έμαθαν ν´ ακούν μέσα σ´ έναν κόσμο που συνεχώς μιλάει.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν τρέμουν τη ιδέα να μείνουν μόνοι για όσο διάστημα κρίνουν πως τους χρειάζεται. Έχουν ωριμάσει κι αντιληφθεί τόσο πολύ το νόημα των σχέσεων, ώστε ν´ αφήνουν μια δέσμευση να τους καθορίσει. Αγνοούν επιδεικτικά τις ξεπέτες, τους εφήμερους έρωτες και τους οργασμούς που ξεκινούν απ´ τη σαρκική επαφή και καταλήγουν εκεί. Λατρεύουν ν´ αρχίζουν απ´ το γδύσιμο του μυαλού.

Ζουν στο παρόν. Χαίρονται την κάθε μέρα ξεχωριστά, ανεξάρτητα απ´ το πόσο καλή ή κακή είναι. Έχουν αφήσει το παρελθόν στις ξεθωριασμένες αναμνήσεις τους κι αγνοούν το μέλλον επειδή πρόκειται για κάτι αβέβαιο. Κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι θα ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αύριο μπορεί να μην υπάρχουν καν.

Δοκιμάζουν όλες τις απολαύσεις και κρατάνε μόνο εκείνες που θα τους διδάξουν το αληθινό. Δε θα μπορέσεις ποτέ να τους αλλάξεις. Όλα κυλούν με τον ρυθμό που έχουν επιλέξει. Εάν δεν κολλήσεις στη ζωή τους, τότε θα σε βγάλουν απ´ αυτή με συνοπτικές διαδικασίες.

Θα τους συναντήσεις σε διάφορα μέρη. Σ´ ένα παγκάκι μιας πλατείας όπου θα ρεμβάζουν, στο αεροδρόμιο όπου θα έχουν επιστρέψει από ένα μοναχικό ταξίδι, σε μια παραλία ν´ ακούνε τον ήχο των κυμάτων, σ´ έναν δρόμο να περπατούν αγκαλιασμένοι με το έτερόν τους ήμισυ, σε μια έκθεση ζωγραφικής όπου θα κοιτάνε εκστασιασμένοι έναν πίνακα που δείχνει αδιάφορος στους πολλούς, σε μια βιβλιοθήκη ψάχνοντας ένα βιβλίο που δεν έχουν ξαναδιαβάσει, σ´ ένα κλαμπ που θα χορεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο, σε μια τυχαία συνομιλία σας στο Facebook να σου αναλύουν ιστορίες που δε σου έχεις ακούσει, να σου γράφουν για τη φύση, την ποίηση, την πολιτική, για το πώς φαντάζονται τον κόσμο.

Αν τύχει και σ´ επιλέξουν θα νιώσεις τη ζεστασιά τους και την απόλυτη αφοσίωσή τους. Να τους σέβεσαι τους ελεύθερους ανθρώπους, να τους εκτιμάς, να είσαι ειλικρινής, να τηρείς τις υποσχέσεις σου, να εκφράζεσαι ελεύθερα και να μην κρύβεις τίποτα. Να ξέρεις πως θα καθίσουν απέναντί σου έχοντας ανοιχτά όλα τα χαρτιά τους πάνω στο τραπέζι. Το ίδιο περιμένουν κι από σένα.

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου