Καθώς διερχόμαστε μέσα από αυτή τη ζωή που έχουμε, πρέπει να δεχτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας δεν είναι τέλειος στον κόσμο αυτό. Η ανθρώπινη φύση μας οδηγεί να κάνουμε όλα τα είδη των λαθών.

Όσο κι αν ψάξεις γύρω σου δε θα βρεθεί ποτέ κάποιος που θα έχει όλες τις σωστές απαντήσεις για τον έρωτα, για τη φιλία, για την αγάπη, για όλα τα σημαντικά και τα ασήμαντα. Τα πιο αξιόλογα μαθήματα που θα δεχθεί ένας άνθρωπος θα είναι πάντα απ’ τις κακές αποφάσεις του, τις λάθος επιλογές του.

Ο χρόνος μπορεί να γίνει εξαιρετικός σύμβουλος ώστε να μάθεις απ’ τα λάθη σου. Αυτά που συνήθως προέρχονται απ’ τις σκέψεις που γίνονται πράξεις, απ’ την οπτική γωνία που παρατηρείς τα πράγματα, τις προσαρμογές που ενδεχομένως κάνεις, απ’ την ταλαιπωρία, την αγωνία να πράξεις το σωστό κι απ’ τις δοκιμασίες που περνάς.

Όταν γίνονται τα λάθη είναι φυσιολογικό να φωλιάζει μέσα σου μια λύπη, μια απογοήτευση. Επηρεάζει την απόδοση και τη δημιουργικότητά σου με αποτέλεσμα να νιώθεις δυστυχισμένος.

Αν τα δεις επιφανειακά μπορεί να σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, αν τα κοιτάξεις προσεκτικότερα θα καταλάβεις ότι σου δίνουν την ευκαιρία να μάθεις, να αναπτύξεις τη σκέψη σου και να βελτιώσεις τον εαυτό σου.

Κάθε φορά που τον αμφισβητείς σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να του προσφέρεις κάτι καινούργιο, ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ θετικό σημάδι. Γιατί αν δεν υπήρχε χώρος για τη βελτίωση ή την αλλαγή τότε δε θα είχε κανένα νόημα. Θα παρέμενες στάσιμος.

Κάθε λάθος σου παρουσιάζει την πληθώρα δεξιοτήτων που διαθέτεις. Σου διδάσκει πράγματα για την προσωπικότητά σου, σε γεμίζει εμπειρίες. Σε προειδοποιεί για το γεγονός ότι βαδίζεις στο λάθος δρόμο και το χρησιμοποιείς για να ανακαλύψεις το σωστό. Μετατρέπεται σε μια θετική στάση ζωής. Αντιλαμβάνεσαι πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου για να μπορείς να ξεπερνάς τα προβλήματα και τις δυσκολίες που σου παρουσιάζονται, να ψάξεις για τη λύση της επανόρθωσης.

Ωστόσο, για να έχουν αξία, θα πρέπει πρώτα να τα δεις ευεργετικά. Να τα αγκαλιάσεις με ανοιχτή καρδιά κι εξυπνάδα. Σταμάτησε να τα αντιμετωπίζεις ως κάτι αρνητικό και κυρίως μην κατηγορείς τους άλλους γι’ αυτά. Ανέλαβε την ευθύνη. Παραδέξου τα χωρίς καμία ντροπή κάνοντας την αυτοκριτική σου. Διόρθωσέ τα βρίσκοντας τις σωστές επιλογές.

Η πορεία προς την επίτευξη των στόχων σου περιλαμβάνει πολλά λάθη. Το βλέμμα σου επιβάλλεται να στραμμένο προς τα μικρά και μεγάλα όνειρα που έχεις βάλει σκοπό να πραγματοποιήσεις κι όχι στο να τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία που θα εμφανιστεί μπροστά σου. Κανένας δεν έχει επιτύχει ποτέ κάτι αξιόλογο σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να παραλείψει τα σημαντικά κάποιες φορές.

Το ταξίδι είναι πάντα διαφορετικό. Με πολλά μονοπάτια, ανηφόρες, κατηφόρες κι επικίνδυνες στροφές. Μην κοιτάζεις πίσω σου συνέχεια και μη σκέφτεσαι τις καταστάσεις εκείνες που δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν. Ποτέ μη μετανιώνεις για όσα έκανες, αλλά μόνο για όσα δεν τόλμησες να κάνεις.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό απ’ το να καταφέρνεις να μιλάς, να ερμηνεύεις, να διορθώνεις, να δίνεις ξανά κομμάτια της ψυχής σου. Να το κάνεις με την τόλμη που σε προτρέπει να πεις τις ωραιότερες αλήθειες χωρίς να φοβάσαι πια να τις κρατάς.

Ακούγεται λίγο οξύμωρο, αλλά τα λάθη σε ομορφαίνουν. Κάνουν τη ζωή να μοιάζει ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Ίσως να σε φοβίζουν, αλλά σε γεμίζουν επίσης με θέληση για να τα αντιμετωπίσεις. Οι πληγές κι οι γρατσουνιές που σου αφήνουν όταν επουλωθούν δημιουργούν κάτι το ξεχωριστό που μόνο εσύ μπορείς να το καταλάβεις και με το δικό σου μοναδικό τρόπο σου να το δείξεις στους υπόλοιπους.

 

Επιμέλεια Κειμένου Δημήτρη Μπότη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Δημήτρης Μπότης