Πολλές φορές ο χωρισμός μοιάζει μονόδρομος και νιώθεις πως πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση. Μπορεί να ήταν παρόρμηση ή να το σκέφτηκες καλά πριν πάρεις την απόφαση, όμως το φινάλε μεταξύ σας ήρθε η ώρα να γραφτεί. Κι ενώ λέτε αντίο και μοιάζει οριστικό, ξαφνικά κάτι μέσα σου αρχίζει να σε τρώει. Δεν είναι τύψεις ούτε αμφιβολίες αν πήρες τη σωστή ή τη λάθος απόφαση. Νιώθεις πως ποθείς το πρόσωπο που είχες πλάι σου περισσότερο από ποτέ -ή τουλάχιστον απ’ τον τελευταίο καιρό-, πως η καψούρα ξαφνικά σαν να έκανε με τρόπο μαγικό την εμφάνισή της και πως εκείνη η σπίθα που έψαχνες να βρεις όσο ήσουν με το αμόρε ήρθε από το πουθενά και σου χτύπησε την πόρτα. Τώρα; Τι κάνεις; Γυρίζεις χωρίς δεύτερη σκέψη απ’ τη στιγμή που το λέει η καρδούλα σου ή περιμένεις να δεις μήπως έχεις βγάλει λάθος διάγνωση και τελικά δεν είναι έρωτας αυτό που νιώθεις;

Μπορεί λίγες ώρες ή μέρες μετά τον χωρισμό να νιώθεις πως το μόνο που θες πραγματικά είναι να γυρίσεις πίσω. Η επανασύνδεση μοιάζει εύκολη στα λόγια, ειδικά όταν δεν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα ή άλλα πρόσωπα αλλά στο μυαλό σου υπεραναλύεις τα πράγματα, έρχεται η ώρα των συζητήσεων με κολλητούς και αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις και πώς να το χειριστείς.

 

 

Τι γίνεται όταν μετά τον χωρισμό νιώθεις πως θες με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το πρόσωπο που είχες πλάι σου; Η απόφαση ενός χωρισμού μπορεί να είναι κοινή, μπορεί όμως να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και επιλογή του ενός. Είτε έτσι είτε αλλιώς, σίγουρα υπήρχαν λόγοι που φτάσατε σ’ αυτό το σημείο. Μετά τον χωρισμό έρχονται οι σκέψεις και η ανάλυση παρόντος και παρελθόντος. Έχεις τον χρόνο να αξιολογήσεις τις καταστάσεις, να δεις τις όμορφες στιγμές σας και να ερωτευτείς ξανά τον άνθρωπό σου. Τώρα που τον έχασες βλέπεις πράγματα που μπορεί να μην είχες εκτιμήσει. Ίσως και να μην είχες συνειδητοποιήσει ποια ήταν η θέση του στη ζωή σου και την καθημερινότητά σου.

Γιατί όμως νιώθεις τα αισθήματα να φουντώνουν ξαφνικά; Σημαντικός παράγοντας οι κοινές στιγμές σας, οι αναμνήσεις σας, η ζωή και τα όνειρα που είχατε χτίσει. Με λίγα λόγια η συνήθεια ενός μαζί που τώρα δεν υπάρχει. Πλέον δεν πιέζεσαι από πουθενά, είσαι μόνος και μπορείς να σκεφτείς χωρίς να επηρεάζεσαι από εξωγενείς παράγοντες ή από το ταίρι. Τα αισθήματά σου βγαίνουν στην επιφάνεια, ηρεμείς απ’ τις εντάσεις που ίσως υπήρχαν το τελευταίο διάστημα και σκέφτεσαι πιο καθαρά.

Είναι όμως αληθινά όσα νιώθεις; Τις πρώτες μέρες μπορεί να έχεις την ψευδαίσθηση πως σου λείπει πολύ ο άνθρωπός σου γιατί κάτι στην καθημερινότητά σου έχει αλλάξει. Αυτή το αίσθημα μπορεί να μην είναι πραγματική επιθυμία αλλά ανάγκη να γυρίσεις στην ασφάλεια και στα γνώριμα λημέρια σου. Είναι σύνηθες όταν κάνουμε μια αλλαγή, στην προσπάθεια της προσαρμογής στις νέες καταστάσεις να νιώσουμε πως θέλουμε να γυρίσουμε στη σιγουριά που αφήσαμε. Αν σου τύχει κάτι παρόμοιο, πάρε βαθιές ανάσες, πάρε τον χρόνο σου και μη βιαστείς να πάρεις κάποια απόφαση. Χρειάζεται παράταση χρόνου και υπομονή για να διαπιστώσεις αν είναι μια επιθυμία-ψευδαίσθηση ή μια πραγματική ανάγκη και θέληση για επανασύνδεση.

Εάν είναι συνειδητή η επιθυμία σου να είστε μαζί μετά τον χωρισμό, αν το σκέφτηκες καλά και κατέληξες πως θες να τα ξαναβρείτε, τότε μη διστάζεις, απλώς κάνε την κίνησή σου και πες το. Διεκδίκησε το πρώην ταίρι τώρα, με τον τρόπο σου, απλά και με ειλικρίνεια, χωρίς εγωισμό και δισταγμό.

Όλα έχουν νόημα αν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Να είσαι προετοιμασμένος πως η προσέγγιση μπορεί να απορριφθεί, μπορεί να χρειαστεί χρόνο αλλά μπορεί να έχεις και το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Όποιο και να είναι το επακόλουθο, ένα είναι σίγουρο: εσύ θα ξέρεις τι θες και θα το έχεις παλέψει. Θα έχεις σταθεί πλάι στις επιθυμίες σου με σιγουριά και θάρρος προσπαθώντας για ένα νέο μαζί. Μα πιο πολύ θα είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, θα έχεις αφουγκραστεί την ανάγκη της καρδιάς σου και θα έχεις κάνει τη δική σου προσπάθεια.

Συντάκτης: Φλώρα Γιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.