Δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ανθρώπινη αγωνία μας να βρούμε τον ιδανικό σύντροφο, έναν άνθρωπο που θα μας γεμίζει, θα μας καταλαβαίνει, θα μας προσφέρει συναίσθημα και θα μας χαρίζει όμορφες στιγμές. Σίγουρα όμως στο αν και στο πόσο θα κρατήσει μια ερωτική σχέση παίζει ρόλο τόσο η επικοινωνία όσο και η έλξη.

Αναζητούμε συναισθηματική πληρότητα και μια σχέση που θα καταφέρει να μας προσφέρει αυτό που πραγματικά έχουμε στο μυαλό μας. Άλλοι καλύπτουν την ανάγκη τους για συντροφικότητα επιφανειακά κι άλλοι ψάχνουν κάτι βαθύτερο και πιο ώριμο. Σε κάποιους απλώς  προκύπτει φυσικά κι αβίαστα το αμοιβαίο, ενώ άλλοι καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να προσεγγίσουν το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει. Όταν φτάσει η κατάλληλη στιγμή, όταν βρεθεί κάτι όμορφο και η σχέση γεννηθεί, φτάνει το πρώτο διάστημα της γνωριμίας που όλα τρέχουν με δικό τους ρυθμό. Εκείνες τις στιγμές που γνωρίζετε ο ένας τον άλλον σε όλα τα επίπεδα, που αρχίζει να αναπτύσσεται η οικειότητα, όλα μοιάζουν τέλεια. Η αρχή μιας διαδρομής συχνά καθορίζει και τη συνέχεια. Είναι όλα εκείνα τα όμορφα και μερικές φορές υπερβολικά που κάνεις για το ταίρι και που σίγουρα θυμάσαι στην πορεία. Όταν όμως η αρχή περάσει και η σχέση μεταβεί σε ένα άλλο επίπεδο, πιο οικείο, πιο γνώριμο, τότε που πολλές φορές έρχεται κι η ρουτίνα, κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι προβληματισμοί. Κατά πόσο όμως πρόκειται για προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και δε έχουν λύση;

 

 

Η ερωτική έλξη στις αρχές μπορεί να είναι έντονη, όμως είναι πολύ εύκολο να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η επιθυμία για τον άλλον και κυρίως ο θαυμασμός είναι λεπτά σημεία που μπορούν να κρατήσουν το μαζί ζωντανό και να το διαλύσουν σε χρόνο dt. Στο σημείο αυτό ξεκινούν οι ανησυχίες και αρχίζεις να ψάχνεις πώς μπορείς να κρατήσεις το ενδιαφέρον του άλλου σου μισού στα ίδια επίπεδα με τις αρχές. Κάποιες φορές προσπαθείς να σκαρφιστείς κόλπα και στρατηγικές επί του θέματος. Σε κάθε σχέση θα προκύψουν μικροπροβλήματα και διαφωνίες, άλλοτε νωρίτερα και άλλοτε αργότερα, άλλοτε σε μεγαλύτερο κι άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το ανθρώπινο ενδιαφέρον να παρουσιάζει διαβαθμίσεις και να μοιάζει πως φθίνει καμιά φορά καθώς η οικειότητα αναπτύσσεται, ο κοινός χρόνος αυξάνεται και το άτομο που έχεις απέναντί σου μοιάζει πλέον γνώριμο. Όταν δεν υπάρχουν νέα πράγματα να ανακαλύψεις και να σε ξαφνιάσουν, όταν δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό να σου εξάψει την περιέργεια, καμιά φορά δείχνεις να μην είσαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με το ταίρι.

Όμως οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν με καρδιογράφημα και ανάλογα την περίοδο και τις συνθήκες προκύπτουν σκαμπανεβάσματα. Όταν η σχέση έχει βάση και υπάρχει συναίσθημα, ακόμα κι αν το ενδιαφέρον έχει μειωθεί, αυτό που έχετε μπορεί να κρατηθεί και να ανανεωθεί. Πολλές φορές αρκεί μια στιγμή, ένα βλέμμα, κάτι απλό για να καταλάβετε πως το μεταξύ σας δεν έχει τελειώσει. Στο σημείο εκείνο η γραμμή στο καρδιογράφημα παίρνει πάλι ανοδική πορεία και δείχνει πόσο ποθείς να είσαι με το ταίρι. Τότε το μαζί φαντάζει όπως στην αρχή μέχρι την επόμενη φορά που θα προκύψει ο ίδιος ή κάποιος άλλος προβληματισμός.

Μια ερωτική σχέση είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Χρειάζεται φροντίδα, απαιτεί να είσαι ο εαυτός σου και να αποδέχεσαι το άτομο που έχεις απέναντί σου για αυτό που είναι. Οι ανησυχίες για το αν είσαι ακόμα ποθητός ή όχι και αν το ενδιαφέρον μένει ζωντανό είναι λογικό να υπάρχουν στο κεφάλι σου ώστε να σε κρατούν σε εγρήγορση. Δεν πρέπει όμως να δημιουργούν μεταξύ σας θέματα. Είναι εξάλλου λογικό στην πορεία να μην είστε όπως στις αρχές. Να ανησυχούσες αν δε γνωρίζατε καλύτερα ο ένας τον άλλο, αν δεν είχε αναπτυχθεί οικειότητα και καλύτερη επικοινωνία. Μην ανησυχείς επειδή έχετε περάσει πλέον σε άλλη φάση. Άλλωστε όταν το καρδιογράφημα γίνει ευθεία γραμμή, θα το καταλάβεις και τότε θα είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

Συντάκτης: Φλώρα Γιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.