Το πώς γεννιέται ένας έρωτας αποτελεί σίγουρα αναπάντητο ερώτημα. Αρκεί μία μόνο στιγμή, μια ματιά, ένα χαμόγελο ή ένα άγγιγμα για να έρθει η γέννησή του. Από τη στιγμή που γεννιέται, όμως, πρέπει με κάποιο τρόπο να δυναμώσει. Ο έρωτας δυναμώνει μέσα από το φλερτ. Και το φλερτ αποτελεί ένα ξεκάθαρο παιχνίδι μυαλού. Είναι μία κλασική παρτίδα σκάκι, μόνο που οι κινήσεις στη σκακιέρα του φλερτ είναι τα λεγόμενα «mind games»· κινήσεις ναι μεν φανερές αλλά οι τακτικές τις κάθε μίας παραμένουν βαθιά κρυμμένες στη σκέψη του κάθε παίκτη. Τελικός σκοπός και των δύο παικτών ένας: το Ρουα-Ματ του αντιπάλου που αυτομάτως σημαίνει την πλήρη υποταγή του στον νικητή.

Στην αρχή, κι οι δύο αντίπαλοι στήνουν τα πιόνια τους στη σκακιέρα. Είναι το σημείο όπου ξεκινάει αυτή η «μάχη», είναι οι πρώτες στιγμές του φλερτ. Στο σκάκι υπάρχουν κομμάτια με διαφορετική αξία, το ίδιο συμβαίνει και σε αυτή την ιδιότυπη σκακιέρα του φλερτ. Αν οι απλοί στρατιώτες είναι τα κομπλιμέντα, οι αξιωματικοί και τα άλογα είναι το έντονο ενδιαφέρον του καθενός, τότε οι Πύργοι είναι το κορμί, η Βασίλισσα είναι το μυαλό και ο Βασιλιάς φυσικά είναι η καρδιά του κάθε παίκτη, το κομμάτι με την ανεκτίμητη αξία. Κι αυτό γιατί όπως μια παρτίδα σκάκι κερδίζεται με Ρουα-Ματ στον Βασιλιά, έτσι και στο φλερτ ένας τρόπος υπάρχει να κερδίσεις τον άλλον ολοκληρωτικά: να κατακτήσεις την καρδιά του. Από τη στιγμή που θα το πετύχεις, σου ανήκουν και το κορμί και το μυαλό του, πόσο μάλλον το ενδιαφέρον του. Είναι πια ολάκερα δικός σου.

Η παρτίδα ξεκινάει, λοιπόν, και τα «mind games» δίνουν και παίρνουν. Οι αρχικές κινήσεις των στρατιωτών είναι μάλλον αναγνωριστικές, είναι τα πρώτα κομπλιμέντα με σκοπό να αξιολογηθεί η αντίπαλη στρατηγική. Συνηθισμένες οι ανταλλαγές ίσης αξίας πιονιών στο σκάκι, συνηθισμένη και η αρχική ανταλλαγή κομπλιμέντων στο φλερτ. Σιγά-σιγά ξεκινάνε να δραστηριοποιούνται και τα πιόνια μεγαλύτερης αξίας, τα άλογα και οι αξιωματικοί, το έντονο ενδιαφέρον κάνει την εμφάνισή του, με σκοπό φυσικά να απειλήσει το κορμί, το μυαλό και την καρδιά. Μάλιστα, στο σκάκι μια συνηθισμένη μορφή άμυνας για την προστασία του Βασιλιά είναι το Ροκε, μια ειδική κίνηση όπου ο Βασιλιάς πλαισιώνεται από τον ένα Πύργο. Έτσι και στο φλερτ, συνήθως η καρδιά προστατεύεται από το κορμί· αν πέσουν, θα πέσουν μαζί. Επίσης στη σκακιέρα του φλερτ τη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων έχει η Βασίλισσα -μυαλό. Μετά την καρδιά, είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Αυτό συνήθως θα δώσει τη νίκη, αν καταφέρει να κερδίσει το αντίπαλο μυαλό, ενώ αν πάλι χαθεί μέσα από τα «mind games» του αντιπάλου, η ήττα είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Παιχνίδι τακτικής το σκάκι, παιχνίδι τακτικής και το φλερτ. Κι αν στο σκάκι το διακύβευμα είναι απλά μια χαμένη παρτίδα, στο φλερτ το διακύβευμα για τον χαμένο είναι σαφώς πολυτιμότερο· ο έρωτας έχει τη δυνατότητα να του κλέψει την καρδιά, να χαθεί κάθε εξουσία από τον «αντίπαλό» του. Γι’ αυτό τα «mind games» έχουν τη σπουδαιότερη αξία σε αυτή τη μάχη. Γιατί μια έξυπνη κίνηση μπορεί να του προσφέρει την καρδιά του άλλου στο πιάτο, αλλά μία λάθος κίνηση ίσως αποβεί μοιραία.

Όμως υπάρχει ένα σημείο που το φλερτ από μία παρτίδα σκάκι ξεχωρίζουν άρδην. Αυτό το λεπτό σημείο είναι η δίψα της καρδιάς. Γιατί στο σκάκι ο βασιλιάς είναι ένα άψυχο πιόνι. Η καρδιά, όμως, είναι ό,τι ζωντανότερο υπάρχει στον κόσμο μας και διψάει. Διψάει για την αγάπη, διψάει για τον έρωτα, χτυπάει εντονότερα όσο νιώθει πιο κοντά τη ζεστασιά της αντίπαλης καρδιάς. Κι όσο το φλερτ προχωράει, και ο έρωτας γίνεται δυνατότερος, τόσο περισσότερο η καρδιά νιώθει την ανάγκη να του υποταχθεί. Άλλωστε το βαθύτερο όνειρο της κάθε καρδιάς είναι να παραδοθεί σε έναν βαθύ, μοναδικό, ειλικρινή έρωτα, και να μείνει για πάντα εκεί.

Γι’ αυτό, ο κάθε παίχτης πρέπει να παραμένει ήρεμος, ψύχραιμος, μεθοδικός και συγκεντρωμένος. Ο ενθουσιασμός προσπαθεί να τον παρασύρει σε κάθε κομπλιμέντο που κερδίζει, η σκέψη τείνει να θολώσει όταν αντιλαμβάνεται το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τον «αντίπαλο», ενώ η πίεση της καρδιάς του για παράδοση γίνεται όλο και εντονότερη. Όσο η παρτίδα προχωράει, οι θυσίες είναι όλο και πολυτιμότερες, ενώ στο πεδίο της μάχης πια πέφτει και το κορμί και το μυαλό. Όλα στον βωμό του έρωτα, όλα για την αντίπαλη καρδιά.

Επίσης, όσο περισσότερο διαρκεί η «παρτίδα» τόσο δυνατότερος γίνεται ο έρωτας. Κι όπως κάθε παρτίδα σκάκι είναι διαφορετική, έτσι και κάθε παρτίδα του φλερτ έχει διαφορετική εξέλιξη. Υπάρχουν παρτίδες που λήγουν γρήγορα όταν στα «mind games» οι κινήσεις του ενός κατατροπώνουν τον άλλον άμεσα. Εκεί είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος· κάποια καρδιά εκ των δύο έχασε.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνες οι παρτίδες που μπορεί να διαρκέσουν μήνες. Εκείνες είναι μάχες επώδυνες, παρτίδες που πιθανόν να μην έχουν επιστροφή, οδηγούν σε έρωτες επικίνδυνους, παντοδύναμους που καταφέρνουν να παρασύρουν στη δίνη τους και τους δύο βασιλιάδες των «αντιπάλων» και τις δύο καρδιές. Σκακιστικά αυτό είναι το λεγόμενο Πατ ή αλλιώς ισοπαλία. Στην πραγματική ζωή αυτό είναι ευχή και κατάρα· η άνευ όρων παράδοση δύο καρδιών που η μία καίγεται για την άλλη στον έρωτα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει το τέλος πια. Όλα είναι πιθανά.

Ο έρωτας δυναμώνει στη σκακιέρα του φλερτ, μέσα από τα «mind games». Συνήθως, λοιπόν, σε κάθε «παρτίδα» ένας είναι ο νικητής και ένας ο χαμένος. Γνωρίζοντας, όμως, πια ότι υπάρχουν και εκείνες οι παρτίδες που ο έρωτας δυναμώνει τόσο πολύ, που ισοπεδώνει τα πάντα, και τη σκακιέρα, και τα πιόνια, κατακτώντας τελικά τις καρδιές και των δύο «αντιπάλων», το ερώτημα τελικά είναι το εξής: Αντέχεις να παίξεις;

 

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Κιχώτης
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα