pillow3042342

Ο έρωτας είναι ίσως από τα ομορφότερα συναισθήματα στον κόσμο. Σου δίνει την αίσθηση πως είσαι άτρωτος και ευάλωτος την ίδια στιγμή. Όταν ερωτεύεσαι όλα γύρω σου μοιάζουν ασήμαντα μπροστά σε αυτό που βιώνει η καρδιά σου. Έχουν προσπαθήσει πολλοί να εξηγήσουν τι είναι έρωτας. Επιστήμονες αναφέρουν πως ζει μέσα μας, κρυμμένος σε κάποιους νευρώνες του εγκεφάλου μας, και αρκεί μια στιγμή, ένα ερέθισμα, ένα πρόσωπο για να τον ξυπνήσει.

Στο έρωτα σχεδόν πάντα ο ένας αγαπάει πιο πολύ, πονάει πιο πολύ, προσπαθεί περισσότερο. Ο έρωτας είναι μια υπόθεση για δυο. Υπάρχει γύρω μας, δίπλα μας, εντός μας. Είναι αυτός που θα μας παρασύρει σε μονοπάτια που δεν πιστεύαμε ότι μπορούμε να περπατήσουμε, πόσο μάλλον να τρέξουμε σε αυτά, με περίσσιο θάρρος και θράσος. Άλλωστε, έχουμε δει τόσες ταινίες, σειρές, έχουμε τραγουδήσει και διαβάσει τόσα βιβλία γι’ αυτόν, που είναι σαν να τον ξέρουμε. Αλλά όταν τον πάθουμε, καταλαβαίνουμε πως δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας και όσα γνωρίζαμε ως τώρα μοιάζουν ξένα μπροστά στο τεράστιο γεγονός που βιώνουμε.

Ας σκεφτούμε τον έρωτα σαν βιντεοπαιχνίδι. Μπορεί να μην έχεις ιδέα από αυτά, αλλά θέλεις να δεις πώς παίζεται αυτό το ρημάδι. Ε, κάπως έτσι είναι κι ο έρωτας. Ένα παιχνίδι δύσκολο, ακαταλαβίστικο, εθιστικό. Ένα παιχνίδι που σε κρατάει στην τσίτα και σε κάνει να μη θέλεις να σταματήσεις, γιατί σε ενδιαφέρει να δεις τι υπάρχει παρακάτω, στην επόμενη πίστα, γιατί θέλεις να κερδίσεις και να ισοπεδώσεις ό,τι απειλεί τον ήρωά σου.

Τι γίνεται όμως όταν σε μια σχέση δε λαμβάνεις αυτά που αποζητάς; Τι θέλει ένας ερωτευμένος; Θέλει να ακούσει εκείνες τις λέξεις που θα κάνουν την καρδούλα του να λιώσει και το στομάχι του να φτερουγίσει. Θέλει να ακούσει το σ’ αγαπώ. Όχι γιατί αυτό θα τον κάνει να δέσει τον γάιδαρό του, αλλά γιατί έτσι θα νιώσει ότι το ταίρι του τον νοιάζεται, τον θέλει, τον αποζητά.

Μπορεί μερικοί το σ’ αγαπώ να μην το λένε, αλλά να το δείχνουν με πράξεις. Με ένα λουλούδι, με έναν καφέ το πρωί στο τραπεζάκι της κουζίνας, με μια αγκαλιά και μια ζακέτα στους ωμούς σου σε μια βραδινή βόλτα. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται πως αν αρθρώσουν τη λέξη που αρχίζει από σίγμα θα χαθούν τα πάντα και ό,τι χτίσανε θα πάει στράφι. Κατά κανόνα είναι αυτοί που την έχουν πατήσει αρκετές φορές, γιατί έχουν αγαπήσει και δεν έχουν αγαπηθεί το ίδιο -κι αυτό πονάει πολύ-, γι’ αυτό προσέχουν δίπλα και τριπλά.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που το σ’ αγαπώ το λένε τόσο εύκολα και αβίαστα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν βλέπεις κάποιο όνειρο και ψάχνεις κάποιον να σε τσιμπήσει για να ξυπνήσεις! Είναι αυτοί που τα δίνουν όλα εξ’ αρχής, αυτοί που λένε σ’ αγαπώ χωρίς να φοβούνται μήπως πληγωθούν. Είναι οι τύποι που μπαίνουν all in και ό,τι γίνει. Εξάλλου, αφού το νιώθουν, γιατί να μην το εκφράσουν στον άνθρωπό τους -κι ας μην πάρουν την ίδια απάντηση-;

Η αλήθεια είναι πως πιστεύουμε πως το να μας πει ο άλλος σ’ αγαπώ είναι το πιο σημαντικό σε μια σχέση, το υπέρτατο. Αν το ακούσεις, τέλος, έχει ολοκληρωθεί η σχέση, θα είστε για πάντα μαζί και τίποτα δε θα σας χωρίσει! Δυστυχώς, η ζωή φτιάχνει τα πιο τρελά σενάρια και όλα αυτά που έχτισες με κόπο σε μια στιγμή μπορούν να κατεδαφιστούν. Και τότε, δεν μπορείς να κανείς τίποτα πάρα να ξεκινήσεις από την αρχή, ίσως με άλλη οπτική αυτή τη φορά.

Οι άνθρωποι εκφράζονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σε μια σχέση. Το θέμα είναι να υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση. Ένα από τα βασικά θεμέλια σε έναν ερώτα είναι η κατανόηση και η συζήτηση. Αν έχεις βρεθεί να νιώθεις ότι αγαπάς, αλλά δεν αγαπιέσαι αρκετά ή με τον τρόπο που θα ήθελες, το «κλειδί» είναι η επικοινωνία. Το να επικοινωνείς αυτά που δε σου αρέσουν και δε σε γεμίζουν συναισθηματικά είναι το πιο υγιές πράγμα που οφείλεις στη σχέση σου και στον εαυτό σου. Δεν μπορείς να αναγκάσεις τον άλλο να σου πει σ’ αγαπώ. Εξάλλου, κανείς δεν το θέλει αυτό. Το σ’ αγαπώ δεν έχει χρονόμετρο που σου λέει «πες το τώρα». Είναι κάτι υποκειμενικό και βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ψυχοσύνθεση του καθενός.

Το σημαντικότερο όλων είναι να έχεις νιώσει έστω για λίγο το σκίρτημα και την αδρεναλίνη που μπορεί να σου βγάλει ταυτόχρονα ένα άτομο. Ίσως η επικοινωνία να είναι το κλειδί σε μια σχέση, άλλα όπως είπε και ο σπουδαίος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ: «Να γελάσεις απ’ τα βάθη των χρυσών σου ματιών, είμαστε μες στον δικό μας κόσμο. Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει. Τα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα. Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα. Κι αυτό που θέλω να σου πω, το πιο όμορφο απ’ όλα, δε στο ‘χω πει ακόμα». (Μετάφραση Γιάννης Ρίτσος).

Συντάκτης: Κατερίνα Πολίτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.