Το να μπορείς να είσαι απόλυτα ειλικρινής και ευθύς στις διαπροσωπικές σου σχέσεις σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για να κρατήσουν. Οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια και υπομονή, ειλικρίνεια, αγάπη, ευελιξία προκειμένου να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και να στηρίζονται σε αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη.

Οι φιλικές σχέσεις είναι απαραίτητες στη ζωή ενός ανθρώπου και βοηθάνε τόσο στην ψυχολογική όσο και στην κοινωνική του ανάπτυξη. Από την παιδική ηλικία ο άνθρωπος συνάπτει φιλίες αναζητώντας υποστήριξη, συντροφιά, πρόσωπα με τα οποία μπορεί να μοιράζεται σκέψεις και όνειρα.

Η λέξη φίλος έχει μεγάλη βαρύτητα και θα πρέπει να δείχνεις σεβασμό στην ιδιότητα της! Κάποιοι φίλοι είναι δεύτερη οικογένειά σου, στηρίζουν κάθε σου απόφαση και επιλογή, σου δείχνουν πως σε εκτιμούν, σε κάνουν να νιώθεις όμορφα όταν βρίσκεσαι μαζί τους και δε λησμονούν να σου υπενθυμίζουν καθημερινά πόσο τυχεροί είναι που σε έχουν γνωρίσει και υπάρχεις στη ζωή τους.

Είναι δύσκολο να θεωρείς κάποιον φίλο σου και εν τέλει να αποδεικνύεται ότι όχι μόνο φίλος δεν είναι, αλλά σε κάθε ευκαιρία βρίσκει τρόπο να σε υπονομεύσει, να σε σχολιάσει και να σε διαβάλλει σε κοινούς γνωστούς και φίλους. Πρόκειται για εκείνους που αποκαλείς φίλους, αλλά ζηλεύουν κάθε επιτυχία σου, την αντιμετωπίζουν ως απειλή για την δική τους εξέλιξη, τη συγκρίνουν με τις δικές τους επιτυχίες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την σαμποτάρουν, ώστε να μην νιώσουν κατώτεροι. Είναι άνθρωποι που στη χαρά σου όχι μόνο δε θα χαρούν, αλλά θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να καταστρέψουν με τρόπο δόλιο κάθε όμορφο στιγμιότυπο της ζωής σου.

Είναι ζηλόφθονες και εγωιστές, επιδιώκουν διαρκώς να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής σου υπό το φόβο μην νιώσουν παραμελημένοι και πάψεις να ενδιαφέρεσαι γι΄αυτούς, αφού πρώτα αντιληφθείς την κάκιστη ποιότητα του χαρακτήρα τους. Όταν είσαι μπροστά σου φέρονται όμορφα, με τον καλύτερο τρόπο, σε προσέχουν μέχρι το σημείο που είναι η δικλείδα ασφαλείας τους και έπειτα γίνεσαι έρμαιο των διαστροφών τους χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Είναι εκείνοι που σε βομβαρδίζουν με κολακείες, λέγοντάς σου πως είναι ειλικρινείς και άμεσοι -κάτι που στα μάτια σου φαντάζει ιδανικό-, ενώ στην ουσία είναι μισάνθρωποι και χαίρονται με τις αποτυχίες σου και κάθε άσχημη στιγμή σου. Άνθρωποι που θα σε χτυπήσουν στην πλάτη παρηγορητικά και θα σου πουν μια γλυκιά κουβέντα για να θεωρήσεις ότι είναι δίπλα σου, ενώ στην ουσία βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά σου. Δεν θα διστάσουν μπροστά σου να πουν τα καλύτερα λόγια και πίσω σου να σε διασύρουν και να σε παρουσιάσουν ως ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό.

Οι λεγόμενες λυκοφιλίες είναι μια κοινωνική μάστιγα, ύπουλη, καλά κρυμμένη μέσα στις ψυχές όσων ενδόμυχα επιδιώκουν την καταστροφή των φίλων τους. Είναι οι αυλοκόλακες που κάθε αριστοκρατική αυλή διέθετε, που όλοι γνώριζαν πως μέσα από την κολακεία των λόγων τους ήταν διπρόσωποι και ανειλικρινείς. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τότε η φιλοσοφία ενός κακού φίλου παραμένει η ίδια μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Καλός φίλος είναι εκείνος που θα δώσει περισσότερα από όσα θα πάρει και κακός εκείνος που θα πάρει χωρίς να προσπαθήσει καν να δώσει. Καλός φίλος είναι αυτός που θα σκεφτεί την ανάγκη σου και θα τρέξει να την ικανοποιήσει δίχως να το ζητήσεις, ενώ κακός αυτός που θα σταθεί ακίνητος μπροστά σε κάθε στεναχώρια σου και πολλές φορές δεν θα είναι καν δίπλα σου ώστε να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Η διπροσωπία στις σχέσεις και δη στις φιλικές, είναι μια καταστροφική κατάσταση που δεν αντιστρέφεται αν και οι δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένες ν΄αλλάξουν. Οι κακότροποι χαρακτήρες των υποτιθέμενων φίλων είναι σαν παράσιτα που απομυζούν ενέργεια και αλλοιώνουν τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων που τους περιβάλλουν.

Συντάκτης: Kathy Lau
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.