Μερικά απ’ τα πιο αθώα πράγματα πάνω σου, είναι οι σκέψεις σου. Οι σκέψεις, που συχνά περιπλανιούνται άναρχα, χωρίς να ακολουθούν τον δρόμο που θέλεις να ακολουθήσουν. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουν. Δε θα σου προκαλέσει μεγάλη έκπληξη αν ακούσεις ότι συχνά κανείς μπορεί να τρέχει νοητά σε πικάντικα σκηνικά στο μυαλό του, ενώ μπορεί να κάνει ταυτόχρονα κάτι τελείως διαφορετικό. Κι ενώ μία σκέψη είναι συνήθως αθώα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

Η όλη αναταραχή ξεκινάει από την απόσπαση που αρχή της είναι το βλέμμα και τέλος της όλα τα μέρη του σώματός σου που μπορεί να προδώσουν τη διάθεσή σου. Και δεδομένου του κατά πόσο κάποιος μπορεί να σκέφτεται την πράξη του έρωτα όταν δεν την έχει, θα σκεφτόταν κανείς πως όταν θα βρεθεί στη στιγμή της πράξης, δε θα ‘χει τίποτε άλλο στο μυαλό του. Αλλά δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει. Κι έτσι απλά, ενώ σκέφτεσαι την πράξη σε ανέραστες στιγμές, συχνά σκέφτεσαι μη ερωτικά πραγματάκια την ώρα που κάνεις έρωτα.

Και η επιστήμη είναι στα καλύτερά της, όταν θέλει ν΄ αποδείξει κάτι. Γι’ αυτό πήρε το αντρικό φύλο προς μελέτη –τυχαίο γεγονός– και μέτρησε τη διέγερση, την απόδοση και την ικανοποίηση με λίγο ύπουλο τρόπο αλλά αποτελεσματικό. Δύο ακουστικά είχε το πείραμα. Στο ένα αυτί υπήρχε μια ομιλία περίπλοκων γνωστικών αντικειμένων και στο άλλο μια ηχογράφηση ταινίας πορνό. Η διαπίστωση; Πολύπλοκη και περίεργη. Η διέγερση δεν αποσπάστηκε απ’ την ομιλία. Κι απόδειξη αυτού, ήταν οι μετρήσεις στις μεταβολές της συστολής των μορίων των συμμετεχόντων.

Αυτό ήταν η αρχή στο ερώτημα «γιατί τελικά δεν μπορεί κάποιος να εστιάσει στην επαφή κατά τη διάρκειά της και τι είναι αυτό που μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή;». Κι έρχεται εκείνη η στιγμή που το θέλεις πολύ κι έχεις βρεθεί στο κρεβάτι με τον σύντροφό σου. Την ίδια στιγμή έρχεται μαζί σας και μια σειρά σκέψεων. «Να μην ξεχάσω να πληρώσω αύριο το ρεύμα. Να θυμηθώ να πάρω τηλέφωνο. Να βγάλω μετά τον σκύλο γιατί θα θέλει βόλτα.» Είναι όμως αυτό αρκετό να αποσπάσει την προσοχή σου; Όχι. Τουλάχιστον επί του επιθυμητού αποτελέσματος.

Οι αρνητικές σκέψεις, όμως, είναι αυτές που όντως δημιουργούν το πρόβλημα. Και μαζί, μια περίεργη διαδικασία που βάζει τον εαυτό και το μυαλό σου απ’ τη σκοπιά ενός τρίτου ατόμου κατά την ερωτική δραστηριότητα, που αντί να επικεντρωθεί στις αισθήσεις του, αυξάνει τους φόβους τις απόδοσής σου. Περισπασμοί του τύπου «το κάνω σωστά», έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ικανοποίηση και μια κορύφωση που πιθανόν δε θα ‘ρθει ποτέ.

Και διαφορά δεν υπάρχει σε κανένα φύλο. Γιατί μια δυσλειτουργία δεν κάνει διακρίσεις. Αν υπάρχουν, έχουν να κάνουν μόνο με την απόδοση, την εμφάνιση, την πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή τον πιθανό τραυματισμό. Κι όλα αυτά μαζί, αυτό που καταφέρνουν να δημιουργήσουν είναι ένας βρόγχος αρνητικής ανάδρασης πιο ισχυρό κι από ένα κρύο ντουζ.

Πώς λοιπόν να καταφέρεις να παραμείνεις συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της πράξης και να να μειώσεις το είδος της αποσπασμένης σκέψης σου που παρεμποδίζει την ευχαρίστησή και ικανοποίησή σου; Μια χρήσιμη κίνηση είναι η εκπαίδευση. Μάλλον, η κατανόηση της ίδιας της φύσης της πράξης. Γιατί η στιγμή της ερωτικής επαφής δε σου είναι κάτι καινούργιο και σε καμία περίπτωση δεν είσαι θεατής της.

Επομένως, το να αξιολογείς γνωστικά τον εαυτό σου, όσο συμβαίνει, δεν έχει νόημα. Κάν’ το μετά. Αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις το αίσθημα της εστίασης. Μην ξεχνάς, πως, όπως πολλές άλλες πλούσιες αναζητήσεις, έχουν αποτέλεσμα μόνο όταν η προσοχή σου δε διασπάται από άλλη μία αντίστοιχου ή μικρότερου μεγέθους. Άλλωστε, αν όλα είναι στο μυαλό, γιατί να επιλέξεις να σκέφτεσαι οτιδήποτε άλλο, τη στιγμή που έχεις τον κόσμο στα χέρια σου;

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου