Μπορεί να είστε πολύ καλά μαζί, να τα βρίσκετε σε όλα, να υπάρχει τρυφερότητα κι αγάπη, αλλά τελικά, την ώρα της ερωτικής επαφής να μην ανεβαίνει η διάθεση με τίποτα. Είναι πλήρως κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση θίγει τον ανδρισμό κάποιου, αφού βάσει των κοινωνικών στερεοτύπων τα οποία καλείται το ανδρικό φύλο να υπηρετήσει πιστά, είναι αδιανόητο να μην μπορεί να έρθει σε στύση ένας άντρας όταν πρόκειται να έρθει σε ερωτική επαφή. Σίγουρα η κατάσταση είναι αρκετά άβολη και για τους δυο σας, αλλά εσύ καλείσαι ν’ αντιμετωπίσεις τη στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου σου με γνώμονα τον ίδιο και θα τον κάνει να αισθανθεί μαζί σου ασφάλεια κι αποδοχή. Εδώ θα βρεις 5 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τον βοηθήσεις.

 

Δείξε έμπρακτα ότι δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου

Μεινστριμιά θα μου πεις τώρα, σιγά το νέο. Όλοι αυτό κάνουν, αλλά όχι! Είναι πολύ σημαντικό να δείξεις στον σύντροφό σου με τη συμπεριφορά σου και τις αντιδράσεις σου ότι δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ερωτική πράξη. Εξήγησέ του ότι καταλαβαίνεις πώς νιώθει εφόσον και για σένα είναι σημαντικό να τα βρίσκετε στο σεξουαλικό κομμάτι μεταξύ σας, ωστόσο όλοι περνάμε δύσκολες φάσεις κατά καιρούς κι αν το άγχος σε κατακλύζει, σαφέστατα έχεις δυσκολίες ν’ ανταποκριθείς ερωτικά. Πρότεινε να κάνετε κάτι άλλο, εντός ή εκτός κρεβατιού και κράτα την κατάσταση σε επίπεδα ήρεμα και χαλαρά για να μη γεμίσει ενοχές πως χάλασε τη βραδιά.

 

Πριν πεισμώσεις, ρώτησε αν θέλεις να συνεχίζετε την προσπάθεια

Διαφορετικά, αντί να αποκλιμακωθεί η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο άβολη κι εκείνος θα νιώσει τρομερή πίεση. Αν έχεις το οκ να προχωρήσετε, συνέχισε στο πολύ χαλαρό τα φιλιά και τα χάδια κι αφουγκράσου αν το έτερον ήμισυ μπορεί να χαλαρώσει κι έτσι να ξεπεράσετε την αμήχανη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να την προσπεράσετε χωρίς να το κάνετε πολύ μεγάλο ή σοβαρό ζήτημα, ώστε να σας απασχολήσει παραπάνω από λίγα λεπτά, όμως θα έχεις και μια σιγουριά ότι έπραξες αυτό που ήθελε κι ο ίδιος.

 

Πάρε περισσότερες ή λιγότερες πρωτοβουλίες

Δεν είναι λίγες οι φορές που πάνω στον πανικό να μας ευχαριστήσει, ο σύντροφός μας πιέζεται και νιώθει πως χρειάζεται να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες ή να μην παίρνει καμία απολύτως πρωτοβουλία. Προσπάθησε να εντοπίσεις τι από τα δύο τον εμποδίζει να περάσει καλά και να καταλάβεις τι μπορείς να δοκιμάσεις την επόμενη φορά για να δεις αποτελέσματα.

 

Απόφυγε τη σιωπή

Ενδεχομένως, μια αμήχανη και μακριά σιωπή να είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να ακολουθήσει το ζευγάρι μετά από μια αποτυχημένη στύση. Κι επειδή εκείνος θα βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία, ενδεχομένως και σε θυμό με τον ίδιο του τον εαυτό, καλό είναι με τρυφερότητα και διάθεση κατανόησης, να ρωτήσεις αν θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σου κι αν αισθάνεται ότι κάτι τον απασχολεί. Το πρόβλημα στύσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σε απομακρύνει από το έτερον σου ήμισυ. Κρατήστε επαφή και μιλήστε ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την οικειότητα μεταξύ σας.

 

Πηγαίνετε σε κάποιον ειδικό

Αν δείτε ότι αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται, μπορείτε να επισκεφτείτε είτε μαζί (αν το επιθυμεί) έναν ειδικό ώστε να μπορέσει να δει αν είναι όντως ψυχολογικό θέμα ή σωματικό οπότε και να λάβει και την απαραίτητη βοήθεια. Μπορεί να νιώθει άβολα να κάνεις αυτή τη συζήτηση μαζί του και να του προτείνεις εσύ την επίσκεψη σε ειδικό, αλλά ενίοτε το να το προτείνει κάποιος άλλος, αποφορτίζει την κατάσταση και μπορεί να τον κάνει να νιώσει πιο άνετα σχετικά με αυτό που του συμβαίνει. Εξάλλου, δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι κι είναι πραγματικό γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο πιο γρήγορα ζητήσει βοήθεια, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να επανέλθει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό μετά την πρώτη στυτική δυσλειτουργία, να χάσεις κι εσύ το κέφι σου, να αισθανθείς δυσαρέσκεια ή να φοβάσαι ότι την επόμενη φορά θα συμβεί ακριβώς το ίδιο, οπότε να χαθεί κι η δική σου διάθεση για τη μεταξύ σας ερωτική επαφή, πόσω μάλλον αν αυτό συμβεί παραπάνω από μία φορά. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να εισέρχεστε σ’ αυτή τη συνθήκη λόγω του καθημερινού άγχους και των γρήγορων ρυθμών ζωής. Όπως και να έχει, μέσα από τη συζήτηση θα βρείτε την καλύτερη λύση και για τους δύο σας. Κι αν λύση δε βρεθεί, δεν είναι ποτέ κακό να δεχθούμε ότι μπορεί να μην ταιριάζουμε ερωτικά με κάποιον.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου