«Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από μας». Ωραία διευκρίνηση για όσους έχουν την πεποίθηση ότι όλα περνούν από δευτερογενείς παράγοντες! Το ίδιο ομολογουμένως συμβαίνει και με τη επαφή. Είτε τα αισθήματά μας είτε οι βιολογικοί παράγοντες, ευθύνονται κατά πολύ για τον τρόπο σύνδεσής μας και κατά κύριο λόγο για την ενεργοποίηση της απόλαυσης.

Φανταστείτε το μυαλό σαν αρμόδιο για την εκκίνηση της διεργασίας. Είναι σαν να ουρλιάζει «εκδηλώσου» πριν καν το πάρεις χαμπάρι. Σε προλαβαίνει με λίγα λόγια, ρίχνοντας στο σώμα σου τις ανάλογες ορμόνες. Με σλόγκαν λοιπόν: «για παθιασμένες συνουσίες», απευθυνθείτε στα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης και χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Σαν τις οδηγίες του GPS ένα πράγμα, αλλά χωρίς προγραμματισμό από μέρους σου για τη διαδρομή.

Η γνώση του τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επαφή, μπορεί να κάνει την εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική, πόσο μάλλον αν όλα αυτά τα γνωστοποιήσεις και στο ταίρι σου και ξεκινήσετε μαζί την εξερεύνηση.  Η επιθυμία είναι βιολογική. Δεν τη σχεδιάζεις ούτε την προγραμματίζεις, το αντίθετο θα λέγαμε, σε πιάνει τελείως απροετοίμαστο. Για τους άντρες, η κυριότερη ορμόνη που φουντώνει την επιθυμία αυτή είναι η τεστοστερόνη. Για τις γυναίκες, δεν έχει να κάνει με μία ορμόνη. Συγκεκριμένα, το κέντρο συναισθημάτων του εγκεφάλου ενεργοποιείται και τροφοδοτεί στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος διεργασιών. Ξυπνάει όσα σημεία δεν το έκαναν μόνα του με την ντοπαμίνη. Μια ορμόνη που προκαλεί αντίστοιχες αντιδράσεις, ανάλογες του να τρως το αγαπημένο σου φαγητό, να τζογάρεις αμερόληπτα και χωρίς αύριο ή να ακούς την αγαπημένη σου μουσική απορροφημένος στις σκέψεις σου.

Αποκτάς έτσι μια αισθητηριακή εμπειρία που αποζητάς και σε οδηγεί στο παιχνίδι του κρεβατιού. Όσο πιο πολύ το κάνεις, τόσο περισσότερη ντοπαμίνη εκκρίνεται και τόσο πιο πολύ το αποζητάς! Θα διαπιστώσεις αλλαγές οπτικές αλλά και συμπεριφοράς. Στις γυναίκες για παράδειγμα,  παρατηρείται στα τοιχώματα του κόλπου ταχεία λίπανση και η κλειτορίδα αρχίζει να πρήζεται και να συσπάται. Στους άνδρες παρατηρείται στο κεφάλι του μορίου κόκκινη όψη κι αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή από την αύξηση στη ροή του αίματος, που προκαλείται από περίσσεια νιτρικού οξειδίου.

Και στις δυο περιπτώσεις, η καρδιά χτυπάει πιο δυνατά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον ρυθμό της αναπνοής. Ανάλογα με το πόσο δυνατά συμβαίνει ό,τι συμβαίνει, ο σφυγμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ενώ όσο πλησιάζει το κρεσέντο, οι ορμόνες κάνουν τους μύες του σώματος να σφίγγονται χάρη σε αλλαγές που συμβαίνουν, την παρεγκεφαλίδα και στην ταχεία φόρτωση του σώματος από ικανοποίηση. Το τελικό στάδιο συνήθως βρίσκει και τα δυο κορμιά να κινούνται αντανακλαστικά με χέρια και πόδια σε δικό τους ρυθμό. Η εικόνα του ζευγαριού σε στάση άμυνας με χέρια και πόδια σε γροθιές, δεν αποκλίνει και πολύ από την εικόνα της ικανοποίησης. Αυτές οι σωματικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να απολαύσει κανείς τη διαδικασία, ειδάλλως η ολοκλήρωση της πράξης θα παραμείνει στα σκαριά της πρώτης εντύπωσης.

Από την άλλη, ενώ οι ορμόνες ξεπετάγονται και γίνονται ένα με την εμπειρία, η τόνωση του ανοσοποιητικού σου συστήματος καταφέρνει να απογειώσει την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητά σου. Σε κάνει να νιώθεις ένα με τον κόσμο που ζεις και το σώμα σου, που όσα χρόνια και αν περάσουν ακόμα το εξερευνάς και προσπαθείς να το αποκωδικοποιήσεις, σου πετά στο τραπέζι την διαίσθηση που ενισχύεται και μπορεί να σε ωθήσει στο να αντεπεξέλθεις στη ζωής με καθαρό μυαλό.

Συνεπώς, οι αντιδράσεις μας μοιάζουν με απώλεια ελέγχου, όμως στην πραγματικότητα σώμα και μυαλό έχει τον έλεγχο. Για όλα αυτά που νιώθεις μετά, μια χαλάρωση και μια γλυκιά κόπωση, τις σκέψεις που καταφέρνεις να αποβάλλεις και η όρεξη για νέα πράγματα, που σε κάνουν να ονειρεύεσαι τις επόμενες δραστηριότητες και τις εξορμήσεις σου, ευθύνονται οι ορμόνες σου.

Όσο πιο συχνά απελευθερώνεσαι κι αφήνεις το σώμα σου να μιλήσει για σένα στο ταίρι σου, χωρίς αναστολές και λιγότερο στοχασμό, τόσο πιο βαθύς ο συναισθηματικός δεσμός που θα δημιουργηθεί ανάμεσά σας. Οι αντιστάσεις πέφτουν, η εμπιστοσύνη αυξάνεται! Στη χημεία του έρωτα άλλωστε, συμπληρώνετε ο ένας τον άλλον.

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου