Τη σήμερον ημέρα, πολλά λέγονται κι ακούγονται σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης, ενώ παραμένει ταμπού το ζήτημα της προστασίας, τόσο του γυναικείου, όσο και του ανδρικού φύλου. Νέες μέθοδοι όπως το γυναικείο προφυλaκτικό, το γυναικείο σπιράλ, τα αντισυλληπτικά κ.α. έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κερδίζουν συνεχώς υποστηρικτές, ενώ μιλάμε αρκετά ανοιχτά για το ζήτημα της προφύλαξης, ωστόσο, στην περίπτωση της πιο κοινής μεθόδου αντισύλληψης, του προφυλaκτικού, υπάρχει μια παραφιλολογία.

Πιο κοινός μύθος, εκείνος της αλλεργίας στο λάτεξ, με πολλούς χρήστες να αναφέρουν ότι τους «ενοχλεί» ενώ ταυτόχρονα μειώνει την απόλαυση. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι παρά μόνο δικαιολογία κι ίσως κι επιπολαιότητα. Ας δούμε ορισμένα ζητήματα που αποτελούν «μύθο» αλλά και την αλήθεια σχετικά με την όχι τόσο συχνή αυτή αλλεργία.

 

Αλήθειες

1. Πράγματι, ένας αριθμός ανδρών έχουν αλλεργία στο latex των προφυλaκτικών, λόγω ευαισθητοποίησης στις πρωτεΐνες που έχει το latex, το επεξεργασμένο εκχύλισμα του δέντρου hevea brasiliensis (καουτσούκ). Η αλλεργία επιβεβαιώνεται εύκολα από αλλεργιογόνο τεστ.

2. Όχι μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες (ίσως και περισσότερες γυναίκες από τι άνδρες) εμφανίζουν αλλεργία στο latex των προφυλaκτικών. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, αλλεργία εμφανίζει μόνο το 1-6% του συνόλου του γενικού πληθυσμού.

3. Δεν υπάρχει θεραπεία με την οποία είναι εφικτή η απευαισθητοποίηση για την αλλεργία στο latex των προφυλaκτικών. Η μόνη «λύση» είναι η αποφυγή της επαφής με αντικείμενα latex και η χρήση αντισταμινικών σε περίπτωση συμπτωμάτων.

4. Υπάρχει πάντοτε και η επιλογή του γυναικείου προφυλaκτικού που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν τον έλεγχο της σ3ξουαλικής τους ζωής, ενώ είναι εξίσου αποτελεσματικό με το ανδρικό.

5. Σημαντική αλήθεια αποτελεί το γεγονός ότι όταν το προφυλaκτικό χρησιμοποιείται σωστά, εμποδίζει αποτελεσματικά τη μετάδοση των περισσότερων σ3ξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κι αποτρέπει την πιθανή εγκυμοσύνη στο 98%.

6. «Μελέτες από τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βρει ότι η παροχή ολοκληρωμένης σ3ξουαλικής εκπαίδευσης στους νέους, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για τη χρήση προφυλaκτικού, καθυστερεί στην πραγματικότητα τη σ3ξουαλική δραστηριότητα». Το αποτέλεσμα; Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία προχωρούν πιο συνειδητά στην εμπειρία αυτή, ενώ συνήθως καταφέρνουν να επιτύχουν τη μέγιστη απόλαυση, σε σχέση με όσους δεν έχουν ενημερωθεί σε μεγάλο βαθμό.

 

Μύθοι

1. «Έχω αλλεργία στα προφυλaκτικά, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση άρα δε θα φορέσω». Φάουλ. Εδώ, να σε ενημερώσω φίλε/η μου ότι υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές πέραν των κλασικών προφυλaκτικών. Στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά κυκλοφορούν τέσσερις τύποι non-latex προφυλaκτικών: πολυισοπρενίου, πολυουρεθάνης, δέρματος αρνιού και νιτριλίου.

2. Αναφορικά με τα προφυλaκτικά πολλοί ισχυρίζονται ότι μειώνουν την απόλαυση κατά τη διάρκεια του σ3ξ. Λάθος. Η διαφορά είναι αρκετά μικρή κι αμελητέα μπροστά στη χημεία που έχεις με τον παρτενέρ. Οπότε εάν και εφόσον δε γνωρίζεις σίγουρα το παρελθόν του/της συντρόφου σίγουρα δεν αξίζει να ρισκάρεις την υγεία σου για κάτι που δεν ισχύει καν. Η ανοιχτή συζήτηση με το ταίρι σου πριν τη σ3ξουαλική επαφή, σχετικά με τις προσδοκίες και με την οριοθέτηση των επιθυμιών του καθενός μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και να επιτρέψει και στους δυο να επιτύχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση.

3. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα προφυλaκτικά δεν είναι άνετα. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη, μεγέθη, γεύσεις, υφές, που ακόμα κι αν κάποιο όντως δεν είναι άνετο, σίγουρα κάποιο θα είναι.

4. «Τα προφυλaκτικά είναι ακριβά, δε συμφέρει οικονομικά η χρήση τους.» Εδώ το μόνο που θέλω να πω σε όσους το πιστεύουν αυτό είναι να σκεφτούν τα πολλαπλάσια ποσά που θα χρειαστεί να δώσουν στην περίπτωση μιας ανεπιθύμητης κύησης ή κάποιας θεραπείας ΣΜΝ.

 

Συμπερασματικά, λοιπόν, η αλλεργία στο latex των προφυλaκτικών, είναι ιδιαίτερα σπάνια και πιθανώς συνδυάζεται και με αλλεργία σε κάποια φρούτα. Στην περίπτωση που έχεις εσύ η το ταίρι σου την υπόνοια ότι κάποιος από τους δυο σας εμφανίζει οποιαδήποτε ενόχληση- πιθανώς συχνή φαγούρα-, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο που θα δώσει τις ανάλογες λύσεις. Μπορείς ακόμα και αν έχεις αλλεργία στο latex να κάνεις ασφαλές σ3ξ.  Το σίγουρο είναι ότι δε θα πρέπει να το χρησιμοποιείς ως δικαιολογία για την αποφυγή της χρήσης προφυλaκτικού. Αν η αλλεργία είναι πραγματική, τότε η μόνη λύση είναι να μην έρχεσαι σε επαφή με το latex, όχι με το προφυλaκτικό. Πάνω από όλα η απόλαυση, αλλά κι η αμοιβαία προστασία.

Συντάκτης: Βάσω Καπνιάζη