Η τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας. Σε πολλούς, μάλιστα, έχει κατορθώσει ν’ αλλάξει συνήθειες και γούστα. Το φλερτ, η γνωριμία, το σεξ έχουν αλλάξει, πια, πρόσωπο· έχουν γίνει ψηφιακά και σκληρά. Τα μικρά δωράκια, τα λουλούδια, τ’ αθώα πρώτα φιλιά κι οι μετέπειτα καυτές ερωτικές περιπτύξεις, έχουν δώσει τη θέση τους στα καυτά videos, στις γυμνές φωτογραφίες και στα γραπτά σεξουαλικά μηνύματα, που ανταλλάσσονται στο διαδίκτυο μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και το μήνυμα ελήφθη: «Θέλω σεξ από απόσταση…».

Το ίντερνετ κι όλες αυτές οι πλατφόρμες δικτύωσης απ’ τη μία πλευρά έχουν κατά πολύ διευκολύνει τις σχέσεις εξ αποστάσεως. Τα ζευγάρια που ζουν μακριά μπορούν πλέον, έστω μ’ αυτό τον τρόπο, να έρχονται εικονικά κοντά. Απ’ την άλλη, πολλά ζευγάρια επιλέγουν το cyber sex και το sexting, προσθέτοντας έτσι περισσότερο αλατοπίπερο στη σχέση τους.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που προτιμούν ν’ ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου ή/και να κάνουν online sex, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να βρεθούν από κοντά. Ίσως κάποιοι να το ‘χουν δοκιμάσει ελάχιστες φορές· απλώς από περιέργεια ή να ‘γινε τυχαία. Αφέθηκαν στην παρόρμηση της στιγμής. Όμως άλλοι το επιλέγουν συνεχώς για την ερωτική τους ικανοποίηση. Τι γίνεται σ’ αυτήν την περίπτωση; Ποια ανάγκη οδηγεί τους ανθρώπους αυτούς στο να ικανοποιούνται σεξουαλικά με εικονικό τρόπο; Δίχως να νιώθουν την επιθυμία να βρεθούν από κοντά με τον εικονικό σεξουαλικό τους σύντροφο ή να δημιουργήσουν μία σχέση στον πραγματικό κόσμο.

Το σεξ είναι μια ενστικτώδης επιθυμία του ανθρώπου· που, όμως, δεν πρόκειται για μια απλώς σωματική διαδικασία. Δύο σώματα έρχονται σ’ επαφή, μέσα από μια άλλη διάσταση. Ο ένας γεύεται την ερωτική ενέργεια του άλλου κι οι ενέργειές τους συγχωνεύονται· με τρόπο που τα συναισθήματα κι οι σκέψεις του ενός αποτυπώνονται στην αύρα του άλλου. Το cyber σεξ και το sexting λειτουργούν καθαρά εγκεφαλικά. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά καλύπτουν διαφορετικές ανθρώπινες ανάγκες κι ένστικτα.

Κάποιοι, που τη δεδομένη χρονική περίοδο δεν έχουν σχέση, επιλέγουν τον τρόπο αυτό για να ικανοποιήσουν κάπως τις σεξουαλικές ορέξεις τους· χωρίς να δημιουργείται οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση ανάμεσα σ’ αυτόν και τον εικονικό σεξουαλικό τους παρτενέρ, που μπορεί κάθε φορά να ‘ναι και διαφορετικό πρόσωπο. Γι’ αυτούς το cyber sex ή/και το sexting θα λέγαμε ότι λειτουργεί ως υποκατάστατο της στιγμής. Αυτή, ίσως, να ‘ναι κι η πιο απλή αιτιολογία. Επειδή υπάρχουν και κάποιοι/κάποιες, που είτε κάνουν εικονικό σεξ είτε ανταλλάσσουν γραπτά σεξουαλικά μηνύματα και γυμνές φωτογραφίες από εσωτερική ανασφάλεια· για να ικανοποιήσουν μόνο και μόνο το εγώ τους. Να νιώσουν ότι δεν υστερούν κι ότι μπορούν να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Ίσως έτσι ν’ ανακουφίζονται απ’ το άγχος της σεξουαλικής τους επίδοσης, που ενδεχομένως νιώθουν.

Για άλλους πάλι λειτουργεί ως αφροδισιακό. Μ’ αυτόν τον τρόπο ερεθίζονται και μπορούν να ικανοποιηθούν σεξουαλικά. Πραγματοποιώντας έτσι τις φαντασιώσεις τους, εκτονώνουν την ένταση και το στρες, που μπορεί να βιώνουν για οποιοδήποτε λόγο.

Υπάρχουν όμως κι αυτοί, που ενώ έχουν σχέση, ικανοποιούν παράλληλα τις σεξουαλικές ορέξεις τους, μέσω των άπειρων εφαρμογών του διαδικτύου, με διαφορετικούς κάθε φορά εικονικούς ερωτικούς παρτενέρ ή και μ’ έναν. Εκεί δυσκολεύουν τα πράγματα. Ίσως μέσω του cyber sex και του sexting να καλύπτουν το σεξουαλικό κενό που βιώνουν στη σχέση τους· χωρίς να διατρέχουν –τις περισσότερες φορές– οποιονδήποτε κίνδυνο να γίνουν αντιληπτοί, κι έτσι η σχέση τους να διαλυθεί. Ίσως γι’ αυτούς να ‘ναι κι ο μοναδικός τρόπος να ικανοποιούν τα πάθη που θάβουν μέσα τους και που δεν μπορούν να ομολογήσουν στον σύντροφό τους, λόγω ενοχών.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο απρόσωπο και ψυχρό περιβάλλον του διαδικτύου, μπροστά από ένα laptop, μια κάμερα ή ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας, κάποιοι μπορούν να εκφράσουν τις πιο βαθιές κι ακραίες φαντασιώσεις τους. Εκεί μπορούν να μιλούν ελεύθερα για ό,τι φαντάζονται, όσα αισθάνονται κι επιθυμούν. Χωρίς φόβο, ντροπή κι ενοχές. Επειδή γνωρίζουν ότι ο άλλος ή η άλλη δε θα τους κρίνει. Επειδή κι οι ίδιοι δε θα κρίνουν.

Βιώνοντας τη σεξουαλική εικονική πραγματικότητα που παρέχεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, τα ταμπού, οι οποιεσδήποτε προκαταλήψεις και τα κοινωνικά εμπόδια εξαφανίζονται. Δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί κι αν υπάρχουν, σπάνε εύκολα. Κάτι που δε συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για έρωτα, για τη σεξουαλική ένωση δύο ανθρώπων, που είναι ιερή και ταυτόχρονα σκοτεινή, γεμάτη από εντάσεις, πάθη και φαντασιώσεις· για τις οποίες δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές, αλλά να τις εκφράζουμε ελεύθερα στον άνθρωπο που έχουμε, ήδη, επιλέξει ή θα επιλέξουμε για σύντροφό μας.

Συντάκτης: Ελίζα Κωνσταντινίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη