Δεν υπάρχει έννοια που να μη χωράει ερμηνεία κι επεξήγηση. Ο καθένας, απ’ τη δική του οπτική, κρίνει και πράττει ανάλογα με τις ανάγκες, την κοσμοθεωρία και τις αρχές που έχει ή δεν έχει. Σχέση, αγάπη, έρωτας, φιλία. Κι όλοι έχουμε έναν ορισμό για το καθένα. Σχέση σημαίνει αποκλειστικότητα, αγάπη είναι η αφοσίωση, ο έρωτας είναι συνώνυμο του πάθους ενώ η φιλία είναι εμπιστοσύνη. Ας επικεντρωθούμε, όμως, λίγο στην έννοια της σχέσης, η οποία είναι για πολλούς από εμάς μία απ’ τις αγαπημένες μας. Όταν, λοιπόν, λέμε πως είμαστε σε σχέση, θεωρούμε σχεδόν δεδομένο πως η σχέση αυτή είναι μονογαμική κι υπάρχει αποκλειστικότητα. Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις που το «δύο» ως αριθμός δεν επαρκεί;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα ζευγάρι έχει την ανάγκη να ανανεώσει τη σχέση του. Πέρα απ’ τους κλασικούς τρόπους, όπως μια μικρή απόδραση απ’ την πόλη ή ένα ρομαντικό δείπνο, τελευταία έδαφος κερδίζει και το swinging. Με τον αγγλικό όρο “swinging” αναφερόμαστε φυσικά στην ανταλλαγή συντρόφων. Μπορεί να γίνει μεταξύ φιλικών ζευγαριών, με εκείνο το ζευγάρι που γνωρίσατε Παρασκευή βράδυ στο μπαρ και ταιριάξατε πολύ ή και με άλλους τρόπους.

Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που αναζητούν στο διαδίκτυο άλλα ζευγάρια πρόθυμα να κάνουν ανταλλαγή ενώ υπάρχουν ειδικά site και groups στα social media όπου μπορεί κάποιος να γίνει μέλος και να αναζητήσει πιθανούς ενδιαφερόμενους. Φυσικά, ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε ζευγαριού, μπορεί ο καθένας να διαλέξει άτομα με την αντίστοιχη ηλικία, εμφάνιση, ενδιαφέροντα και σεξουαλικές προτιμήσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του.

Πέρα όμως απ’ το διαδίκτυο, υπάρχει η δυνατότητα τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια να εξερευνήσουν κι από κοντά, γνωρίζοντας face to face, άλλους swingers. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει της πόρτες τους στην πρωτεύουσα swingers’ bars με προδιαγραφές εξωτερικού, στα οποία καταφεύγουν πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να ανανεώσουν τη σχέση τους με τον τρόπο αυτό. Στους χώρους αυτούς συνήθως τηρείται απόλυτη εχεμύθεια κι οι συνθήκες υγιεινής είναι καλές. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε ζευγάρια τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν, να γνωριστούν και να φλερτάρουν με άλλα ζευγάρια και, αν το θέλουν, να χρησιμοποιήσουν τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια των χώρων αυτών.

Είναι λογικό, ακόμη και σε μια ανοιχτή και προοδευτική σχέση, μια τέτοια πρόταση από τον σύντροφό σου να σε σοκάρει. Ίσως ακόμη φοβηθείς και σκεφτείς πως η σχέση αυτή δεν έχει μέλλον ή έχει ουσιαστικά τελειώσει, αν χρειάζεται τέτοιου είδους τονωτικές ενέσεις. Ουσιαστικά, το ρίσκο που παίρνει κανείς στην περίπτωση του swinging είναι ίδιο με αυτό οποιασδήποτε απιστίας. Είτε θα ανανεώσει τη σχέση και θα φουντώσει το πάθος ανάμεσα στο ζευγάρι είτε θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως η σχέση αυτή έχει τελειώσει και καλό θα ήταν να πάνε παρακάτω.

Σε κάθε περίπτωση, είναι βασικό κι αυτονόητο κάτι τέτοιο να το θέλουν κι οι δύο.  Πέρα από ταμπού, συντηρητισμούς και προκαταλήψεις τα οποία δε θα έπρεπε να χωράνε στον έρωτα, δεν είναι κακό ένα ζευγάρι να δοκιμάσει, αρκεί να το κάνει με προσοχή και φυσικά με τις κατάλληλες προφυλάξεις, καθώς η υγεία κι η ασφάλεια θα πρέπει να έρχονται πάντα σε απόλυτη προτεραιότητα.

Είναι φυσικά απαραίτητο, αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί, να γίνει με την ειλικρινή συγκατάθεση και των δύο. Τα «δέχτηκα από φόβο μην τον χάσω» ή «δεν ήθελα να με περάσει για ξενέρωτο» δεν έχουν θέση σε τέτοια θέματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να σου πει πώς θα είσαι στη σεξουαλική σου ζωή, ακόμη κι αν είναι το άλλο σου μισό. Αν κάποιος απ’ τους δύο –για λόγους ηθικής, κτητικότητας ή απλά προτίμησης– δε νιώθει άνετα με αυτό, καλό θα ήταν να απορρίψει την πρόταση και να μην το κάνει, γιατί το εγχείρημα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σχέση αλλά και στην ψυχολογία του. Όπως ακριβώς κι οι ανοιχτές σχέσεις, έτσι και το swinging δεν είναι για όλα τα ζευγάρια καθώς δεν είναι εύκολο για όλους να μοιράζονται το ταίρι τους ή να διαχωρίσουν εντελώς το σεξ απ’ το συναίσθημα.

Ίσως ακόμη κι η ίδια η πρόταση να σου πει πολλά για τη σχέση σου, τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Ακόμη κι αν είσαι αρνητικός σε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να σκεφτείς τους λόγους που έκαναν το σύντροφό σου να νομίζει πως θα σε ενδιέφερε μια τέτοια πρόταση. Ίσως, τελικά, ο άνθρωπός σου να μη σε ξέρει τόσο καλά όσο νόμιζες ή ίσως εσύ να μην έχεις υπάρξει απόλυτα ειλικρινής μαζί του. Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε γεννημένοι swingers είτε όχι, μια ειλικρινής συζήτηση με το ταίρι σου θα βοηθήσει, καθώς ίσως μπορέσετε να καταλάβετε αν αυτή η σχέση αξίζει να συνεχιστεί ή έχει σταματήσει να υπάρχει από καιρό.

Συντάκτης: Νεφέλη Μπαντελά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη