Τα χρόνια άλλαξαν και μαζί μ’ αυτά αρκετά από τα δεδομένα καταρρίφθηκαν. Κάποτε οι άντρες ήταν ντόμπροι κι άμεσοι σ’ αυτό που ζητούσαν από το απέναντι θηλυκό. Θα μου πεις τότε δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πλέον κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, έρχομαι όμως εγώ εδώ κι αναρωτιέμαι. Πιο εύκολη ή πιο δειλή κι ανούσια;

Ένα κατεβατό από likes και μερικά σκουντήγματα, τόσα, όσα είναι αρκετά για να πάθεις αυχενικό, είναι πλέον ο τρόπος που οι σημερινοί 18άρηδες χρησιμοποιούν για να ρίξουν το κοριτσάκι που ‘χει τα περσσότερα likes. Κάτσε ρε φιλαράκι, σε τι διαφέρεις απ’ τους άλλους; Βάλε το μυαλό σου να σκεφτεί κάτι διαφορετικό, μην πράττεις όπως όλοι οι άλλοι. Δε νομίζεις πως πρέπει να κάνεις και κάτι άλλο ή κάτι διαφορετικό; Κι αφήνουν τα likes και βάζουν πρώτη γι’ άλλον, εύκολο δρόμο, γιατί για κάτι διαφορετικό ούτε λόγος. Πού να τρέχουν τώρα, είναι και βράδυ, έχει και πανσέληνο, ο σκύλος έξω γαβγίζει, είναι κι ανάδρομος ο Ερμής, άστο καλύτερα.

Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, καταλαβαίνω είσαι μικρός, όμως από μικρός κι από τρελός μαθαίνεις την αλήθεια. Κι ας βάλουμε στην άκρη τον τρόπο που προσπαθείς να ρίξεις ένα κοριτσάκι, είσαι σίγουρος πως αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου θα ‘ναι το ίδιο κι από κοντά; Άλλη βλέπεις και πατάς τα likes βροχή, άλλη συναντάς και την κάνεις Λούης.

Θέλουν εμπειρίες οι σημερινοί νέοι, το καταλαβαίνω. Δε σε κάνει έμπειρο το ίντερνετ, ούτε θαρραλέο. Γιατί τι χρειάζεται ένας άντρας για να προσεγγίσει ένα κορίτσι; Θάρρος και χιούμορ. Το θάρρος το φτιάχνεις, το χιούμορ ή το ‘χεις ή όχι. Το θάρρος, όμως, το αποκτάς και σίγουρα όχι πίσω από ένα πληκτρολόγιο!

Όλα λοιπόν ξεκινάνε απ’ το ίδιο πράγμα. Γι’ αυτό μήπως να κρατήσουμε το διαδίκτυο και τις ευκαιρίες που μας δίνει έξω απ’ το επίκεντρο της ζωής μας και να την κάνουμε λίγο πιο ουσιώδη, λίγο πιο ντόμπρα και κατά συνέπεια λίγο πιο αυθόρμητη; Εσύ, που αντί να δεις μια κοπέλα και να τη ρωτήσεις πώς τη λένε στο Facebook ή στο Instagram, μπες στο τριπάκι ν’ ανοίξεις κουβέντα face to face, να δεις κάθε μορφασμό που παίρνει το πρόσωπο της σε κάθε ερώτηση και σε κάθε αστείο. Τι πιο όμορφο και ξεκάθαρο απ’ την οπτική επαφή;

Το φαινόμενο δειλίας των ανδρών έχει αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό. Λες και το ν’ αρέσει μια κοπέλα σ’ ένα αγόρι είναι κάτι παράλογο. Ο κόσμος έχει χάσει το λέγειν του, έχει χάσει τον αυθορμητισμό του, εφόσον όλα γίνονται πιο εύκολα πίσω απ’ τη σιγουριά που σου προσφέρουν τα διαδικτυακά μέσα.

Οι σημερινές σχέσεις γίνονται όλο και πιο εύθραυστες, όλο και πιο περίπλοκες. Γιατί την έκανες φίλη, γιατί του πάτησες like. Πολύ σπάνια θα δούμε ν’ αναπτυχθεί μια σχέση από κοινούς γνωστούς, μιλώντας για τις ηλικίες 18-20. Όλο και περισσότεροι άντρες, πλέον, δρουν στοχευμένα και με μεγάλο κριτήριο την κοινωνική αναγνώριση και κατά κάποιον τρόπο, έτσι, έχουν κλειστά τα μάτια για οτιδήποτε απρόσμενο μπορεί να βρεθεί στον δρόμο τους. Ας ελπίσουμε αυτό ν’ αλλάξει κάποια στιγμή απ’ τους νεότερους.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ευγενίας Ζουμπεράκη: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Ευγενία Ζουμπεράκη