Σε συνέντευξή του το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου στον OPEN, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπίστηκε με ένταση τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας πως «την έκανε πολύ σωστά τη δουλειά του». Μάλιστα, δήλωσε με έμφαση πως νιώθει «τιμή να κάθομαι δίπλα του», επιμένοντας πως δεν υπάρχει καμιά ποινική ευθύνη για τον Καραμανλή σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Ο κ. Γεωργιάδης, απορρίπτοντας τις επικρίσεις για την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε ως το μοναδικό λάθος στη διαχείριση του τραγικού γεγονότος. «Η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση με 717 νεκρούς και σταματημένη και στα 3,5 χρόνια είχε ολοκληρώσει το 90% της δουλειάς. Δυστυχώς το δυστύχημα συνέβη στο 10%», ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας την άποψη ότι το σύστημα 717 θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι η λειτουργία του συστήματος θα είχε αποτρέψει την τραγωδία.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο επικείμενο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, το οποίο προγραμματίζεται για την Παρασκευή, ο κ. Γεωργιάδης εκφράστηκε με υποτιμητικό τρόπο για τους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος είναι ψηφοφόρος της ΝΔ και πάει σε αυτό το συλλαλητήριο, δεν έχει καταλάβει πού πηγαίνει». Ανέφερε πως το συλλαλητήριο δεν έχει καθαρά τιμητικό χαρακτήρα για τα θύματα, αλλά είναι «αντικυβερνητική διαδήλωση» και καταφέρθηκε ενάντια στον «Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών», χαρακτηρίζοντας τους ως πολιτικούς αντιπάλους που εκμεταλλεύονται τον πόνο για να πλήξουν την κυβέρνηση.



«Όποιος πιστεύει στα σοβαρά ότι την Παρασκευή είναι ένα συλλαλητήριο χωρίς πολιτικό πρόσημο, τουλάχιστον αντικυβερνητικό, μάλλον ζούμε σε άλλη χώρα (…). Είναι κατά βάση αντι-μητσοτακική διαδήλωση. Είναι λογικό να υπάρχουν διαδηλώσεις. Είναι πολύ διαφορετικό όμως να κάνεις διαδηλώσεις για ένα πολιτικό ζήτημα και πολύ διαφορετικό να χρησιμοποιείς νεκρούς ανθρώπους και οικογένειες νεκρών ανθρώπων για να μπορέσεις να ρίξεις μια κυβέρνηση. Τα θύματα των Τεμπών και οι οικογένειές τους είναι μόνο το προκάλυμμα. Το συναίσθημα του πένθους, του δικαιολογημένου, είναι το προσάναμμα για να ενωθεί ένας κόσμος» δήλωσε ακόμα.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι «όποιος μιλάει για ένα συλλαλητήριο της Παρασκευής που θα είναι για φόρο τιμής στους νεκρούς και τις οικογένειες τους προφανώς ζει σε άλλη χώρα. Δεν είναι αυτό. Αν ήταν αυτό θα έπρεπε να πάμε όλοι. Μου έχουν ανεβάσει βίντεο που λένε ότι θα με πλακώσουν στο ξύλο. Αν πάω θα με δείρουνε; Θα με σκοτώσουνε, δεν θα με δείρουνε»

Έπειτα, ισχυρίστηκε για ακόμα μια φορά πως «δεν υπάρχει καμιά ποινική ευθύνη για τον Κώστα Καραμανλή», καθώς όπως είπε «την έκανε πολύ σωστά τη δουλειά του». Στις απανωτές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απαντούσε σταθερά και σε έντονο τόνο πως «ναι νιώθω τιμή να κάθομαι δίπλα στον Καραμανλή».

Προχωρώντας στις δηλώσεις του, έκανε μια αμφιλεγόμενη σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης και του Ιησού, λέγοντας «ο Πιλάτος είπε ποιον θέλετε να απελευθερώσουμε, τον Ιησού ή τον Βαραβάν; Και ο λαός είπε τον Βαραβάν. Και τον Ιησού τον έστειλαν να σταυρωθεί. Είχε δίκιο;», για να υπερασπιστεί τη στάση της κυβέρνησης του.

Αναφορικά με την προανακριτική διαδικασία για τον Κώστα Καραμανλή, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ποινικό ζήτημα και εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει σε «λαϊκά δικαστήρια». Η υπόθεση του συστήματος 717, κατά τον ίδιο, δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να οδηγηθεί ο πρώην πρωθυπουργός στο δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχει άμεση ποινική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης ότι το μόνο σφάλμα της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών και η αδυναμία της να πείσει την κοινή γνώμη για τις προσπάθειες που έγιναν ώστε να έρθουν όλα στο φως.