

Σήμερα, θα σου μιλήσω για ένα φαινόμενο που ήταν μέρος της διπλωματικής μου εργασίας και πιστεύω ότι θα συμφωνήσεις ότι είναι μια συνήθεια που θα πρέπει να διευρυνθεί. Στο σημερινό άρθρο, θα διαβάσεις για το carpooling.
Αρχικά, το carpooling είναι η πρακτική όπου δύο ή περισσότερα άτομα μοιράζονται μια διαδρομή με το ίδιο αυτοκίνητο. Συνήθως οργανώνεται είτε ανεπίσημα μεταξύ φίλων και συναδέλφων είτε μέσω εξειδικευμένων πλατφορμών συνδέοντας οδηγούς και επιβάτες με κοινές διαδρομές. Ο ελληνικός όρος για το carpooling δεν είναι άλλος από το «συνεπιβατισμό». Όπως προανέφερα είναι ένα φαινόμενο το οποίο ήρθε για να μείνει και αυτό φαίνεται και από τα οφέλη που προσφέρει.
Στα οικονομικά οφέλη, όπως καταλαβαίνεις και εσύ είναι ότι είναι πολύ μικρότερο το κόστος μετακίνησης (λιγότερα καύσιμα και διόδια). Συνυπολογίζοντας ότι με τη μείωση της μετακίνησης του ιδιωτικού σου οχήματος, θα μειωθούν και τα έξοδα συντήρησης του οχήματος σου, μήπως συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα για να τα κάνεις κάτι άλλο; Τέλος, παρέχει την ευκολία να μπορείς να διανύεις αρκετά φθηνά και μακρινές αποστάσεις που τα ΜΜΜ δε φτάνουν σε τέτοια σημεία εύκολα και γρήγορα.
Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, υπάρχουν και τα περιβαλλοντικοκοινωνικά οφέλη. Με το carpooling, τα οχήματα θα είναι λιγότερα όποτε και θα είναι λιγότερες οι εκπομπές καυσαερίων και έτσι θα υπάρξει και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα μειωθεί και η κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα φτάνεις και πιο γρήγορα στον προορισμό και το σημαντικότερο είναι ότι θα βρεις ευκολότερο parking. Επίσης, βοηθά και εσένα που είτε δεν έχεις δίπλωμα είτε έχεις δίπλωμα αλλά δεν έχεις όχημα είτε το αμάξι σου το έχει πάρει κάποιος δικός σου για κάποια άλλη δουλειά είτε στη χειρότερη είναι στο συνεργείο. Επίσης, μην ξεχνάς ότι έτσι μπορείς να κάνεις φιλίες, δεσμούς με τους συνεπιβάτες σου, όπου με αυτόν τρόπο θα δεις αν κολλάτε και περισσότερο πέρα από το να είστε συνεπιβάτες.
Μην ξεχνάς ότι και οι επιχειρήσεις βλέπουν το carpooling με πολύ καλό μάτι. Θεωρούν ότι συντελεί στη βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης των εργαζομένων τους. Επίσης, επειδή οι συνάδελφοι συζητούν και στο μεσοδιάστημα από το σπίτι προς το γραφείο μπορούν να πάρουν αποφάσεις όση ώρα βρίσκονται στο όχημα και να γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο αποφεύγοντας τα κλασικά calls σε skype, Microsoft teams κ.λπ., με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η δικτύωση τους και η αποδοτικότητα τους αλλά και να μειώνεται και το άγχος τους. Γενικότερα, οι «εξωστρεφείς» εταιρίες ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους τους να το χρησιμοποιούν και αυτό δικαιολογείται με την παροχή κινήτρων όπως οι προνομιακές θέσεις στάθμευσης και οι επιδοτήσεις στα καύσιμα. Έτσι, μειώνεται και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυξάνεται και το αίσθημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στο εξωτερικό, όπως θα πίστευες και εσύ, είναι αρκετά διαδεδομένο και σε αυτό συντελούν και η κρατική παρότρυνση και η κουλτούρα του κόσμου να αγκαλιάσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση και πολλές από τις πολυεθνικές εταιρίες προσφέρει και οικονομικά κίνητρα για να αγκαλιάσει ο λαός, το carpooling. Μαζί με τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, έχουν ειδικές λωρίδες μόνο για το carpooling όπου αν μπει όχημα που δεν είναι σύμφωνα με το carpooling του επιβάλλεται πρόστιμο. Στη Γερμανία, έχει ενσωματωθεί και στις αστικές και στις υπεραστικές διαδρομές, αλλά έχει υιοθετηθεί και στα Πανεπιστήμια τους και σε πολλές εταιρίες τους. Στις Η.Π.Α., υπάρχουν εφαρμογές όπως το Waze Carpool, το Lyft Line και το Uber Pool που υποστηρίζουν την κοινή μετακίνηση. Στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες, υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για όσους συμμετέχουν σε προγράμματα carpooling. Στον Καναδά χρησιμοποιούνται πολλές εφαρμογές με κύρια από αυτές να είναι, το Poparide. Ακόμα και η Ινδία, που όπως ξέρεις και εσύ είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη, χρησιμοποιούνται εφαρμογές, όπως το Quick Ride και το Ola Share έχουν μεγάλη απήχηση.
Η Ελλάδα, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, κατά κάποιον τρόπο δέχθηκε το φαινόμενο του carpooling αν και δεν είναι και τόσο διαδεδομένο και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι carpooling μετακινήσεις γίνονται με τη μορφή group στο facebook/μςταξύ συναδέλφων και συμφοιτητών. Υπήρξαν και εφαρμογές προκειμένου να αγκαλιάσει ο κόσμος αυτό το φαινόμενο. Μια από τις πρώτες ελληνικές εφαρμογές είναι το Carpooling.gr, η οποία στην παρούσα φάση δεν είναι ενεργή σε αντίθεση με την επίσης ελληνική GoRide.gr. Στην Ελλάδα, υπάρχει και μια από τις πιο διεθνείς κοινότητες carpooling, το BlaBlaCar, το οποίο έχει εδραιωθεί για τα καλά σε Γαλλία (από όπου και ξεκίνησε), Γερμανία (μαζί με το Mitfahrgelegenheit), Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο (Liftshare). Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η έλλειψη των ειδικών λωρίδων θα μπορούσε να συμβάλλει στην υιοθέτηση μιας τέτοιας συνήθειας αν και θα πρέπει να ξεπεραστεί το προσωπικό «κόλλημα» των Ελλήνων να επιμένουν να επιθυμούν να χρησιμοποιούν το ιδιωτικό τους όχημα για την ατομική τους μετακίνηση.
Για να είμαστε ειλικρινείς, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ενστερνιστεί για τα καλά την κουλτούρα του carpooling. Όπως και εσύ κατανοείς, υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το κλίμα. Από την πλευρά των κρατών, είναι αναγκαίο να περαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις και κίνητρα και ενημερωτικές καμπάνιες και από τις εταιρίες ώστε ν’ αναπτυχθεί.
Τέλος, προσωπικά πιστεύω ότι το carpooling είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει στην ανθρωπότητα, άσχετα με το πόσο καιρό θα κάνει για να υιοθετηθεί στη χώρα μας.
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη