Οι χρήστες του TikTok κάνουν εκστρατεία ώστε να μπλοκάρουμε ορισμένες διασημότητες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε μια τάση που θα γίνει γνωστή ως “digitine”. Σύμφωνα με το Distractify, η τάση αυτή είναι ένα μέσο «τιμωρίας» στις διασημότητες που έχουν θεωρηθεί ότι δε χρησιμοποιούν τον πλούτο και την επιρροή τους κατάλληλα για να βοηθήσουν άλλους. Ο σκοπός του μπλοκαρίσματος είναι να διαταράξει τα έσοδα που λαμβάνουν μέσω διαφημίσεων και συμφωνιών με εμπορικά σήματα.

Γιατί ξεκίνησε η τάση;

Η τάση είναι αποτέλεσμα του Met Gala του 2024, στο οποίο παρουσιάστηκαν διάσημοι άνθρωποι που έβγαιναν με εξωφρενικά ρούχα και όπου, σύμφωνα με το BBC, ένα εισιτήριο κοστίζει 75.000 δολάρια. Οι χρήστες του TikTok θεώρησαν ότι αυτό ανέδειξε τη διαφορά πλούτου μεταξύ των ανθρώπων και κάποιοι άρχισαν να το συγκρίνουν με το “Hunger Games”, τη δημοφιλή δυστοπική σειρά ταινιών όπου οι πλούσιοι και οι φτωχοί χωρίζονται σε περιοχές.

@adorbez.cec MET GALA 2024 #metgala #metgala2024 #metgala2024theme #metgalafashion #fashion #hungergames #hungergamesedit #hungergamesmovies #capitolhungergames #fypage #foru #foryoupagе #virall #viralvideos #viraltiktok #viralsound ♬ War – Hypnotic Brass Ensemble

Η Kalil είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται έξω από το Met Gala ενώ συγχρονίζει τα χείλη της με τις λέξεις “Let them eat cake”. Αυτό παραπέμπει στη φημολογούμενη δήλωση που έκανε η Γαλλίδα βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης σε σχέση με τους πεινασμένους φτωχούς. Στο βίντεο, η ladyfromtheoutside επινόησε τον όρο “digitine”, ο οποίος είναι ένας συνδυασμός των λέξεων “ψηφιακή γκιλοτίνα”, αναφερόμενος στην τύχη της Μαρίας Αντουανέτας να αποκεφαλιστεί για τα θεωρούμενα εγκλήματά της κατά του λαού της Γαλλίας. Είπε: «Είναι καιρός να μπλοκάρουμε όλες τις διασημότητες, τους influencers και τους πλούσιους κοινωνικούς παράγοντες που δε χρησιμοποιούν τους πόρους τους για να βοηθήσουν όσους έχουν απόλυτη ανάγκη».

@ladyfromtheoutside #greenscreen #greenscreenvideo #digitine #digitalguillotine #haleyybaylee ♬ original sound – Meagan

Πολλοί έχουν ανεβάσει τις δικές τους λίστες με τις διασημότητες που θα πρέπει να μπλοκαριστούν στη συνέχεια. Μερικά από τα πιο δημοφιλή ονόματα είναι άτομα όπως η Kim Kardashian, η Kylie Jenner, η Taylor Swift, ο Drake, ο Rock και πολλοί άλλοι. Ενώ ορισμένοι πανηγυρίζουν για την επιτυχία της τάσης, άλλοι θέλουν να στρέψουν την προσοχή του κόσμου στις επιχειρήσεις και τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι είναι αυτοί που θα πρέπει πραγματικά να λογοδοτήσουν.

«Ο κόσμος απλά δεν είναι αρκετά ειρηνικός ή σταθερός ώστε ο μέσος άνθρωπος να δέχεται και να απολαμβάνει διασημότητες που επιδεικνύουν τον πλούτο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ένας χρήστης στο TikTok ως απάντηση στη συνολική επίδειξη πλούτου στη Νέα Υόρκη εκείνο το βράδυ. «Το να επιδεικνύεις στους χωρικούς λειτουργεί μόνο όταν οι χωρικοί δε βλέπουν άλλους χωρικούς να εξαφανίζονται από το πρόσωπο του πλανήτη».

Πράγματι – ενώ ο αριθμός των μπλοκαρισμάτων σε έναν λογαριασμό δεν είναι ορατός – ορισμένοι σταρ είδαν πτώση των ακολούθων τους την τελευταία εβδομάδα. Για παράδειγμα, η Taylor Swift, η οποία βρίσκεται στην κορυφή πολλών από τις λίστες με τα μπλοκαρίσματα, έχασε περίπου 300.000 followers στο TikTok την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με μια σύγκριση μεταξύ του αριθμού των followers της στο TikTok τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές και του αριθμού που προέκυψε από την περασμένη εβδομάδα μέσω του Wayback Machine, και περίπου 50.000 στο Instagram. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα για μια σταρ του μεγέθους της Swift.

 

Πηγή εικόνας: Harper’s Bazaar