Σε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα προχώρησαν ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Twin Cities, θέλοντας να βρουν μια σύνδεση μεταξύ της νοημοσύνης και των πολιτικών πεποιθήσεων. Οι ερευνητές, προκειμένου να διεξάγουν την έρευνα, η οποία και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Intelligence, μελέτησαν 300 νοικοκυριά, εξετάζοντας τους συμμετέχοντες σε πέντε κύριες μεταβλητές αναφορικά με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις: «πολιτικό προσανατολισμό, αυταρχισμό, ισονομία, κοινωνικό φιλελευθερισμό και δημοσιονομικό συντηρητισμό», ενώ τη νοημοσύνη τους μέτρησαν χρησιμοποιώντας τους δείκτες IQ και πολυγονιδιακές βαθμολογίες, δηλαδή γονιαδιακούς δείκτες νοημοσύνης.

Τα ευρήματά τους είναι ξεκάθαρα:

«Οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες προέβλεπαν κοινωνικό φιλελευθερισμό και λιγότερο αυταρχισμό εντός των οικογενειών. Η νοημοσύνη ήταν σε θέση να προβλέψει σημαντικά τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον χαμηλότερο αυταρχισμό, εντός των οικογενειών, ακόμη και μετά τον έλεγχο των κοινωνικοοικονομικών μεταβλητών», ήταν τα σχόλια των ερευνητών στο περιοδικό.

Συνεχίζουν λέγοντας: «Τα ευρήματά μας μπορεί να παρέχουν το ισχυρότερο αιτιώδες συμπέρασμα μέχρι σήμερα για την άμεση επίδραση της νοημοσύνης στις πολιτικές πεποιθήσεις».

Ο συγγραφέας της μελέτης Tobias Edwards μιλώντας στο PsyPost σχολίασε:

«Βρήκαμε ότι τόσο ο δείκτης νοημοσύνης όσο και οι γενετικοί δείκτες νοημοσύνης (…) μπορούν να βοηθήσουν να προβλεφθεί ποιο από τα δυο αδέρφια τείνει να είναι πιο φιλελεύθερο. Πρόκειται για αδέρφια με την ίδια ανατροφή, που μεγαλώνουν κάτω από την ίδια στέγη», για να καταλήξει στο συμπέρασμα :

«Αυτό υποδηλώνει ότι η νοημοσύνη συνδέεται με τις πολιτικές πεποιθήσεις, όχι μόνο λόγω του περιβάλλοντος ή της ανατροφής, αλλά περισσότερο ότι η γενετική παραλλαγή της νοημοσύνης μπορεί να παίζει ρόλο στην επιρροή των πολιτικών μας διαφορών».

Με λίγα λόγια αυτό που θέλει να μας πει με την έρευνα είναι πως οι πιο έξυπνοι γονιδιακά άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο αριστερές και κοινωνικά φιλελεύθερες απόψεις, ενώ οι λιγότερο γνωστικά «προικισμένοι» μπορεί να τείνουν σε πιο απόλυτες κι αυταρχικές ιδεολογίες.

Προσθέτουν βέβαια οι ερευνητές πως: « Η συσχέτιση μπορεί να συγχέεται ή να διαμεσολαβείται από κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί πως αυτές οι έρευνες δεν είναι αρκετές για να μας οδηγήσουν σε απόλυτα συμπεράσματα. Άλλωστε, οι δείκτες νοημοσύνης IQ δεν είναι πάντοτε ακριβείς, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας δε χρειάζεται να μας οδηγήσουν σε κάθετες αντιλήψεις. Πολλά ακραία πολιτικά μορφώματα έχουν χρησιμοποιήσει ακριβώς το ίδιο επιχείρημα, της γενετικής της νοημοσύνης και της φυλής, διαμοιράζοντας ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πείσουν για τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις και πρακτικές.

Ο συγγραφέας της έρευνας εξηγεί πως οι πολιτικές πεποιθήσεις και ιδεολογίες είναι έννοιες ρευστές, άμορφες και πολύπλοκες κανείς να τις κατανοήσει. «Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ευφυείς άνθρωποι πρέπει πάντα να υποστηρίζουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις ή ιδεολογίες. Ο τρόπος με τον οποίο η νοημοσύνη μας επηρεάζει τις πεποιθήσεις μας εξαρτάται πιθανότατα από το περιβάλλον και την κουλτούρα μας. Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, μπορούμε να δούμε ότι τα ευφυή άτομα έλκονται από όλα τα είδη των διαφορετικών και συχνά αντιφατικών ιδεών».

Και συμπληρώνει λέγοντας: «Οι διανοούμενοι έχουν φλερτάρει και έχουν παρασυρθεί από επικίνδυνες ιδεολογίες και τυραννικά καθεστώτα. Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν πιστέψει σε ιδέες που είναι εντελώς ανόητες».

Με πληροφορίες από: lifo