Ένας εκπληκτικός αρχαίος ιταλικός οικισμός που έχει φιλοξενήσει Έλληνες, Ρωμαίους και Νορμανδούς απωθεί εκπληκτικά τους σύγχρονους κατοίκους του, οι οποίοι έχουν ψηφίσει την πόλη ως τη λιγότερο βιώσιμη στην Ευρώπη. Το Παλέρμο είναι η πρωτεύουσα του ιταλικού νησιού της Σικελίας και οδεύει προς το να καταστρέψει τη φήμη του σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά την υπέροχη αρχιτεκτονική, τη νόστιμη κουζίνα και τις ζεστές θάλασσες και αμμώδεις παραλίες, μόνο το 62% των κατοίκων δηλώνει ότι είναι ευτυχισμένο που ζει εκεί. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι κάτοικοι που ζουν σε ένα νησί που έγινε διάσημο στις ταινίες της μαφίας “Ο Νονός” λένε ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, με το 78% να δηλώνει ότι αποτελεί φοβερά σημαντικό ζήτημα.

 

concrete buildings near mountain

 

Η πρόσβαση στις τοπικές αρχές και η συνεργασία με την αστυνομία αποτελεί επίσης πρόβλημα. Το Παλέρμο κατέλαβε την τελευταία θέση περί βιωσιμότητας, καθώς μόνο οι μισοί κάτοικοι δήλωσαν ότι μπορούσαν να έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες μέσω διαδικτύου. Και όταν οι άνθρωποι τελικά έφτασαν σε επαφή με αξιωματούχους, η πόλη σημείωσε και πάλι την τελευταία θέση, με μόνο το 24% να συμφωνεί ότι οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από την τοπική δημόσια διοίκηση της πόλης είναι απλές και κατανοητές.

Η πόλη, η ιστορία της οποίας μετρά 2.700 χρόνια, σημείωσε επίσης την τελευταία θέση σε έναν πίνακα που ζητούσε να μάθει αν οι άνθρωποι ήταν ικανοποιημένοι από τον χρόνο που χρειάστηκε σε κάποια κατάσταση ανάγκης για να επιλυθεί ένα πρόβλημα. Μόλις το 13% δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένο με το χρονοδιάγραμμα, με το Παλέρμο να χάνει οριακά από τις άλλες ιταλικές πόλεις, τη Ρώμη (17%) και τη Νάπολη (27%), σε μια κούρσα για την τελευταία θέση.

 

people walking on street near brown concrete building during daytime

 

Σε σχέση με το τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθούν οι συνθήκες της πόλης, οι πολίτες απάντησαν:

-Ελεύθερη πρόσβαση σε σημεία ενδιαφέροντος

-Συμμετοχή σε διεθνή έργα με προσανατολισμό την αναδιάρθρωση της πόλης,

-Υποστήριξη για την ανάπτυξη επιχειρήσεων από το κράτος, με προσανατολισμό τις πράσινες αγορές

-Εισαγωγή πολιτικών και κανονισμών που υποστηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες

Η σημαντικότερη στήριξη σύμφωνα με τους κατοίκους είναι η συνεισφορά κράτους και δήμου κατά (56%). Αυτό το είδος υποστήριξης μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όταν πρόκειται για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την επιτυχία βιώσιμων πρωτοβουλιών στο Παλέρμο, που θα μπορέσουν να το φέρουν στο επίπεδο του να μπορεί να ανταγωνίζεται κι άλλες διάσημες ιταλικές πόλεις. Τέλος, τονίζουν την ανάγκη βελτίωσης της δυναμικής της κοινότητας. Κι είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως καμία αλλαγή ποτέ δεν ήρθε για καλό χωρίς την κοινωνία να την αγκαλιάζει με την πρόθεση όντως να προχωρήσει μπροστά.

Το Παλέρμο ήταν είναι και θα παραμείνει η πόλη των ιταλικών ρομάντζων και το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι με χαρτιά. Μια πόλη με καταπληκτικά μπαράκια και υπέροχη φινέτσα. Απλώς είναι εντελώς διαφορετικό να ζεις σε μια πόλη ως τουρίστας, βλέποντας πόσο εύκολα μπορεί να σε κάνει να την ερωτευτείς, με το να ζεις εκεί και να εργάζεσαι, δείχνοντας σου πόσο εύκολο μπορεί να γίνει να γίνει αφιλόξενη για σένα κι εχθρική προς το περιβάλλον. Δικαίως λοιπόν αντιδρούν οι κάτοικοι, κι είναι καιρός να πάρουν σειρά και τα δικά μας νησιά, που χρόνια τώρα προσφέρουν το είναι τους στους ταξιδιώτες, ενώ τον χειμώνα μένουν ξεχασμένοι τόποι μιας άλλης εποχής.