

Αν έχεις βαρεθεί το δυάρι στο Παγκράτι και πιστεύεις ότι σου αξίζει κάτι πιο… μεσαιωνικό, ήρθε η ώρα να σκεφτείς σοβαρά την αγορά ενός κάστρου. Γιατί όχι; Στην Ισπανία υπάρχουν πάνω από 500 διαθέσιμα προς πώληση, με τιμές που ξεκινούν από 79.500€—λιγότερο από ένα καλό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Βέβαια, μην ετοιμάζεσαι ακόμα να γίνεις ο νέος άρχοντας της περιοχής· τα κάστρα έχουν τις ιδιοτροπίες τους.
Βήμα 1: Βρες το κάστρο των ονείρων σου
Ανάλογα με το budget σου, μπορείς να αποκτήσεις από ένα ταπεινό ερείπιο του 12ου αιώνα σε τιμή μεταχειρισμένου SUV, μέχρι ένα πλήρως ανακαινισμένο αριστούργημα που κοστίζει όσο 50 διαμερίσματα στο Κολωνάκι. Αν έχεις όραμα και υπομονή, μπορείς να βρεις πραγματικά κελεπούρια. Για παράδειγμα, το κάστρο-φρούριο στο Κάθερες κοστίζει μόλις 79.500€, ενώ το ιστορικό Καστιλνόβο στη Σεγόβια ζητάει 15 εκατομμύρια. Στη δεύτερη περίπτωση, ελπίζουμε να έχεις έναν ελεύθερο λογαριασμό στην Ελβετία.
Βήμα 2: Κάνε τη σούμα σου (ή κάλεσε λογιστή)
Μπορεί να νομίζεις ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπογραφή και λίγες φωτογραφίες στο Instagram με hashtag #CastleLife, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αν αγοράσεις ένα κάστρο, αυτόματα γίνεσαι φύλακας πολιτιστικής κληρονομιάς, που σημαίνει ότι το κράτος θα σου υπενθυμίζει κάθε τόσο πως δεν μπορείς να αλλάξεις ούτε ένα τούβλο χωρίς άδεια. Από την άλλη, τουλάχιστον γλιτώνεις τον φόρο ακίνητης περιουσίας (IBI) – αρκεί να μην το μετατρέψεις σε ξενοδοχείο ή AirBnB.
Βήμα 3: Ετοιμάσου για μάχη με τη συντήρηση
Ένα κάστρο δεν είναι ακριβώς η πιο βολική κατοικία. Ψύχος τον χειμώνα, ασφυξία το καλοκαίρι, και ας μη μιλήσουμε για την υγρασία—μεσαιωνική ατμόσφαιρα με το αζημίωτο. Επίσης, οι σκάλες είναι φτιαγμένες για να εμποδίζουν τους εισβολείς (ή τους deliverάδες), τα παράθυρα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η εγκατάσταση θέρμανσης μπορεί να σε κάνει να αναρωτηθείς αν έπρεπε να επενδύσεις απλώς σε ένα καλό παλτό.
Η ανακαίνιση ενός κάστρου απαιτεί εξειδικευμένους αρχιτέκτονες και ιστορικούς, οι οποίοι, εκτός από το ότι χρεώνουν σαν rock stars, θα σου εξηγούν γιατί δεν μπορείς να βάλεις διπλά τζάμια ή να γκρεμίσεις έναν τοίχο για να ανοίξεις κουζίνα. Επιπλέον, υποχρεούσαι να διατηρείς το κτίριο για τις επόμενες γενιές – δηλαδή, να το πληρώνεις μέχρι να γίνεις εσύ ιστορική φιγούρα.
Βήμα 4: Αποφάσισε τι θα το κάνεις
Μπορείς να το κρατήσεις ως προσωπικό βασίλειο, αλλά να θυμάσαι ότι ο νόμος απαιτεί να το ανοίγεις στο κοινό τέσσερις φορές τον μήνα. Εναλλακτικά, μπορείς να το μετατρέψεις σε boutique hotel, αμπελώνα ή τουριστικό αξιοθέατο—αν βέβαια βρεις επισκέπτες πρόθυμους να κάνουν hiking μέχρι την είσοδο. Οι περισσότεροι αγοραστές είναι επενδυτές από τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αλλά αν είσαι αποφασισμένος να γίνεις ο επόμενος Κάρολος της Ισπανίας, μη διστάσεις.
Αν το budget σου είναι άνετο, αγαπάς την ιστορία και έχεις πάθος για περιπέτεια, η αγορά ενός κάστρου μπορεί να είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Αν όμως δε σου αρέσουν οι ανακαινίσεις, η γραφειοκρατία και η μόνιμη αίσθηση ότι ζεις μέσα σε ένα ψυγείο, ίσως καλύτερα να μείνεις στο διαμέρισμά σου και να επισκέπτεσαι κάστρα ως τουρίστας.Πιο οικονομικό και λιγότερο αγχωτικό.
Καλή τύχη, μεσαιωνικέ άρχοντα!