Χιούμορ. Μια λέξη τόσο μικρή και περίεργη που εσωκλείει όμως όλο το γέλιο του κόσμου. Για κάποιους είναι κάτι έμφυτο, με το οποίο γεννήθηκαν και έμαθαν να ζουν χωρίς να το πολυσκέφτονται. Για κάποιους άλλους από εμάς, είναι σαν ένα σπάνιο λουλούδι για το οποίο ακούμε συνεχώς, το έχουμε δει σε φωτογραφία, έχουμε διαβάσει γι’ αυτό αλλά δυστυχώς δεν αποκτήσαμε ποτέ. Έμεινε για πάντα κρυμμένο στο χωριό.

Οι άνθρωποι με χιούμορ είναι αδιαμφισβήτητα πολύ γοητευτικοί. Πιο γοητευτικοί όμως είναι αυτοί που ξέρουν καλά να αυτοσαρκάζονται. Γιατί ο αυτοσαρκασμός είναι το καλύτερο είδος χιούμορ. Κι αν το χιούμορ είναι ο βασιλιάς των προτερημάτων που μπορεί να έχει κάποιος, ο αυτοσαρκασμός είναι ο απόλυτος και ανώτατος θεός. Ο θεός των ανοιχτόμυαλων, συνειδητοποιημένων και ακομπλεξάριστων ανθρώπων.

Όποιος ξέρει να αυτοσαρκάζεται δεν πρόκειται ποτέ να βαρεθεί, αλλά ούτε να κάνει και τους άλλους να βαρεθούν. Διακωμωδώντας τον ίδιο του τον εαυτό παραμένει η καλύτερη παρέα για τον ίδιο αλλά και τους φίλους του. Χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθεί σε γελοιότητες, ούτε να θίξει κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτό του, μπορεί να προσφέρει άφθονο γέλιο με το παραμικρό που κάνει. Κάθε κατάσταση στην οποία βρίσκεται μπορεί να σταθεί η αφορμή για αυτοσαρκασμό και γέλιο.

Επίσης, ο αυτοσαρκασμός είναι ο πιο έξυπνος τρόπος για να ξεφύγει κάποιος από μια αμήχανη κατάσταση αλλά και να λιώσει τον πάγο. Ενδείκνυται σε νέες γνωριμίες, κατά τις οποίες δεν έχεις τι να πεις και η σιωπή σε εκνευρίζει περισσότερο και από μια ηλίθια συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει έστω και από απλή ευγένεια. Ο αυτοσαρκασμός είναι μια μορφή επικοινωνίας κατά την οποία μπορούν δύο άγνωστοι να έρθουν πιο κοντά και να γνωριστούν καλύτερα.

Οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται νιώθουν συνήθως και καλύτερα για τον εαυτό τους. Είναι οι πρώτοι που προβάλουν τα μειονεκτήματά τους και τις περισσότερες φορές με υπερβάλλοντα ζήλο. Δε φοβούνται να τσαλακωθούν και μετατρέπουν τις ανασφάλειές τους σε δυνατά φύλλα με τρόπο ευρηματικό και καλοπροαίρετο. Δεν τους τρομάζει η κριτική καθώς είναι οι πρώτοι που γελάνε με τα χάλια τους και δεν παίρνουν τη γνώμη των άλλων στα σοβαρά. Νιώθουν περήφανοι για τα μικρά και χαριτωμένα ελαττώματα τους και δεν προσπαθούν να τα κρύψουν. Αντίθετα, τα εκθέτουν στην υπερβολή τους.

Ο αυτοσαρκασμός είναι τρόπος ζωής και σκέψης. Βάζοντάς τον στην καθημερινότητά σου μπορείς να δεις τεράστιες αλλαγές στη διάθεσή σου. Θα είσαι σε θέση να γελάς εσύ πρώτος με τις γκάφες σου και θα αντιμετωπίζεις όλες σου τις αποτυχίες σαν νέες πηγές γέλιου. Η αυτοπεποίθησή σου θα ανέβει και θα βλέπεις όλον τον κόσμο χαμογελώντας. Θα αποδεχτείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος και πως ο δρόμος για την αυτογνωσία θέλει πολλή δύναμη και θάρρος. Αυτοσαρκάζοντας στη διαδρομή όμως όλα φαίνονται πιο εύκολα και αστεία.

Χρησιμοποιώντας τον αυτοσαρκασμό μπορείς να αναπτύξεις καλύτερα και την αίσθηση του χιούμορ σου. Ξεκινώντας από τον εαυτό σου μπορείς να εμπλέξεις και τους γύρω σου στο παιχνίδι. Ανάλογα με το τι θεωρεί ο καθένας αστείο μπορείς να γνωρίσεις τους άλλους καλύτερα και να εκφράσετε παρέα την κωμική πλευρά της ζωής. Στο τέλος της ημέρας, όλοι θα έχετε κάνει μια υπέρβαση και θα δείτε πως οι ανασφάλειές μας μπορούν να εξαφανιστούν αν καταφέρουμε να τις φωνάξουμε δυνατά με το όνομά τους και να γελάσουμε μ’ αυτές.

Το σημαντικότερο όλων είναι πως δε θα χρειάζεσαι κανέναν και τίποτα άλλο για να σου φτιάξει τη διάθεση πέρα από ‘σένα. Θα γίνεις εσύ η καλύτερη παρέα για τον εαυτό σου αλλά και το επίκεντρο του κόσμου σου. Θα έχεις μετατρέψει όλα σου τα μειονεκτήματα σε μυστικά όπλα. Γιατί το θέμα δεν είναι να μπορείς να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις αλλά να μπορείς να γελάς με το γεγονός ότι έπεσες. Κι αυτό να μπορείς να το κάνεις αυθόρμητα ακόμα κι αν είναι για να καλύψεις την αμηχανία σου μπροστά σε όσους σε είδαν στα πατώματα. 

 

Επιμέλεια Κειμένου Ελίνας Ανδρεάδου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου