Σουβλάκια, πίτσα, κρέπα, burger ή κινέζικο; Μια νόστιμη ερώτηση που επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά στο σπίτι κάποιου που δε μαγειρεύει. Γιατί δε μαγειρεύει; Είτε επειδή δεν έχει χρόνο είτε διάθεση, μερικές φορές βαριέται, αλλά τις περισσότερες απλά αρνείται. Αν τον ρωτούσες το λόγο, θα σου έλεγε πως δε μαγειρεύει από άποψη, δε θέλει να λερώνει τα χέρια του. Αν αισθανόταν πιο άνετα μαζί σου, θα σου έλεγε πως απλώς είναι ένας τεμπελάκος που προτιμάει να αφήνει το μαγείρεμα στους ειδικούς.

Όλοι του οι φίλοι κι οι γνωστοί, μα κυρίως η οικογένειά του φροντίζουν πάντα να του θυμίζουν πως με τέτοια μυαλά δε θα ωριμάσει ποτέ, δε θα νοικοκυρευτεί και γενικά πως είναι αδύνατο να ανοίξει σπίτι. Κάποιος απ’ αυτούς σκέφτηκε πως αν του αγόραζε μερικά κατσαρολάκια κι ένα τηγάνι, θα άλλαζε νοοτροπία. Μαντέψτε πού βρίσκονται όλα αυτά αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Σίγουρα όχι στην κουζίνα.

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός επιτυχημένου κινήματος «Δε μαγειρεύω» και σας τους παρουσιάζω ευθύς αμέσως. Αρχικά και βασικά, όσοι δε μαγειρεύουν κερδίζουν πολύτιμο χρόνο απ’ την προσωπική τους ζωή κι επιπλέον βοηθούν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στηρίζοντας τα delivery της γειτονιάς. Μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που θέλουν να δουν είναι το πρόσωπο του ντελιβερά. Τους ηρεμεί κατά κάποιον τρόπο. Τον νιώθουν δικό τους άνθρωπο, γιατί είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζονται.

Φανατικά μαλωμένοι με τα μάτια της κουζίνας, θα προτιμούσαν να πεθάνουν της πείνας παρά να χρειαστεί να τεμαχίσουν κοτόπουλο ή να ψιλοκόψουν ένα κρεμμύδι. Δεν έχουν φορέσει ποτέ στη ζωή τους ποδιά κι η μόνη περίσταση που ίσως το έκαναν, θα ήταν αν αποφάσιζαν να ντυθούν σεφ για τις απόκριες. Παραμένουν πεισματικά μακριά από μαχαίρια κι άλλα εργαλεία της κουζίνας, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν μόνο αν απειλούταν η ζωή τους.

Τα ντουλάπια της κουζίνας τους είναι γεμάτα από ληγμένα τρόφιμα τα οποία ανανεώνονται μόνο αν κάποιος φίλος ή συγγενής προσφερθεί να τους κάνει τα ψώνια. Οι ίδιοι προτιμούν τα τρόφιμα μακράς διάρκειας και κυρίως όσα μπορούν να φαγωθούν χωρίς μαγείρεμα και σε άμεσο χρόνο. Πατατάκια, μπισκότα, κονσέρβες κι άλλα τέτοια δηλαδή. Εννοείται πως λατρεύουν τα προμαγειρεμένα φαγητά καθώς η μόνη οικιακή συσκευή για την οποία τρέφουν μια συμπάθεια είναι ο φούρνος μικροκυμάτων.

Πέρα από την ανένδοτή τους αποχή απ’ την κουζίνα, όσοι δε μαγειρεύουν είναι συνήθως πολύ εύκολοι στο φαγητό καθώς δεν έχουν κι απαιτήσεις. Τρώνε τα πάντα και το απολαμβάνουν περισσότερο. Αυτό γιατί το αντιμετωπίζουν κάθε φορά σαν μια νέα έκπληξη, είτε το έχουν παραγγείλει είτε προέρχεται από τάπερ της μαμάς.

Μη γνωρίζοντας λοιπόν τη διαδικασία του μαγειρέματος, δημιουργούν ένα μυστήριο γύρω απ’ τα φαγητά. Έτσι, κάθε γεύμα αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία και το φαγητό δε χάνει τη μαγεία του, αφού δεν το έχουν δει ποτέ στην ακατέργαστή του φάση. Είναι σαν να βλέπουν κάποιον μόνιμα περιποιημένο και δεν τον έχουν δει ποτέ αχτένιστο κι αγουροξυπνημένο.

Όσο για τα τάπερ της μαμάς, με αυτά έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Τα κρατάνε κλειδωμένα στην κατάψυξη του ψυγείου τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τα αφήσουν ελεύθερα. Είτε όταν έχουν ξεμείνει πια από λεφτά είτε όταν έχουν καταλάβει πως το πολύ απ’ έξω άρχισε να φαίνεται και στους έξω. Πέταξαν κοιλίτσα δηλαδή. Έτσι, κρατάνε χαρούμενη και τη μαμά –η οποία αισθάνεται πως ακόμα περιποιείται το παιδάκι της αν και δε μένουν πλέον μαζί– αλλά και την υγεία τους καθώς είναι αδιανόητο να τρώνε συνέχεια απ’ έξω και να περνάνε με επιτυχία τις αιματολογικές τους εξετάσεις.

Σίγουρα έχουν προσπαθήσει να μαγειρέψουν κάποια στιγμή στη ζωή τους για κάποιον ξεχωριστό άνθρωπο που ήθελαν να ευχαριστήσουν. Μπορεί να μην τα κατάφεραν αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είχαν δημιουργήσει και προσδοκίες σε κανέναν. Απλώς μερικοί από εμάς δεν είμαστε γεννημένοι για την κουζίνα.

Αφήστε μας λοιπόν να κάνουμε αυτά στα οποία είμαστε καλοί κι εμείς θα σας λέμε κάθε φορά τι ωραίο που είναι το φαγητό σας, ακόμα κι αν χρειαστεί να πούμε ψέματα για να μη σας στεναχωρήσουμε. Και να μας αγαπάτε ένα κλικ παραπάνω, γιατί μπορεί να μη μαγειρεύουμε, αλλά ξέρουμε να σας βγάζουμε έξω για φαΐ.

 

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου