Θάρρος ή αλήθεια; Δύο παίκτες, μια ερώτηση. Θάρρος ή αλήθεια. Η ώρα περνάει. Ακούς τους δείκτες του ρολογιού να γυρνάνε. Τι απαντάς; Θα είσαι ο απρόβλεπτος τύπος αυτήν τη φορά ή ο προβλέψιμος που λέει πάντα μα πάντα την αλήθεια, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος;

Ζεις στο τώρα ή στο χθες; Σκέφτηκες ποτέ να αλλάξεις την απάντησή σου; Έχεις μόνο αλήθεια να ρίξεις στο τραπέζι ή μπορεί να υπάρξει και λίγο θάρρος σ’ αυτόν το γύρο; Θα τολμούσες ποτέ να αφεθείς και να χάσεις για μια στιγμή τον έλεγχο; Θα ήθελες να είσαι εσύ για μια φορά ο τολμηρός τύπος που τους ξαφνιάζει όλους, μαζί και τον εαυτό του, όταν απαντάει με θάρρος «θάρρος»;

Θάρρος ή αλήθεια; Διάλεξε επιτέλους θάρρος. Μόλις δώσεις την απάντηση θα νιώσεις αμέσως άλλος άνθρωπος, αλήθεια. Θα νιώσεις σαν να πετάς πάνω από ‘σένα και θα καμαρώνεις τον τολμηρό απρόβλεπτο τύπο που μοιάζει με κάποιον που ήξερες παλιά, με κάποιον σαν εσένα, αλλά όχι εσένα.

Ο προβλέψιμος, μάλλον βαρετός τύπος θα δώσει τη θέση του στον επικίνδυνό σου εαυτό που μπορεί να κάνει τα πάντα χωρίς ίχνος κόμπλεξ και να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση του αντιπάλου του. Τότε θα ξαφνιαστείς κι εσύ ο ίδιος από όσα νόμιζες πως ποτέ δε θα μπορούσες να κάνεις. Θα νιώσεις σαν ένα λιοντάρι στη ζούγκλα, ένας βασιλιάς, ένας θαρραλέος ιππότης πάνω στο λευκό του άλογο. Για μια στιγμή, τη δική σου στιγμή, θα είσαι το επίκεντρο του κόσμου.

Το αν θα σε αποθεώσει το κοινό είναι πάνω σου πλέον. Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να πάρεις το μικρόφωνο και να τραγουδήσεις. Τραγούδα δυνατά και διασκέδασέ το, όσο φάλτσος κι αν είσαι. Γιατί αυτό σημαίνει να είσαι θαρραλέος. Θάρρος δε σημαίνει επιτυχία. Θάρρος είναι η προσπάθεια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Θάρρος σημαίνει να τολμάς να κάνεις όλα όσα σου λένε οι άλλοι ότι δεν μπορείς, θάρρος είναι να μη δέχεσαι όρια από κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό σου, να βλέπεις δρόμους εκεί που όλοι βλέπουν εμπόδια.

Θάρρος σημαίνει να ποντάρεις στον εαυτό σου με δανεικές ελπίδες, ενώ ξέρεις πως ο αντίπαλος είναι δυνατότερος από ‘σένα. Να πετάς τις παρωπίδες του προβλέψιμου τύπου και να περνάς το δρόμο με το πάσο σου, ακούγοντας τα κορναρίσματα σαν επευφημίες. Θάρρος σημαίνει να βλέπεις φως, όταν όλοι βλέπουν σκοτάδι.

Νιώθεις σαν να είσαι ο πρωταγωνιστής στην ιστορία σου τώρα; Είπες θάρρος. Δεν μπορείς να το πάρεις πίσω. Η καρδιά σου κοντεύει να εκραγεί, αλλά δεν έχεις νιώσει ποτέ σου καλύτερα. Μακάρι να μπορούσες να αισθάνεσαι έτσι συνέχεια. Μακάρι να μπορούσες να προκαλέσεις αυτό το συναίσθημα και στους άλλους. Μήπως μπορείς; Το θάρρος είναι μια επιλογή. Επιλογή να ζεις στο σήμερα. Επιλογή να προκαλείς και να δέχεσαι προκλήσεις. Θάρρος είναι να δημιουργείς μια αλήθεια τόσο ενδιαφέρουσα που όταν απαντάς «αλήθεια» στην ερώτηση θα είναι σαν να δημιουργείς μια νέα διάσταση στο παιχνίδι.

Κανένα πρόβλημα να επιλέγεις να πεις την αλήθεια, βέβαια. Κανένα πρόβλημα να θέλεις να βλέπεις πού πατάς και να παραμένεις στη θέση του οδηγού. Κανένα πρόβλημα να θέλεις να παίξεις από το γήπεδό σου. Κανείς δεν κέρδισε το παιχνίδι όμως παραμένοντας στο γήπεδό του. Πρέπει να περάσεις κι από τη μεριά του αντιπάλου. Γιατί παίζεις εξάλλου το παιχνίδι αν δε θέλεις να κερδίσεις;

Ο χρόνος σου τελείωσε. Τι απαντάς; Διάλεξε θάρρος, γιατί οι θαρραλέοι γελάνε πιο πολύ. Διάλεξε θάρρος, γιατί η αλήθεια είναι περιοριστική, δεν έχει να σου προσφέρει κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη ξέρεις και δεν μπορεί να σε οδηγήσει σε νέες περιπέτειες. Επιλέγοντας την αλήθεια δε θα μάθεις ποτέ κάτι καινούριο. Η αλήθεια είναι μια σταθερή μεταβλητή, κολλημένη στο παρελθόν. Διάλεξε θάρρος λοιπόν, γιατί η αλήθεια είναι μάλλον βαρετή, εκτός αν είναι η αλήθεια ενός απρόβλεπτου. Ο απρόβλεπτος όμως δεν επιλέγει ποτέ την αλήθεια.

Συντάκτης: Ελίνα Ανδρεάδου