Ωραίο πράγμα η δουλειά. Να υπάρχει συνεργασία, συναδελφικότητα, ευχάριστο κλίμα και καλές συνθήκες κι εννοείται ένας ικανοποιητικός μισθός. Παρ’ όλα αυτά, ελάτε, σηκώστε χέρι. Όλοι έχουμε περάσει το στάδιο που θέλαμε να τα παρατήσουμε γιατί μας έκαναν τη ζωή δύσκολη· τι εννοώ;

Mη υγιές περιβάλλον και συνάδελφοι, γελοίο μισθό ή καθυστέρηση πληρωμής, εξαντλητικές ώρες εργασίες χωρίς αναγνώριση κι εννοείται χωρίς πληρωμή υπερωριών. Ένας εργοδότης με κακό και σεξιστικό χιούμορ, που θα κοιτάζει μόνο την τσέπη του. Συναδέλφους, που θα θέλουν να σε χαντακώσουν και θα λένε ψέματα μπρος και πίσω από την πλάτη σου. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Είναι κομματάκι γνώριμα; Κι αν ναι, πώς το αντιμετωπίσατε;

Έχει τύχει στην εστίαση, πελάτης να φωνάζει χωρίς λόγο κι αιτία, επειδή άλλος σερβιτόρος σκόνταψε και χύθηκε λίγο νερό από τα νερά στον δίσκο και να καταλήγουμε στο τέλος να χειρονομεί, δείχνοντάς μου τα αχαμνά του. Εννοείται η εργοδοσία δεν έκανε τίποτα κι εννοείται οι υπόλοιποι πελάτες ήταν αυτοί που τον έβρισαν. Αν αυτό συνέβαινε τώρα, ίσως η κατάληξη να ήταν εντελώς αλλιώτικη.

Αν το περνάς και βιώνεις τις χειρότερες μέρες στον εργασιακό σου χώρο, τότε πώς το αντιμετωπίζεις; Έχεις βρει τον τρόπο ή περιμένεις με σταυρωμένα χέρια για ένα θαύμα; Βάλε ένα challenge στον εαυτό σου και πες «εγώ θα ανατρέψω τους όρους από σήμερα, θα μου φέρονται αλλιώς».

 

Ο φόβος με τα όρια

Πολλοί φοβούνται να βάλουν όρια κι εκεί χάνεται η μπάλα. Γι’ αρχή πρέπει να αποδεχτούμε ότι βάζοντας όρια ανάμεσα σ’ εμάς και στο εργασιακό μας περιβάλλον, σεβόμαστε πρώτα εμάς. Δεν αφήνουμε να μας καταπατάνε και παλεύουμε για το δυνατόν καλύτερο. Βάζουμε όρια, για να μη μας «καβαλήσουν» και για να προστατέψουμε και την ψυχική μας υγεία.

 

 

Θέτουμε στόχους

Αν έχουμε ξεκάθαρους στόχους στην εργασία μας, αυτόματα θέτονται και τα όρια. Τι θέλουμε να πετύχουμε; Σε τι διάστημα; Είναι εφικτό; Μια ατζέντα, ένα πλάνο οργάνωσης, πάντα θα είναι μια επιπλέον βοήθεια.

 

Καταπολέμησε τη χειριστική συμπεριφορά

Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να τους λένε όχι και προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν και να σε πείσουν να κάνεις αυτό που θέλουν, με τον τρόπο που αυτοί θέλουν. Να λες όχι και να δείχνεις την άρνησή σου, με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν είσαι μαριονέτα κανενός.  Το να λες όχι και να είσαι ωμός και ταυτόχρονα ευγενικός, σε αποφάσεις που δυσανασχετούν, δεν είναι κάτι εύκολο και σίγουρα θέλει εξάσκηση και χρόνο.

 

Πόλεμος συναισθημάτων

Θα έρθουν στιγμές που το συναίσθημα κι η φόρτιση από την κούραση και την όποια άσχημη συμπεριφορά, θα χτυπήσει κόκκινο. Θα ‘σαι ωρολογιακή βόμβα. Δυστυχώς κάπως έτσι σκοτώνεις την ψυχική σου υγεία. Κάπως έτσι μένεις πίσω από τους άλλους και βρίσκουν πάτημα να σε χαντακώσουν. Διαχώρισε τα συναισθήματά σου, έτσι ώστε να υπάρχει εσωτερική ισορροπία.

 

Τελεσίγραφο αλά Γαλλικά

Οι Γάλλοι φημίζονται για την ευγένειά τους, έτσι κι εσύ! Όταν έχεις δώσει τον καλύτερό σου εαυτό, έχεις υπερβεί τον εαυτό σου, έχεις χάσει τον ύπνο σου και ζεις κι αναπνέεις για τους επαγγελματικούς σου στόχους και παρ’ όλα αυτά, σε αψηφούν, δίνεις τελεσίγραφο. Επιδίωξε να κάνεις ξεκάθαρα τα παράπονα και τους στόχους σου με ευγενικό πάντα τρόπο, αναζητώντας μια βιώσιμη και για τις δύο πλευρές λύση. Για παράδειγμα: «Θέλω να γίνει η δουλειά, αλλά θέλω επίσης να προστατεύσω την προσωπική μου ζωή.»

Να θυμάστε ένα πράγμα. Όταν χάνεις τον εαυτό σου για τους άλλους, η μάχη είναι χαμένη από χέρι. Αν εσύ δεν είσαι καλά μέσα σου, πώς θα είσαι καλά με τους γύρω σου;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου