Υπάρχουν πολλές άβολες στιγμές σε μια σχέση που ταυτόχρονα κρύβουν ανυπομονησία. Μια από αυτές, είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί ο ένας στο σπίτι του άλλου. Άλλωστε, είναι σημαντικό βήμα για τη σχέση καθώς ο χώρος που μένουμε υποδηλώνει τον χαρακτήρα μας και μαρτυρά τα χούγια μας. Τις συνήθειές μας. Θα ‘ναι καθαρό; Η καθαριότητα εξάλλου, είναι η μισή αρχοντιά. Θα ‘ναι τακτοποιημένο; Πώς θα το έχει διακοσμήσει; Κι αν όλα είναι τέλεια, αλλά το ταίρι σου, προτιμά την ακαταστασία;

Ως παθούσα, θα μιλήσω πρώτη και θα πω, ότι για ένα φεγγάρι κι ενώ έβγαινα μ’ ένα παιδί που αντικειμενικά τα είχε όλα. Μπαίνοντας στο σπίτι του, αντίκριζες το χάος. Κρεβάτι δεν υπήρχε, παρά ένα στρώμα πεταμένο. Βιβλία διάσπαρτα παντού, τασάκια σε κάθε γωνιά σχεδόν γεμάτα και μια κουζίνα που ήταν σαν να είχε πέσει βόμβα στο κεντρικό πλακάκι της. Κι οκ, δε γίνεται να είναι τα πάντα τέλεια σ’ αυτή τη ζωή, δεν είμαι κι εγώ για να το ζητάω. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως: πόσες φορές έχουμε ξενερώσει όταν το σπίτι του/της συντρόφου μας ήταν σαν να βγήκε από ταινία τρόμου;

Στο θέμα μας λοιπόν, εννοείται ότι θα προσέξεις αρκετά και θα παρατηρήσεις περισσότερα την πρώτη φορά που θα βρεθείς στο σπίτι της σχέσης σου. Κι αυτό γιατί, σίγουρα, θα μάθεις πολλά για τον άνθρωπό σου. Το αν θα τα βρεις κι ωραία τώρα, είναι άλλη ιστορία. Σίγουρα όμως θα παρατηρήσεις:

 

Φυτά και κατοικίδιο

Μεταξύ μας, ειδικά όταν παρά είσαι τσιμπημένος/η και ζεις σε ολόδικό σου σύννεφο, το ν’ αντικρίζεις είτε φυτά είτε κάποιο κατοικίδιο, σου βγάζει μια αίσθηση υπευθυνότητας. Ενδεχομένως θα θεωρήσεις πως τα φυτά δε συγκρίνονται με το να έχεις στην κηδεμονία σου μια ζωή, αλλά βάλε τον εαυτό σου στη θέση του ανθρώπου που έχεις απέναντί σου κι αναρωτήσου: εσύ θα έμπαινες στη διαδικασία να ποτίζεις, να κλαδεύεις ένα φυτό, να το βλέπεις να μεγαλώνει; Ή μήπως θεωρείς ότι μπορεί και μοναχό του;

 

Βιβλία και πίνακες, cd, βινύλια και DVD

Κάτι γυρνάει μέσα σου απότομα και σκέφτεσαι αν το παίζει δήθεν ή όντως είναι τόσο ψαγμένο τυπάκι. Έπειτα, κοιτάς το περιεχόμενο κι ανακαλύπτεις τις επιρροές του, τα ακούσματα που έχει, τι προτιμά για να χαλαρώνει. Το να έχει κάποιος στο σπίτι του τέχνη και να μην έχει αγοράσει κορνίζες έτοιμες από το ΙΚΕΑ, επίσης, δηλώνει πως δε μένει μόνο στα βασικά κι ενδιαφέρεται για κάτι πιο ουσιαστικό, ενώ έχει προσωπικό κριτήριο που δε φοβάται να δείξει. Συν του ότι ενδιαφέρεται για το σπίτι του, αλλά φροντίζει να μαθαίνει και δέκα πράγματα παραπάνω για να εξελίσσεται μέσα απ’ αυτά.

 

Φωτογραφίες

Όσο νωρίς και να είναι, θες να δεις έστω στα κλεφτά την οικογένεια του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου. Θες να δεις από ποιον πήρε, να μάθεις διακριτικά τι σχέσεις έχουν, αν έχει αδέρφια κι αν είναι δεμένοι. Είναι ωραίο να σου ανοίγεται ο άλλος μέσα από την ανάμνηση μιας φωτογραφίας κι είναι ακόμη πιο ωραίο, να ξέρεις ότι έγινε αυθόρμητα επειδή την είδες και ρώτησες, έτσι απλά και χαλαρά.

 

Το ψυγείο

Υπάρχει ένα είδος κουτσομπολιού κάπως πιο παράδοξο, που εμένα προσωπικά με ξετρελαίνει: όταν μου δίνεται η άδεια, θέλω να ψαχουλέψω το ψυγείο. Μ’ αρέσει, δεν ξέρω τον λόγο και δε με αφορά να τον μάθω κιόλας. Με εξιτάρει να ξέρω τι τρώει κι αν είναι της προχειρότητας στο φαγητό ή αν προσέχει. Αν έχει μέσα μπίρα ή κρασί κι αν προτιμά μουστάρδα ή μαγιονέζα, ή αν έχει κανένα κουτί πίτσας ξεχασμένο από το 2012.

 

Μπάνιο και κρεβατοκάμαρα

Άλλωστε, αποτελούν τα πιο βασικά δωμάτια του σπιτιού. Το πρώτο εύχεσαι να είναι καθαρό και να μπορείς ν’ ακουμπήσεις άνετα, χωρίς φόβο μήπως κολλήσεις τίποτα. Το δεύτερο, θέλοντας και μη, αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα, αφού φτιάχνεται με βάση τα γούστα μας -τα βίτσια μας- και τον χαρακτήρα μας. Μέσα σε μια κρεβατοκάμαρα, μπορείς να μάθεις πράγματα για το ταίρι σου, χωρίς να σου μιλήσει. Δε χρειάζεται, είναι όλα μπροστά σου.

Αλήθεια, θα έφευγες από μια σχέση, αν το σπίτι σε απογοήτευε;

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου