«Οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι σαν το τάβλι: πόρτες, πλακωτό και φεύγα. Τα παιχνίδια εναλλάσσονται ανάλογα με τη φάση της σχέσης και τα άτομα που την απαρτίζουν. Όμως, όπως σε κάθε παιχνίδι, ένα πράγμα είναι βέβαιο: κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει.»

Αυτή είναι μια από τις πιο γνωστές ατάκες της Ράνιας της καρδιάς μας από τη σειρά «Singles» του Mega. Όλοι λίγο πολύ έχουμε δει τη σειρά και ξέρουμε το σενάριο κι η σειρά έχει αφήσει ιστορία. Ίσως να φταίει το casting: Παναγιώτα Βλαντή, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Σολωμού, Σάννυ Χατζηαργύρη κι άλλοι πολλοί που άφησαν το στίγμα τους.

Οι θεωρίες της Ράνιας όμως έκαναν κι ακόμα κάνουν πάταγο. Είναι επειδή η Ράνια κατάφερε μέσα από χιούμορ να μας πει μεγάλες αλήθειες για τη ζωή, τον έρωτα, τη φιλία και την ευτυχία. Κι ίσως αυτό να είναι που λείπει από τη ζωή μας τελικά. Το χιούμορ!

«Τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία. Ναι, αλλά ούτε η φτώχεια μπορεί να την αγοράσει. Κι αν αυτά τα δύο πράγματα, είναι το ίδιο, εγώ προτιμώ να έχω λεφτά, αν δε σας πειράζει…» Μια ατάκα και μια θεωρία που τη σκεφτόμαστε κάθε τέλη του μήνα που μόλις έχει μπει και μόλις έχει κιόλας εξαφανιστεί ο μισθός.

Τα παίρνουμε όλα τόσο σοβαρά και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να περάσει λιγάκι καλά. Φοβόμαστε τον αυτοσαρκασμό και μεταξύ μας, ίσως τελευταία να έχουμε χάσει και λιγάκι το νόημα της ζωής, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. «Περνάμε τις ζωές μας, αναζητώντας την ευτυχία. Μερικές φορές όμως, την αναζητούμε τόσο επίμονα που ξεχνάμε να είμαστε ευτυχισμένοι». Κι έπειτα: «Η Ευτυχία είναι σαν ένα μπουκάλι κρασί που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Μας περιμένει να το ανοίξουμε και να το πιούμε, αλλά εμείς έχουμε χάσει το ανοιχτήρι».

Χρειαζόμαστε όμως οπωσδήποτε το ανοιχτήρι για να ανοίξουμε αυτό το μπουκάλι; Ναι, το ανοιχτήρι θα μας λύσει τα χέρια και θα κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη και γρήγορη. Αλλά, υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να πας στην Πόλη κι υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε κι ας μην είναι πάντα οι πιο εύκολοι και γρήγοροι, είναι όμως εξίσου αποτελεσματικοί. Μήπως λοιπόν τα πράγματα είναι πιο απλά από ότι νομίζουμε κι η πολλή ανάλυση βλάπτει εμάς και τους γύρω μας;

Κι αυτό ισχύει και στον έρωτα. Όλοι μας έχουμε πονέσει, αλλά ο πόνος είναι υποκειμενικός και φυσικά η Ράνια έχει δώσει τις συμβουλές της πάνω στο θέμα. «Ο χωρισμός από έναν άντρα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη καθημερινή μας αφόδeuση. Πάτα δυο φορές το καζανάκι για να βεβαιωθείς ότι η κouράδα έχει φύγει μια και καλή». Βέβαια, εδώ η Ράνια αναφέρετε συγκεκριμένα στους άντρες, αλλά η συμβουλή πάει και για τις γυναίκες αντίστοιχα κι αυτά είναι σίγουρα οι σκέψεις στο κεφάλι των κολλητών που πλήττουν να μας βλέπουν στα πατώματα για ανθρώπους που δε μας αξίζουν.

Όμως ο έρωτας είναι έρωτας και τον νοιάζει τι λένε οι κολλητοί. Αν τη δαγκώσεις τη λαμαρίνα, είσαι διατεθειμέν@ να κάνεις τρέλες και να αλλάξεις τη ζωή σου σε δεύτερα. Άλλωστε: «Από την πρώτη στιγμή που τα πρωτόνια αντίκρυσαν τα ηλεκτρόνια, ενώθηκαν με έρωτα κεραυνοβόλο. Όμως όλοι ξέρουμε ότι ένας κεραυνοβόλος έρωτας, μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα».

Όμως δε θέλω να σας κουράσω με άλλες θεωρίες. Αξίζει απλώς να πούμε, πως οι ατάκες του χαρακτήρα της Ράνιας, ήταν υπερβολικά ρεαλιστικές και πλέον διαχρονικές στο σήμερα. Ήταν κυνική; Ναι. Αλλά, κατά βάθος δεν έπαιρνε και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό της κι ήξερε καλά πότε οι συμπεριφορές της ήταν υπερβολικές. Και μπορεί να πρόκειται για μια σχετικά light και χιουμοριστική σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά όλα έχουν κάτι να μας διδάξουν και στην προκειμένη περίπτωση, σίγουρα η Ράνια, δεν ήταν ένας χαρακτήρας που φτιάχτηκε στα πρόχειρα για τις ανάγκες ενός σεναρίου, αλλά είχε κάτι ουσιαστικό να πει κι αποτύπωνε τις συμπεριφορές και τις στάσεις που πολλοί από εμάς έχουμε για τον έρωτα και τη ζωή γενικότερα.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Ηλιάνα Τσακίρη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά