«Σε μια σχέση συναντάμε κάποιον με τον οποίον μοιραζόμαστε την αίσθηση ότι είμαστε ατελείς χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας προκειμένου να ολοκληρώσουμε ο ένας τον άλλον, να αλληλοσυμπληρωθούμε, να αλληλοεξελιχθούμε. Η επαφή με τον άλλον μάς κάνει να εξερευνήσουμε τις ανεπάρκειές μας, να ψάξουμε, να εξελιχθούμε, να συνειδητοποιήσουμε, να αλλάξουμε, να μεγαλώσουμε, ανακαλύπτοντας τον καλύτερό μας εαυτό», έχει γράψει ο Αργεντινός ψυχοθεραπευτής Jorge Bucay σε ένα από τα πολλά βιβλία του.

Αν η σχέση από την πρώτη κιόλας μέρα δημιουργίας της στηριχθεί σε σωστές βάσεις, σίγουρα θα αποτελεί για κάθε σύντροφο μια ταυτόχρονη συνάντηση με το ταίρι αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό και θα έχει όχι μόνο διάρκεια αλλά και ποιότητα. Φαντάσου λοιπόν μια σχέση στην οποία οι σύντροφοι αισθάνονται πλήρεις, γεμάτοι, ερωτεύσιμοι -γιατί όχι και ερωτευμένοι- όσος καιρός κι αν έχει περάσει από τη μέρα που πρωτογνωρίστηκαν.

Ήρθε τώρα η ώρα να μιλήσουμε για τους ερευνητές J. Gottman και R. Levenson (1975), οι οποίοι ξεκίνησαν μια μεγάλη έρευνα, η οποία κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια. Μελέτησαν 44000 ζευγάρια μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, λαμβάνοντας υπόψιν στοιχεία φυσιολογίας και προσδιορίζοντας με ακρίβεια τα συναισθήματά τους κάθε δευτερόλεπτο. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σπουδαίο ταυτόχρονα είναι ότι τα στοιχεία τους συνδυάστηκαν με ζευγάρια που είχαν μια ευτυχισμένη ζωή με διάρκεια και έφτασαν σε ακρίβεια στο ποσοστό πρόβλεψης μεγαλύτερη του 90% (!). Ναι, καλά άκουσες! Δε νομίζεις ότι πρέπει να δούμε κάποια από αυτά τα στοιχεία;

 

1. Στα ευτυχισμένα ζευγάρια υπάρχει τρυφερότητα μεταξύ των συντρόφων

Οι έρευνες έγιναν σε χιλιάδες ζευγάρια, τόσο ομοφυλόφιλα όσο και ετεροφυλόφιλα, τα οποία βρίσκονταν σε μακροχρόνια σχέση, ήταν φρεσκοπαντρεμένα ή είχαν παιδιά και έδειξαν ότι οι πραγματικά ευτυχισμένοι σύντροφοι ήταν τρυφεροί ο ένας απέναντι στον άλλον. Ο λόγος και η επικοινωνία τους απέπνεε γλυκύτητα και οι λέξεις και οι προσφωνήσεις που χρησιμοποιούσαν ήταν χαριτωμένες και προσεγμένες.

 

2. Οι ευτυχισμένοι σύντροφοι επιλύουν γρήγορα τα προβλήματα

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια είχαν την ικανότητα της γρήγορης «επαναφοράς» από ένα αρνητικό συναίσθημα. Για παράδειγμα, στις ζόρικες καταστάσεις, όπως μετά από μια λογομαχία για ένα σοβαρό θέμα, οι σύντροφοι κατάφερναν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα αλλά και να επαναφέρουν την εγγύτητα και την τρυφερότητα μεταξύ τους. Ήταν θα λέγαμε άψογοι «μάστορες» της όποιας ζημιάς μπορούσε να επιφέρει ένας καβγάς, ιδιότητα βέβαια που έκανε τη σχέση άκρως ανθεκτική στο πέρασμα του χρόνου.

 

3. Στις πετυχημένες σχέσεις μεγιστοποιούνται οι ανάγκες και των δύο

Πόσο σπάνιο αλήθεια σε μία σχέση και οι δύο σύντροφοι να γνωρίζουν τι ακριβώς έχει ανάγκη το ταίρι, ποιες είναι οι επιθυμίες και οι στόχοι του και καθημερινά να στηρίζουν ο ένας τον άλλον προς αυτή την κατεύθυνση. Μια αληθινά στενή και αυθεντική σχέση θα δημιουργηθεί μόνο εάν καταφέρει ο καθένας να παρακάμψει τις δυσκολίες, να χαίρεται και να στηρίζει τις μεταξύ τους ομοιότητες αλλά και να δέχεται τις διαφορές, κάνοντας τα πάντα για να συνεχίσουν να βιώνουν ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου. Όταν λοιπόν υπάρχει άνευ όρων αποδοχή και από τις δύο πλευρές, οι επιθυμίες θα παίρνουν σάρκα και οστά και η ζωή τους θα αποκτά σιγά-σιγά εκείνη την εξιδανικευμένη εικόνα που έχουν στο βάθος του μυαλού τους.

 

4. Οι ευτυχισμένες σχέσεις εκπέμπουν ηρεμία και ευγνωμοσύνη

Οι δύο σύντροφοι είναι πάντα ήρεμοι και γαλήνιοι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν τους ενοχλεί τίποτα ή ότι δε διαφωνούν αλλά ότι έχουν μια αξιοζήλευτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με την οποία αντιμετωπίζουν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους, ακόμα και εκείνες τις πολύ δύσκολες μέρες, εκείνες που θα κληθούν να παραμερίσουν τα «μελανά» σημεία της προσωπικότητάς τους, προκειμένου να πορευθούν μαζί στην πρόκληση που τους παρουσιάστηκε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά θα τους ακούσεις να εκφράζουν ευγνωμοσύνη για τον σύντροφό τους και για το ότι είναι στη ζωή τους. Μάλιστα, οι έρευνες έδειξαν ότι τα θετικά συναισθήματα που βιώνουν αυτά τα ζευγάρια είναι πέντε φορές περισσότερα από τα όποια αρνητικά και στενόχωρα συναισθήματα βιώνουν ανά καιρούς. Θα εντυπωσιαστείς κι εσύ αν μάθεις ότι τα ζευγάρια που είχαν προβλήματα και παρουσίαζαν μεγάλες πιθανότητες χωρισμού στο μέλλον βιώνουν περίπου ίδια θετικά και αρνητικά συναισθήματα.

 

Μακροζωία, αφθονία αγαθών, ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα και διαμόρφωση πιο επιτυχημένων παιδιών είναι κάποια από τα οφέλη που απολαμβάνει κανείς με την ψυχή του όταν αποτελεί κομμάτι μιας αληθινά ευτυχισμένης συντροφικής σχέσης. Είναι αυτές οι σχέσεις που δίνουν νόημα στον δρόμο της ζωής των ερωτευμένων συντρόφων, αυτές οι σχέσεις που τροφοδοτούνται από την αμοιβαία αφοσίωση, τον αμοιβαίο σεβασμό, την αμοιβαία έλξη. Είναι αυτές οι σχέσεις στις οποίες οι σύντροφοι ίσως έχουν δώσει μεταξύ τους κάποια άτυπη συμφωνία πως ό,τι και να προκύψει στην κοινή τους ζωή θα το αντιμετωπίσουν ψύχραιμα και με αγάπη, γιατί πάνω και πέρα από όλα σημασία έχει η διαφύλαξη και η εξέλιξη της σχέσης, αυτού του ζωντανού οργανισμού.

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.