Βατόμουρο, μήλο, ροδάκινο, κεχριμπάρι, σανδαλόξυλο, βανίλια, ορχιδέα, αγριολούλουδα, φρούτα του δάσους, βανίλια, αμύγδαλο, κύμινο, κανέλα, νότες φράουλας, γιασεμί, βιολέτα, κέδρος και νότες καφέ… Το καθένα από αυτά είναι κι ένα μοναδικό συστατικό ενός μοναδικού αρώματος, κι ενδεχομένως ενός μοναδικού ανθρώπου!

Τα αρώματα αποτελούν βασικά εφόδια της σαγήνης. Η ιστορία τους ξεκινά από τόσο παλιά: Ο Ιούλιος Καίσαρας αποκαλούσε τα αρώματα «φωτιά του έρωτα», ενώ η Κλεοπάτρα έκανε χρήση από συνδυασμούς αρωμάτων κι οπιούχων για να αποπλανεί του άνδρες.

Βλέπεις, περνώντας, αφήνεις στο διάβα σου μια μυρωδιά, μια χρωματισμένη αύρα, που έρχεται να προσθέσει τα κομματάκια του παζλ της προσωπικότητάς σου ή να τοποθετήσει το πρώτο κομματάκι, αν πρόκειται για την πρώτη εντύπωση που έδωσες σε κάποιον. Άλλωστε, ο κάθε άνθρωπος μπαίνει μέσα σου με τη μυρωδιά του κι εσύ με τη σειρά σου μπαίνεις στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου με τη δική σου μυρωδιά, με το δικό σου άρωμα.

Τα αρώματα, λοιπόν, είτε φυσικά είτε χημικά, έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας και να μας κάνουν πιο ελκυστικούς κι ερωτεύσιμους. Η προσωπική μυρωδιά που έχει το κάθε σώμα, σε συνδυασμό με το κατάλληλο άρωμα, μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχολογία μας όσο και τις εντυπώσεις που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς.

Άλλωστε, στις μέρες μας, οι κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι κάποιες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλική διέγερση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ενώ οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στη μνήμη κάποιων οσμών που σχετίζονται με έντονες αισθησιακές εμπειρίες.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να συστηθούμε και με τις φερομόνες, ορμόνες του σώματος οι οποίες ανιχνεύονται στο δέρμα και τον ιδρώτα, μέσω της μυρωδιάς του άλλου, διεγείρουν τα πιο πρωτόγονα κέντρα του εγκεφάλου μας, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια ενστικτώδη διέγερση. Στις φερομόνες αποδίδεται ένας μεγάλος ρόλος σε ό,τι αφορά την ερωτική έλξη, που ενδεχομένως προηγείται της «φάσης εξοικείωσης» δύο ανθρώπων, δηλαδή της ανίχνευσης, της αναζήτησης και της επιλογής συντρόφου με τον οποίο θα κάνουμε σχέση και θα προχωρήσουμε σε μια ερωτική επαφή. Τα άτομα εθίζονται και μαθαίνουν να έλκονται από άτομα που εκκρίνουν κοντινές και συμβατές με αυτά φερομόνες. Στο ταίριασμα δύο ερωτικών συντρόφων, φαίνεται, επομένως, ότι η φύση έχει κυρίαρχο λόγο κι η μυρωδιά είναι τελικά κάτι που όχι μόνο αναγνωρίζουμε, αλλά και λατρεύουμε στον ερωτικό μας σύντροφο.

Επίσης, εσύ το γνώριζες, ότι χορεύοντας σε πολύ κοντινή απόσταση με κάποιον, αυξάνονται οι πιθανότητες ερωτικής έλξης μεταξύ σας; Σε αυτό το σημείο και πάλι το άρωμα κι η ιδιαίτερη μυρωδιά του καβαλιέρου ή της ντάμας σου, έρχεται να λάβει περίοπτη θέση στο φυλάκιο των αναμνήσεών σου και θα σου εξηγήσω αμέσως, όσο πιο επιστημονικά μπορώ, το γιατί.

H τριβή των τμημάτων του δέρματός σας με τον αέρα, απελευθερώνει γύρω από κάθε χορευτή ένα σύννεφο από αερογενή δερμικά μόρια, τα οποία φέρουν φερομόνες. Τα μόρια μεταδίδονται μεταξύ των χορευτών όταν κινούνται ο ένας κοντά στον άλλον. Την ίδια στιγμή, ο γρήγορος χορός παράγει επίσης σωματική θερμότητα και τα βακτήρια του δέρματος μετατρέπουν πολύ γρήγορα σε φερομόνες τα ορμονικά στοιχεία των αυξημένων εκκρίσεων των αδένων, ενώ όταν ακολουθήσει  ένας κολλητός χορός, που αυξάνει την έκθεση στα μηνύματα των παρτενέρ, τα έντονα βλέμματα μαζί με τα έντονα αρώματα στρώνουν εύκολα το κόκκινο χαλί για την ερωτική έλξη.

Τα αγαπημένα  σου αρώματα, τα αρώματα που έχεις συνδέσει με τους ανθρώπους της ζωής σου, με τον σύντροφό σου, με τη μητέρα σου, με το κολλητάρι σου, με την πρώτη αφορμή δε διστάζουν να τρυπώσουν στα ρουθούνια σου. Κάθε φορά που ξυπνάς απ’ το κρεβάτι σου, τα σεντόνια φέρνουν την αύρα του ανθρώπου σου. Κάθε φορά που μαζεύεις απ’ έξω τις φρεσκοπλυμένες πετσέτες, τα αρώματα λεβάντας φέρνουν στο νου τη μητρική φροντίδα. Το βιβλίο που έπιασες μόλις να διαβάσεις έχει τη μυρωδιά της φίλης σου, αφού εκείνη το διάβασε πριν από εσένα, εκείνο το καλοκαίρι που το περάσατε παρέα.

Αρώματα και μυρωδιές που έχεις συνδυάσει με όμορφες, μοναδικές για σένα, στιγμές. Αρώματα που ανακατεύονται με το πρωινό που ετοιμάζεις, τα ζεστά κρουασάν, τον φρέσκο χυμό ρόδι και τον αχνιστό καφέ, που μοσχοβολούν στην κουζίνα σου, μια τρυφερή, καθημερινή, στιγμή, ανάμεσα σε σένα και στον αγαπημένο σου. Καταστάσεις που μένουν στο νου κι αφυπνίζουν τις αισθήσεις, ευχάριστα συναισθήματα, ανομολόγητα πάθη, πραγματικές επίγειες απολαύσεις, ιστορίες με ή και δίχως τέλος.  Αυτά είναι τα καλά (για εσένα και μόνο) αρώματα.

Τα ξεχωρίζεις μέσα σε χιλιάδες μυρωδιές. Στέκουν αξιοπρεπώς στην ατμόσφαιρα αλλά και στο μυαλό σου, εκεί, ανάμεσα σε τόσα αρώματα, με τα εκατοντάδες συστατικά αναμειγμένα ξανά και ξανά μεταξύ τους για να πετύχουν μια λεπτή ισορροπία στην ψυχή σου. Οι αρωματικές τους νότες ταυτίστηκαν από την αρχή με τα στοιχεία του χαρακτήρα σου.

Ένα ml απ’ τα κατάλληλα για εσένα αιθέρια έλαια, ένα και μόνο ml απ’ τις αγαπημένες σου μυρωδιές, είναι ικανό να ξεκλειδώσει κάθε φυλακισμένο εσωτερικό σου ένστικτο, να διεγείρει κάθε σου αίσθηση, να εμπλουτίσει όμορφα τη μέρα σου, περιλούζοντάς σε από ευφορία!

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη