«Μα καλά, θέλει όντως να με γνωρίσει;» «Είναι έτσι με όλους ή μόνο μαζί μου είναι τόσο κοινωνική κι ανοιχτή;» «Βγαίνουμε όλη η παρέα για καφέ, κι αυτός μιλάει μόνο σε ‘μένα. Δε σημαίνει κάτι αυτό;» «Αν με έβλεπε διαφορετικά, δε θα μου είχε προτείνει να βγούμε για ποτό οι δυο μας, γιατί το καθυστερεί;»

Μην πεις ότι δεν έχουν ποτέ περάσει αντίστοιχες σκέψεις απ’ το μυαλό σου, όταν σε πλησιάζει κάποιος ή κάποια, μιλάτε, συζητάτε, έρχεστε λίγο πιο κοντά, περνούν οι ώρες, οι μέρες, ίσως οι μήνες (θέλουμε να ελπίζουμε όχι και τα χρόνια) κι εσύ δεν έχεις αντιληφθεί ποιες είναι, εν τέλει, οι προθέσεις αυτού του ανθρώπου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει βεβαίως και με τα μυστήρια τυπάκια εκεί έξω που ή η πολλή ευγένεια τους έφαγε ή, για να ‘μαστε και ρεαλιστές, δεν έχουν σκεφτεί καν τι θέλουν από εσένα. Μια απλή γνωριμία, κουβέντα πού και πού, την εύνοιά σου για να πάρουν αυτή την προαγωγή, απλή επιβεβαίωση ότι αρέσουν ακόμα, τι;

Γιατί, ναι, ορισμένοι άνθρωποι έχουν ακόμα τη δύναμη να κάνουν 100% ξεκάθαρο αν σε φλερτάρουν ή όχι, αλλά είναι κι αυτοί (οι περισσότεροι, δυστυχώς) που δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, δε θέλουν, δεν το προσπαθούν ή δεν τους βγαίνει. Ίσως να ‘χουν και τους λόγους τους, στην τελική. Ίσως πάλι να ‘ναι αυτή η δημιουργική κι ανεπιτήδευτη ασάφεια που έχει γίνει της μόδας κι εξαπλώνεται πιο γρήγορα κι από ιό της γρίπης!

Και κάπως έτσι, εσύ δεν ξέρεις ούτε πώς να αντιδράσεις, ούτε αν πρέπει να το αφήσεις να εξελιχθεί μόνο του, αν πρέπει να ρωτήσεις ευθέως και με σοβαρότητα (τόση όση) τι έχει ο άλλος στο μυαλό του. Αν είναι από αυτούς που θα παρεξηγηθούν και θα ξεκόψουν τελείως (αν οι προθέσεις ήταν καθαρά φιλικές), αν πάρει μπρος κι επιτέλους κινητοποιηθεί (αν το κίνητρο είναι ερωτικό), αν σε θεωρήσει περίεργο, βιαστικό ή ανασφαλή κι εξαφανιστεί.

Οπότε, τι κάνεις; Σε αυτό το σημείο, σίγουρα θα βοηθούσε πολύ μια έρευνα που έχει γίνει από γνωστό site γνωριμιών και στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 5000 άτομα, απ’ τα οποία και βγήκαν πολλά συμπεράσματα για τα είδη φλερτ που χρησιμοποιούν οι νέοι. Πάρε, λοιπόν, μολύβι και χαρτί και σημείωσε τα δείγματα ενός καθαρού φλερτ συγκρίνοντας αν κάποιο από αυτά ταιριάζει με τα στοιχεία της δικής σας επικοινωνίας…

Είναι, λοιπόν, αυτοί που φλερτάρουν σωματικά, χρησιμοποιώντας κυρίως κινήσεις και μορφασμούς για να προσελκύσουν τον άλλον. Πολλά υποσχόμενα χαμόγελα, επίμονες ματιές και στοχευμένα αγγίγματα είναι συνηθισμένες αντιδράσεις τους. Ευθύς κι αρκετά επιθετικός  τρόπος, δείχνει την αυτοπεποίθηση του απέναντί σου, έχοντας μια μάλλον έμφυτη ικανότητα να τραβά την προσοχή του στόχου του.

Έχουμε απ’ την άλλη και τους ειδικούς στο πιο παιχνιδιάρικο φλερτ. Δε δηλώνουν φανατικοί για σχέση, δεν είναι δηλαδή αυτός κατ’ ανάγκην ο σκοπός τους. Διψάνε να γνωρίσουν καινούριους ανθρώπους, να διασκεδάζουν μαζί τους, να νιώθουν ότι κι ο άλλος το βλέπει έτσι κι έχει ενθουσιαστεί απ’ το ταμπεραμέντο τους και την προσωπικότητά τους. Δε διστάζουν να γίνουν πειραχτήρια, αλλά και να αυτοσαρκαστούν για να προσεγγίσουν τον άλλον. Και ναι, καλά το σκέφτηκες, είναι απ’ τις πλέον μπερδεμένες περιπτώσεις φλερτ, γιατί κοινωνικότητα κι άνεση μπλέκονται με το ερωτικό στοιχείο.

Κι ας περάσουμε τώρα στον ευγενικό τύπο ή στη συνεσταλμένη τύπισσα, εκεί όπου η ευγένεια, οι τρόποι, τα προσεκτικά βήματα κι η διακριτικότητα είναι τα βασικά εργαλεία στη φαρέτρα τους. Αυτούς τους τύπους δε θα τους δεις να βιάζονται. Θα δυσκολευτούν να κάνουν κάποιο κομπλιμέντο, δε θα ανοίξουν γρήγορα τα χαρτιά τους και μάλλον θα αργήσουν πολύ να εκδηλώσουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον. Θα ακούσουν με αφοσίωση αυτά που λες και θα λειτουργήσουν με σχέδιο και μια στρατηγική χαμηλού ρίσκου.

Δεν ανήκει ούτε σε αυτή την κατηγορία; Ωραία, λοιπόν, έχουμε άλλες δύο περιπτώσεις κλασικών φλερτ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν έχεις μπλέξει (πάλι) σε ειδική περίπτωση και δυστυχώς πρέπει να κατεβάσεις εγχειρίδια, να κάνεις συμπόσια με φίλους και γνωστούς, να πας σε ειδικούς, να ρωτήσεις τους ειδήμονες σε αυτά (υπάρχουν, άραγε;), μήπως και καταλάβεις τι γίνεται.

Πάμε τώρα σε πιο στερεοτυπικές καταστάσεις. Οι παραδοσιακοί, λοιπόν, αυτού του κόσμου θεωρούν ακόμα ότι ο άντρας οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα. Είναι ρομαντικοί κι ακολουθούν τους τύπους και την παλιά ιεροτελεστία σε μια γνωριμία. Ο άντρας θα ανοίξει την πόρτα, θα τραβήξει την καρέκλα, δε θα δεχτεί να μην πληρώσει. Η γυναίκα θα δείχνει λίγο ντροπαλή ενώ παράλληλα θα στέλνει με τον δικό της τρόπο το μήνυμα της προσέγγισης και την παρότρυνσή της.

Πάμε τώρα και σε αυτό το φλερτ που δοκιμάζουν οι περισσότεροι εκεί έξω. Προσπαθούν, λοιπόν, να φλερτάρουν έντιμα, επιθυμώντας να δημιουργήσουν αρχικά μια συναισθηματική επαφή με τον άλλον, και μετά να εκδηλώσουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον. Στις πρώτες συναντήσεις θα τους δεις να λένε πράγματα για τη ζωή τους και να κάνουν πολλές ερωτήσεις, προκειμένου να μάθουν τον άλλον. Συνήθως, επιδιώκουν να κάνουν ουσιαστικές σχέσεις με λίγους συμβιβασμούς κι υψηλά στάνταρ. Όπως καταλαβαίνεις κι εσύ, μάλλον θα ‘σαι τυχερός αν ο απέναντί σου έχει τέτοια στοιχεία και φυσικά αν τα αισθήματα είναι ίδια κι απ’ τη δική σου πλευρά!

Και τώρα πια που πήρες μια γεύση για το πώς λειτουργούν πολλοί σε αυτό τον τομέα ή που έβγαλες τα δικά σου πορίσματα, ίσως είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις σήματα ευγένειας, σήματα έλξης και φλερτ, σήματα κοινωνικότητας. Άλλωστε, όλοι μας, καθημερινά στέλνουμε συνειδητά κι ασυνείδητα μηνύματα ο ένας στον άλλον. Ρίξε κι εσύ μια διαπεραστική ματιά, κι ίσως να βρεις τρόπο να τα αποκρυπτογραφήσεις.

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη