Πολλοί θεωρούν ότι τελικά δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα των συνηθειών μας, των επαναλαμβανόμενων καθημερινών μας πράξεων. Αυτά που σκεφτόμαστε, που παρακολουθούμε, που διαβάζουμε και που ακούμε έρχονται να «χαράξουν» σταδιακά την προσωπικότητά μας και να διαμορφώσουν αυτό που ονειρευόμαστε να γίνουμε ή αυτό που ίσως τυχαία καταλήξαμε να είμαστε και μπορεί να μη μας αρέσει και τόσο πολύ.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι ο γνωστός συγγραφέας Stephen Covey, στο βιβλίο του «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων», αναφέρει μια πολύ όμορφη και πρακτική τεχνική για τους δύο Κύκλους που υπάρχουν στη ζωή καθενός από εμάς, οι οποίοι και είναι ο «Κύκλος της ανησυχίας» και ο «Κύκλος της επιρροής». Με αυτούς τους δύο κύκλους μπορούμε να αλλάξουμε άρδην τη ζωή μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα και τους ανθρώπους, αξιοποιώντας κατάλληλα κάθε κύκλο.

Αρχικά, πρόκειται για δύο ομόκεντρους κύκλους, με τον Κύκλο ανησυχίας να βρίσκεται έξω (μεγαλύτερος) και τον Κύκλο επιρροής εσωτερικά. Ο «Κύκλος ανησυχίας» μας περιλαμβάνει όσα μας ανησυχούν και δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας να ασκήσουμε επιρροή και να τα αλλάξουμε. Για παράδειγμα, σε αυτόν μπορούμε να βρούμε τις ανησυχίες μας για τα παγκόσμια προβλήματα του πλανήτη, την αγωνία μας για το θέμα της ανεργίας στη χώρα, για την αύξηση της θερμοκρασίας ή ακόμη και για τις παράξενες συνήθειες του αγαπημένου μας καλλιτέχνη. Μπορεί να περιλαμβάνεται ακόμη και η αφόρητη ζέστη που κάνει την τελευταία εβδομάδα και δε μας αφήνει να απολαύσουμε ένα ήσυχο απόγευμα στο μπαλκόνι ή εκείνα τα βροχερά κρύα πρωινά του χειμώνα που εξαιτίας του καιρού έχουμε την τάση να ακινητοποιούμαστε, να θέλουμε να τα ακυρώσουμε όλα και να μείνουμε σπίτι.

Ξεκινώντας από την περιφέρεια του κύκλου αυτού και μπαίνοντας προς τα μέσα, θα συναντήσουμε τον «Κύκλο επιρροής» μας, μας λέει ο Stephen Covey. Είναι αυτός ο κύκλος που όλα όσα βρίσκονται μέσα μπορούμε να τα επηρεάσουμε! Αυτός ο κύκλος -που λες- έχει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά: α) οτιδήποτε βρίσκεται εκεί εξαρτάται από εμάς, καθορίζεται από εμάς και άρα το επηρεάζουμε εμείς και β) το περιεχόμενό του (άρα και ο ίδιος ο κύκλος) μπορεί να μεγαλώσει ή να μικρύνει. Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σπουδαίο, καθώς όσο μεγαλώνει ο κύκλος επιρροής, τόσο αποκτούμε όλο και περισσότερο τον έλεγχο της ίδιας μας της ζωής.

Και αν αναρωτιέσαι τι περιέχει άραγε ο κύκλος αυτός, θα εκπλαγείς σίγουρα! Οι απόψεις μας, οι αξίες μας, η βαθιά μας πίστη στους ανθρώπους, η ταινία που θα επιλέξουμε απόψε το βράδυ να δούμε, το μουσικό κομμάτι που βάζεις λίγο πριν σε πάρει ο ύπνος, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεις να διακοσμήσεις την κρεβατοκάμαρά σας, ο καλοκαιρινός προορισμός διακοπών, τα άρθρα που επιλέγεις καθημερινά να διαβάσεις, η παρέα σου, το φαγητό που επιλέγεις να βάλεις στο ψυγείο σου, το πώς συμπεριφέρεσαι στους γύρω σου, τα πρόσωπα που ακολουθούμε στα social media, το επάγγελμα που έχεις επιλέξει, ο τρόπος που εργάζεσαι και τόσα ακόμα…

Πόση λοιπόν ενέργεια καταναλώνεις για να μεγαλώσεις τον μέσα κύκλο και πόση ενέργεια σπαταλάς για να ανησυχείς για τον έξω κύκλο; Γιατί δε βάζουμε όλοι πολλά από τα στοιχεία του εξωτερικού κύκλου μέσα ή γιατί δεν απομακρύνουμε κάποια από αυτά, αφού δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε και το μόνο που κάνουν είναι να μας προκαλούν άγχος και φόβους;

Σκέψου λοιπόν πόσα πράγματα τελικά μπορείς να επηρεάσεις! Πόση δύναμη έχεις που μπορείς να εναποθέσεις στον ένα κύκλο και όχι στον άλλο! Αναλογίσου αν είναι η ζωή σου όπως την ονειρεύτηκες! Χαρίζεις ευζωία στους ανθρώπους σου; Μεγαλώνεις τα παιδιά σου με τις αξίες που ήθελες πάντα να τους μεταδώσεις; Πόσο συχνά μιλάς μέσα στη μέρα ή έστω στη βδομάδα με τους φίλους σου; Ξεκίνα, λοιπόν, από σήμερα κιόλας, να μεγαλώνεις τον Κύκλο της επιρροής σου, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον Κύκλο που περιλαμβάνει όσα σε ανησυχούν. Εστίασε εκεί και άσε τα άλλα απ’ έξω να συρρικνώνονται. Και πού ξέρεις; Μπορεί μια μέρα ακόμα και να εξαφανιστούν!

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.