Σε όλα τα πράγματα γύρω μας υπάρχουν κομμάτια που ονομάζουμε κλασικά, διαχρονικά ή ακόμη και vintage. Δεν έχει να κάνει με το αν μιλάμε για αυτοκίνητα, ρούχα ή τραγούδια, αφού το νόημα παραμένει ίδιο. Παρακάτω θα δούμε κομμάτια της ελληνικής δισκογραφίας που αναβίωσαν μέσα από νέους τραγουδιστές και γνώρισαν μεγαλύτερη επιτυχία κι απ’ την πρώτη τους εκτέλεση.

 

1. Πασατέμπος – Imam Baildi 

Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού τοποθετείται στο 1946, από τον μεγάλο Έλληνα ερμηνευτή, Μανώλη Χιώτη. Το 2007 διασκευάζεται σε μια επανεκτέλεση από το συγκρότημα Imam Baildi με τη φωνή της Ρόζα Εσκενάζυ, που σίγουρα ηχεί μέχρι και σήμερα στ’ αφτιά μας και μας έκανε να το αγαπήσουμε.

 

2. Τυφλές ελπίδες – Γιάννης Κότσιρας

Το μοναδικό αυτό τραγούδι έφτασε πρώτη φορά στ’ αφτιά μας το 1994 από τη μαγευτική φωνή της Μελίνας Κανά. Κάποια χρόνια αργότερα θα τα ακούσουμε από τον Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος και θα μας ταξιδέψει με τη μοναδική φωνή του. Ένα κομμάτι για ερωτευμένες ψυχές που σε κάθε μας απογοήτευση δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνεται στη δική μας playlist.

 

3. Ποσό λυπάμαι – Μαρίνα Ρίζου

Πηγαίνοντας αρκετά χρόνια πίσω θα ακούσουμε αυτό το μοναδικό βαλς από τα χείλη της Ελληνίδας τραγουδίστριας, Σοφίας Βέμπο, που ερμήνευσε ύμνους της επανάστασης. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 2013, μία εξαιρετική τραγουδίστρια, η Μαρίνα Ρίζου, θα φέρει το κομμάτι ξανά στο προσκήνιο.

 

4. Θα σπάσω κούπες – Μαρίνα Σάττι

Η πρώτη ερμηνεία του τραγουδιού ανήκει στη Μαρία Παπαγκίκα και το έτος που τραγουδήθηκε πρώτη φορά είναι το 1928. Μετά την πρώτη εκτέλεση ακολούθησαν πολλές διασκευές, με γνωστότερη στο νεανικό κοινό αυτή της Μαρίνας Σάττι, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και μας έκανε να χορέψουμε στους ρυθμούς του τραγουδιού.

 

5. Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω – Εκμέκ 

Και αυτή τεράστια επιτυχία ανήκει στον Μανώλη Χιώτη. Το συγκρότημα Εκμέκ αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική του διασκευή, με πιο ανάλαφρο τόνο, με αποτέλεσμα το τραγούδι να συνεχίσει να ηχεί στ’ αφτιά μας μέχρι και σήμερα. Ένα κομμάτι που σίγουρα αφιερώσαμε σε κάποιον ανεκπλήρωτο έρωτα!

 

6. Από ξένο τόπο – Σοφία Μάνου

Το ιδιαίτερο αυτό το κομμάτι κυκλοφορεί για πρώτη φορά το 1983 και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά», στο οποίο και ταξιδεύουμε με τη μελωδική φωνή της Γλυκερίας. Δεκαετίες αργότερα ακολουθεί μια επανεκτέλεση από τη Σοφία Μάνου, στην οποία το κομμάτι δε χάνει τίποτα από την αίγλη του.

 

7.  Παράξενη κοπέλα – Υπόγεια ρεύματα

Αυτό το μοναδικό κομμάτι, που όποτε κι αν το ακούσεις σκάει ένα χαμόγελο στα χείλη σου, ανήκει στις επιτυχίες του Μανώλη Χιώτη. Έγινε ακόμα πιο γνωστό στο ευρύ μουσικό κοινό της Ελλάδας το 2012, όταν το συγκρότημα Υπόγεια ρεύματα αποφάσισε να παρουσιάσει τη δική του διασκευή.

 

8. Ακρογιαλιές Δειλινά – Ελεονώρα Ζουγανέλη 

Οι περισσότεροι το έχουμε ακούσει σε live συναυλία της Ελεονώρας Ζουγανέλη και έχουμε χορέψει στους ρυθμούς του. Οι εκπληκτικοί όμως στίχοι του Βασίλη Τσιτσάνη και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου έγιναν πρώτη φορά γνωστοί από τα χείλη της Στέλλας Χασκίλ, ακόμα κι αν δεν αντιλαμβανόμαστε τη φωνή της με το που την ακούσουμε.

 

9. Και λέγε λέγε – Κόζα Μόστρα 

Πρόκειται για ένα πασίγνωστο τραγούδι, το οποίο απολαύσαμε σε μια μοναδική ερμηνεία από τον μεγάλο Στράτο Διονυσίου το 1981. Το σπουδαιότερο είναι πως οι στίχοι του κομματιού ανήκουν σε μια από τις πιο ερωτικές φωνές της Ελλάδας, στον μοναδικό Γιάννη Πάριο. Το 2013 το συγκρότημα Κόζα Μόστρα δίνει τη δική του πνοή στο κομμάτι.

 

10. Αν σ’ αρνηθώ – Stereomatic

Το τραγούδι ερμηνεύεται πρώτη φορά από τον Κώστα Χατζή στην ελληνική ταινία «Φτωχαδάκια και λεφτάδες» το 1961.Τους στίχους έχει γράψει η Δανάη Στρατηγοπούλου και δημιουργός του κομματιού είναι ο Μίμης Πλέσσας. Το 2018 το ακούσαμε ξανά σε μία εκτέλεση που μας αρέσει πολύ.

 

11. Δε θέλω πια να ξαναρθείς – Imam Baildi

Η μελωδία γνωστή, οι στίχοι γνωστότεροι. Τα πρωτεία ανήκουν στην εξαιρετική Μαίρη Λίντα και στον Μανώλη Χιώτη. Ημερομηνία κυκλοφορίας του άλμπουμ που περιλαμβάνει το τραγούδι είναι το 1971. Το συγκρότημα Imam Baildi προχωράει σε μια διασκευή που κάνει το κομμάτι μεγάλη επιτυχία.

Συντάκτης: Αγγελική Μαλιόρα