paul1526

Δε γίνεται να μην έχεις αισθανθεί κι εσύ ότι το σεξ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση ενός ζευγαριού. Πρώτα απ’ όλα, το σεξ –όπως λένε κι οι ειδικοί– ανταποκρίνεται στη βασική ανάγκη του ανθρώπου για άντληση ηδονής και συνδέεται άμεσα με τη σαρκική επιθυμία. Όμως, πέρα από αυτό, αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί έναν ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας, ενισχύοντας σημαντικά τη συντροφικότητα του ζευγαριού.

Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η αλήθεια είναι ότι μια σχέση δε χρειάζεται αποκλειστικά την ύπαρξη του σεξ για να ‘ναι ποιοτική και να ‘χει βάθος κι ουσία. Με τον ίδιο τρόπο, αντίστοιχα, δε θεωρείται απόλυτο μήνυμα ευτυχίας το καλό σεξ, χωρίς να μεσολαβεί η συναισθηματική επένδυση. Όπως και να ‘χει, το σεξ –ιδανικό, ικανοποιητικό ή απλώς καλό– ολοκληρώνει τη σχέση! Δε χρειαζόμαστε μια σχέση που να στηρίζεται μόνο σε αυτό αλλά ούτε και μια σχέση χωρίς αυτό.

Μια καλή ερώτηση, λοιπόν, σε αυτό το σημείο θα ήταν «και ποια είναι, τελικά, η κατάλληλη ώρα για να έρχονται πιο κοντά δύο άνθρωποι;». Οι απόλυτα προσωπικές στιγμές με τον σύντροφό μας, οι ώρες εκείνες που μένουμε οι δυο μας, που τα σώματά μας έρχονται όλο και πιο κοντά κι οι αλήθειες μας ξεπροβάλλουν πιο καθαρά, είναι οι ώρες εκείνες που το ζευγάρι θα ορίσει μόνο του. Είναι η κατάλληλη εκείνη στιγμή που έχουν βρει την πολυπόθητη ηρεμία κι έτσι η επιθυμία του ενός για τον άλλον βρίσκει έδαφος να εκφραστεί -κι αυτή δεν είναι απαραίτητο να παραμένει σταθερή, καθώς η ανάγκη αυτή μπορεί να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας.

Άλλωστε, είναι καλύτερο να μην έχετε προγραμματίσει τίποτα και να έρθει από μόνο του, ξαφνικά κι αυθόρμητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι ειδικοί φωνάζουν ότι ο όταν ο εγκέφαλός μας δεν είναι προετοιμασμένος, όλες οι αισθήσεις ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ξαφνικά και συνεπώς πιο ερεθιστικά.

Ίσως να σε προβληματίζει που προτιμάς αυστηρά τις πιο βραδινές ώρες για να ‘ρθεις κοντά με το ταίρι σου, αλλά μην αγχωθείς καθόλου. Το βράδυ είναι για τους περισσότερους η τελευταία ευκαιρία μέσα στη μέρα τους να ηρεμήσουν, να χαρίσουν ένα ντους στον εαυτό τους, να νιώσουν άνετα στον χώρο τους, να απολαύσουν την ομορφιά και τη ζεστασιά του σπιτιού τους και μαζί με αυτά να επικοινωνήσουν ψυχή τε και σώματι με τον άνθρωπό τους.

Κι ίσως κάποιος άλλο να πει: «Μα καλά, το πρωί τι κάνει ο ερωτευμένος κόσμος; Δεν έχει κανένας παρατηρήσει ότι η σωματική επαφή τις πρωινές ώρες φέρνει ευεξία και τόνωση στο ζευγάρι και πυροδοτεί το ξεκίνημα μιας θετικής μέρας;». Xμ, ίσως η απάντηση ερμηνεύεται από το γεγονός ότι οι πιο πολλοί είμαστε σε κατάσταση τρεξίματος το πρωί, ίσως η ανασφάλεια ότι δεν είμαστε περιποιημένοι ή και το ότι ονειρευόμαστε να πιούμε πρώτα δυο γουλιές καφέ για να αποκτήσουμε την απαραίτητη ενέργεια και διάθεση, να μας κρατούν μακριά απ’ το σπορ. Ωστόσο, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο ύπνος μαζί με τον σύντροφό μας, βελτιώνει την ποιότητα του σεξ μεταξύ μας. Όσο ξεκουραζόμαστε το βράδυ, το σώμα μας δημιουργεί ορμόνες κι έτσι ξυπνάμε με περισσότερη ενέργεια και δημιουργικότητα για ικανοποιητικό σεξ.

Υπάρχει προφανώς κι αυτό το αδικημένο το απόγευμα, το οποίο αναμφισβήτητα έχει κάτι το μαγικό από μόνο του. Είναι η ώρα που το φως του ηλίου μας εγκαταλείπει και το φως απ’ το φωτιστικό ή την απλίκα σου πασχίζει (κάπως πιο ατμοσφαιρικά) να το αντικαταστήσει. Τότε ίσως σας είναι πιο εύκολο να αφεθείτε, οι έντονες άμυνες κι η λογική σας ατονούν και τη θέση τους διεκδικούν συναισθήματα κι ακόρεστη ερωτική διάθεση. Ίσως εσύ δουλεύεις πρωί κι εκείνος έχει βραδινές βάρδιες. Άρα η χρυσή τομή για εσάς φαντάζει να ‘ναι το απόγευμα.

Ε, τώρα, μη μου πείτε ότι είστε λάτρεις κι οι δύο του μεσημεριού; Εντάξει, υπάρχει και μία έρευνα που έχει δείξει ότι η καταλληλότερη ώρα για να κάνεις σεξ είναι 3 το μεσημέρι, αλλά τα ζευγάρια που μπορούν να ταιριάξουν το πρόγραμμα της δουλειάς τους και να ‘ρθουν πιο κοντά μες στο μεσημέρι, ίσως να ‘ναι πιο δυσεύρετα, καθώς η ρουτίνα κι οι υποχρεώσεις της από εδώ κι από εκεί αλλά και τα ενδεχόμενα τηλεφωνήματα, μπορούν άνετα να σας χαλάσουν την ατμόσφαιρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το timing της αντρικής και της γυναικείας λίμπιντο διαφέρουν. Οι γυναίκες έχουν ερωτική επιθυμία το απόγευμα, ενώ οι άνδρες το πρωί, ενώ δείχνουν επίσης ότι τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ μεταξύ 9 με 12 το βράδυ, την ώρα του ύπνου, δηλαδή. Οι ειδικοί αναφέρουν, ωστόσο, ότι το σεξ πριν τον ύπνο δεν είναι απαραίτητα το ιδανικό, μιας κι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρκετά κουρασμένοι όσο η μέρα φτάνει προς το τέλος της.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων βέβαια –όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται σε κάποια αφτιά– το σεξ γενικά μειώνει την ένταση κι εκτονώνει την ενέργεια. Πολλούς μάλιστα τους βοηθά να κοιμηθούν μετά. Είναι βολικό και χαλαρωτικό, λοιπόν, για τα περισσότερα ζευγάρια να έρχονται σε επαφή το βράδυ, γεγονός όμως το οποίο δεν πρέπει να γίνεται ούτε επιτακτικό ούτε περιοριστικό για όλα τα ζευγάρια.

Όποια στιγμή της μέρας κι αν επιλέγετε με τον σύντροφό σου να έρθετε πιο κοντά, όποια μέρα κι ώρα κι αν προκύψει, αφεθείτε σε αυτό και μην το βάζετε σε καλούπια κι αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για την επέκταση της χημείας της σχέσης σας σε ένα άλλο επίπεδο. Χαρείτε το κι ανακαλύψτε πτυχές σας ανεξερεύνητες.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όταν οι σύντροφοι ανταποκρίνονται ο ένας στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου, αλληλεπιδρώντας ουσιαστικά μεταξύ τους (ανεξαρτήτως ώρας), τα άτομα τείνουν να αισθάνονται μοναδικά κι ιδιαίτερα μέσα στη σχέση. Γιατί όχι κι εσείς;

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!