pillow3176

Όλοι πολύ πιθανόν να έχουμε στον κύκλο μας ζευγάρια που έπειτα από έναν χωρισμό και μετά το πέρασμα κάποιου χρονικού διαστήματος αποφάσισαν να ξαναενώσουν τις ζωές τους, να γίνουν και πάλι οικογένεια. Όλο αυτό το διάστημα βέβαια δημιουργήθηκαν κάποιες συνθήκες, τόσο για το ίδιο το ζευγάρι όσο και για τα παιδιά που έζησαν τον χωρισμό των γονιών στην τρυφερή τους ηλικία.

Οι συνθήκες αυτές τώρα έρχονται να ανατραπούν, οι δεδομένες καταστάσεις αλλάζουν και για να επανέλθουν όλα στα φυσιολογικά, στην πρότερη καθημερινότητα και την κανονικότητα θα χρειαστεί διπλή προσπάθεια και από τους δύο γονείς. Βέβαια και για εκείνους είναι σαν να ξεκινούν από το μηδέν και επιβάλλεται κάθε κίνηση και απόφαση να είναι προσεκτική. Τα πράγματα είναι ήδη τεταμένα και σε περιπτώσεις που το παιδί βρίσκεται στην εφηβεία υπάρχει κίνδυνος με την παραμικρή παρατήρηση να εναντιωθεί και να απομονωθεί. Για τα παιδιά, τα οποία είναι σε μικρή ηλικία, ίσως και να είναι η ευκαιρία να δουν πάλι και τους δύο γονείς μαζί και αν υπάρχει και αρμονία στο σπίτι, η επανασύνδεση αποτελεί σίγουρα χαρμόσυνο γεγονός. Κάθε παιδί χρειάζεται και έχει ανάγκη και τις δύο φιγούρες, ενώ υπάρχουν και γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους και έχουν μοχθήσει για να τα καταφέρουν -φυσικά τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Όταν όμως υπάρχει η δυνατότητα να ενωθεί και πάλι μια οικογένεια αξίζει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να επανέλθουν τα πράγματα σιγά-σιγά στους κανονικούς τους ρυθμούς.

Εκείνοι παλεύουν καθημερινά για να φέρουν πάλι τις ισορροπίες τόσο στην ερωτική τους σχέση όσο και στη σχέση με το παιδί τους. Γιατί εκτός από σύντροφοι και γονείς είναι και άνθρωποι, οι οποίοι πρόσφατα πέρασαν μια δοκιμασία και τελικά ενώ όλα έμοιαζαν καταδικασμένα, επέλεξαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους και να μην παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα. Τώρα βέβαια πόσο θα κρατήσει, πόσο θα επηρεαστεί ο καθένας, σε τι βαθμό και αν θα είναι τα πράγματα όπως πρώτα, κανένας δεν το γνωρίζει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι κρύβει ο άλλος μέσα του και γιατί παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Μπορεί να τα ξαναβρήκαν για να μη στερήσουν στα παιδιά τους την παρουσία και των δύο ή ίσως γιατί ο έρωτάς τους μετά τον χωρισμό δοκιμάστηκε και τους έφερε πάλι κοντά. Όλα θέλουν λεπτούς χειρισμούς για να μην επηρεαστεί το παιδί και η καθημερινότητά του, για να μη δημιουργήσουν στο παιδικό μυαλουδάκι ένα χάος. Πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν ανοιχτά και με απλές κουβέντες, να αναλύσουν τι έχει προηγηθεί και τι άλλαξε τώρα, πρώτα το ζευγάρι και μετά όλοι μαζί, με τα παιδιά. Ο διάλογος σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθάει να λύνονται πολλές απορίες και να δίνονται απαντήσεις που θα διευκολύνουν τα μέλη της οικογένειας να βρουν ξανά τις ισορροπίες τους. Μια εκδρομή, μερικές εξορμήσεις και κάποιες κοινές ασχολίες θα τους δέσουν και θα τους φέρουν πάλι κοντά. Αρκεί να υπάρχει θέληση και καλή διάθεση από όλους.

Κανένας δε θεωρεί εύκολη την επανασύνδεση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά. Όταν μάλιστα κάποιος από τους δύο έχει προχωρήσει τη ζωή του, αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και ίσως πληγωθούν άτομα. Όμως κάποιες φορές αυτό είναι αναπόφευκτο, όπως και η επιθυμία δύο ανθρώπων να ενώσουν και πάλι την οικογένειά τους. Ένας ισχυρός δεσμός μπορεί να έχει περάσει από πολλά κύματα -ειδικά όταν οι λόγοι του χωρισμού ήταν πταίσματα-, αλλά να παραμένει ισχυρός.

Κάθε γονέας θέλει και πρέπει να ζητάει το καλύτερο για το παιδί του και να δει τι θα μπορούσε να αλλάξει για να βελτιωθεί η σχέση τους, ειδικά όταν το παιδί είναι σε ευαίσθητη ηλικία και κάθε τι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον ψυχικό του κόσμο και να το οδηγήσει σε ρήξη με τους γονείς. Γι’ αυτό σε μια τέτοια ενδεχόμενη επανασύνδεση θα ήταν καλύτερο να ακολουθήσει μια ομαλή ροή στα γεγονότα και όχι ξαφνικά κι απότομα. Μια παιδική ψυχή δε φταίει σε τίποτα και ένα παιδικό μυαλό είναι δύσκολο να κατανοήσει πολλά από αυτά που κάνουν οι μεγάλοι, γι΄αυτό μεγάλη  προσοχή!

Συντάκτης: Ολυμπία Καραμπέτσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!