Αθλούμαστε γιατί μας αρέσει και το απολαμβάνουμε ή γιατί θέλουμε να φτιάξουμε εκείνο το σώμα που θα θαυμάζουν όλοι και θα τραβήξουμε όλα τα βλέμματα πάνω μας; Ένα απλό ερώτημα στο οποίο είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα απαντούσαν το πρώτο.

Αθλητισμός σημαίνει υγεία, ευεξία, καθαρισμός της αύρας και της ψυχής μας. Είναι τελείως διαφορετικό για εκείνους που το κάνουν επαγγελματικά και για εκείνους που είναι μια ασχολία για τον ελεύθερο χρόνο τους. Δε χρειάζεται να υπάρχει φανατισμός σε όλα πόσο μάλλον όταν σ’ αυτό το όλα βάζουμε και το σώμα μας. Ναι μεν να γυμναστούμε και να έχουμε μια καλή φυσική κατάσταση αλλά όταν αυτό γίνεται απλά μηχανικά χάνεται το πραγματικό νόημα πίσω από έναν διάδρομο γυμναστικής, ή πίσω από μία μπάλα ποδοσφαίρου. Χάνεται το ψυχολογικό κομμάτι και η καλή διάθεση που αποκτάμε όταν περνάμε λίγες ώρες κάνοντας κάτι για τον εαυτό μας, προσφέροντάς μας λίγες ώρες εκτόνωσης και χαλάρωσης από την πίεση της καθημερινότητας και της ρουτίνας. Αν εμείς προσθέτουμε σε αυτές τις λίγες ώρες χαλάρωσης περισσότερη πίεση και στρες, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να το δοκιμάσουμε καν.

Ξέρουμε πως υπάρχουν και εκείνες οι εξαιρέσεις που θέλουν κάποιους γονείς να στέλνουν από μικρά τα παιδιά τους για να ασχοληθούν με ένα άθλημα έχοντας πολύ μακρινές βλέψεις για εκείνα να ασχοληθούν επαγγελματικά, να γίνουν πρωταθλητές, ξεκινώντας από μια τόση τρυφερή ηλικία να υποβάλουμε κάποια από τα θέλω μας και να περνάμε τέτοιες απόψεις στα νεανικά μυαλά είναι φύσιν αδύνατο να μη μεταδώσουμε και στα παιδιά την έννοια του ανταγωνισμού, της αγωνίας για το πώς θα γίνω καλύτερος, αποκλείοντας άλλες αξίες όπως η διασκέδαση, η κοινωνικότητα ακόμα και η δημιουργικότητα που μας προσφέρει κάθε άθλημα ξεχωριστά. Επιπλέον στις μεγαλύτερες ηλικίες λειτουργεί πολλές φορές ακόμα και σαν κάποιου είδους φάρμακο για την αντιμετώπιση μέχρι και της κατάθλιψης. Διότι σου δίνεται η δυνατότητα  να γνωρίσεις έναν καινούργιο κόσμο, να επικοινωνήσεις με διαφορετικά άτομα και να απολαύσεις μερικές ώρες καλής παρέας συνδυάζοντας πάντα και την εκγύμναση του σώματός σου.

Βασιζόμενοι σ’ αυτό, απλά σκεφτείτε πως όσο λιγότερο άγχος έχεις για να αποκτήσεις το τέλειο σώμα τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να το πετύχεις με ελάχιστη κιόλας κόπωση και εξάντληση του εαυτού σου. Τι κι αν μοχθήσεις για να χτίσεις καλοσχηματισμένους κοιλιακούς αν στο τέλος ο οργανισμός σου έχει εξαντληθεί σε τέτοιο βαθμό που θα προτιμούσες χίλιες φορές να πήγαινες για ένα χαλαρό τρεξιματάκι στο τετράγωνο της γειτονιάς σου, θα είχες γλυτώσει και αρκετά χρήματα κιόλας εδώ που τα λέμε. Από την άλλη αν κοιτάξεις να περάσεις ευχάριστα και σε χαλαρούς ρυθμούς  την όλη διαδικασία θα έχεις κάτι παραπάνω από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν πάμε όλοι για πρωταθλητισμό κι όσοι το κάνουν έχει χρειαστεί να κάνουν αρκετές θυσίες και να στερηθούν αρκετές απολαύσεις από την καθημερινή τους ζωή για να πετύχουν τους στόχους τους, γιατί για εκείνους τους ανθρώπους δεν είναι απλά ένα χόμπι, είναι μεν αγάπη και μέρος της ζωής τους, αλλά πάνω από όλα είναι ένας στόχος. Όσο πιο κοντά φτάσουν σε αυτό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιβράβευση για τους κόπους τους. Αυτή είναι όμως η μία πλευρά του αθλητισμού και συνήθως κρύβονται και πολλά μελανά σημεία από πίσω, υπάρχει όμως και εκείνη η πλευρά που δε χρειάζεται να στερηθείς πράγματα για να καταφέρεις να ασχοληθείς μα το άθλημα που σου αρέσει ή να πας σε ένα γυμναστήριο. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή διάθεση και ίσως μια καλή παρέα σαν κίνητρο για να ξεκινήσεις και σιγά σιγά μέρα με τη μέρα θα αποκτάς όλο και περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για την καινούργια σου ασχολία και θα ξέρεις πως αυτό που κάνεις, το κάνεις όχι γιατί είσαι καλός ή για να δείξεις στους άλλους ότι είσαι καλύτερος από εκείνους, αλλά γιατί χάρη σ’ αυτό εκτονώνεσαι, είτε από κάποια συναισθηματική φόρτιση είτε από την πίεση της δουλειάς.  Ανανέωση με μία λέξη.

Βέβαια κάποιοι θα το καταλάβουν έγκαιρα και θα αλλάξουν τρόπο σκέψης, τυχεροί εκείνοι, κάποιοι πάλι θα επιμένουν να επιδεικνύουν και να φανατίζονται κι απλά θα χάνουν λίγο λίγο κάθε μέρα και την πραγματική απόλαυση πίσω από την άθληση. Οι παλιοί κάτι ήξεραν όταν έλεγαν ότι για να έχεις ένα υγιές σώμα θα πρέπει και ο νους να είναι εξίσου υγιής, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταφέρεις να αποκτήσει ένα υγιές μυαλό, ένα υγιές ψυχικό κόσμο για να μπορέσεις έπειτα να αποκτήσεις κι ένα υγιές και δυνατό σώμα.

 

Συντάκτης: Ολυμπία Καραμπέτσου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου